Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

valex теория

<< < (20/26) > >>

Иван Димов:
 valex, електростатичните машини също имат спирачна мощност. Правил съм различни варианти, подобни на Уимшърст (Вимшурст) машината, но всички те като вдигнат напрежение и товарят двигателя, който ги върти. Даже генераторът на Ван де Грааф с гумената лента като вдигне напрежение и спира двигателя си. Разбира се има начини и статиката сама да се върти като Тестатиката на Бауман, но ние не знаем как. Аз също имам доста идеи с електростатично електричество да правим ток. Ето една моя идея: Нали знаете онова устройство с двата валяка, което изцежда водата от дрехите след пране? Мисля си за нещо подобно, но вместо валяци да сложим силно електростатично поле, а вместо мокрия чаршаф да сложим жица, в която да изцеждаме тока. Или може би не жица, а някакъв вид полупроводник. Аз едва ли скоро ще се занимавам с електростатични машини, защото мисля, че са твърде маломощни.
   А доколкото разбрах принципа на трансформатора на Тесла, трябва иницииращите импулси да са с честота, кратна на собствената честота на дългата бобина. Така с по-малка входна честота може да се прави по-голяма изходна и от там СЕ.

valex:
Иван Димов
Наличието на реакция при елекростатиката подобна на реакцията на Ленц при генераторите ми се губеше :)
Теоретично не можах да обоснова такава реация. По-скоро изводите ми са в за неналичие на такова противодействие. Даже си мисля, че  чрез разреждане на заряди в подходящия момент може да се получи не спирачен, а ускорителен момент.

mi68:
Здравейте,
Спирачният момент при електростатичните машини идва от това, че разноименни товари се привличат, а разделянето е свързано с механична работа. Ако не беше така то СЕ го има.

Има един опит с два електроскопа и заземление, където се инвертира знака на заряда и става натрупване на едноименни заряди и СЕ. Затова заземлението е важно.

Тук логиката на генератора е инвертора, но неутрална зона може се получи и чрез фарадеев кафез, зарядите се натрупват (проявяват) на повърхността на сфера.
Тези опити ги забатачих и нищо конкретно не мога да кажа.

Сега работя по идеята от потенциално поле, чрез изкуствена несиметрия ( геометрично изкривяване) да извадя СЕ. Този метод ми изглежда по-надежден и затова работя по-него, все пак имам някои попадения и неустойчиви режими.
Ако не от първия то на петдесетия път ще стане, търпение!

valex:
На картинката е принципа на  wimshurst машина. Не можах да намеря сектори от дисковете, които да са с различен или еднакъв поляритет и да се разминават при въртенето така, че да се получава обратен ефект от увеличаване на разстоянието между сегменти с разноименни заряди или намаляне на разстояние при сегменти с едноименни заряди. И така да се получава силов момент обратен на въртенето.

x_name41:
В този ред на мисли интересно би било да се види отношението на Ленц към електростатичната индукция, има ли го, няма ли го, мисля че би било интересно, моето мнение конкретно е, че би трябвало да липсва Ленц реакция, но нека споделят и други, може да не е съвсем така (всъщност електростатичните машини мисля, че използваха това явление доколкото си спомням за трансформацията и преобразуването на енергията)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия