Справочници, схемотехника, теория > Трансформатори, силова, захранваща и стабилизаторна схемотехника
Метод за намаляване консумацията на мощни светодиодни матрици
EDM electronics:
atos, напоследък стана много актуално светодиодното осветление. Като почнем от джобни прожектори, та стигнем до различни видове осветяване на сгради вън и вътре. Предполагам знаеш какво е димер - шим генератор, който регулира светенето на светодиода без загуби, т.е. не реостатно, или хайде някой да не се обиди с минимални загуби.
Когато димираш един светодиод да речем с 50% коефициент на импулса, какво ще стане с консумацията на мощност и със светенето на диода, колко ще се увеличи или намали едното и другото?
Отговори ми моля те на този въпрос, като имаш предвид, че мога да ти покажа фенер с различни степени на светене с вграден димер - ШИМ.
Velektra:
Извинете, може ли някой да обобщи и да каже за какво се спори в тая тема, за да мога и аз да се включа :)
Радико:
Спора е дали е работоспособна идеята описана в първият пост.
Velektra:
Точно от първия пост се вижда, че проблема е само един, а никой не говори за него:
--- Цитат на: x_name41 в Февруари 01, 2015, 04:27:44 pm ---... Единственният проблем е че стандартно, фабричните матрици са вътрешно свързани последователно и паралелно, което изключва възможностите за манипулирането им и постигането на такива възможности
--- Край на цитат ---
Като се реши този проблем и се замери консумацията при статика и динамика и готово.
Аtos:
--- Цитат на: EDM electronics в Февруари 05, 2015, 04:42:06 pm ---atos, напоследък стана много актуално светодиодното осветление. Като почнем от джобни прожектори, та стигнем до различни видове осветяване на сгради вън и вътре. Предполагам знаеш какво е димер - шим генератор, който регулира светенето на светодиода без загуби, т.е. не реостатно, или хайде някой да не се обиди с минимални загуби.
Когато димираш един светодиод да речем с 50% коефициент на импулса, какво ще стане с консумацията на мощност и със светенето на диода, колко ще се увеличи или намали едното и другото? Отговори ми моля те на този въпрос, като имаш предвид, че мога да ти покажа фенер с различни степени на светене с вграден димер - ШИМ.
--- Край на цитат ---
Не мога да ти отговоря на този въпрос, не забравяй, че не съм специалист, за да ме забиваш в такава терминологична конкретика!
Аз разглеждам принципно нещата.
Не знам какво е димиране. Просто ако обясниш какво точно ме питаш, ще ти отговоря ако мога.
Като специалисти вие много подценявате субективното възприятие на окото.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия