Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
sasma:
--- Цитат на: ELPUNTO в Юли 22, 2016, 06:41:31 pm ---sasma 6 ФВ панела това е около 1 500 Wp мощност. Добре е като начало, ако са малко винаги може да добавиш още панели.
Има една подробност, броят на панелите трябва да се дели на 2 или 3.
Това е така, защото към Диспечера се свързват панели на групи по 2 или 3 панела.
Ето броят на панелита които ти препоръчвам : 6; 8; 9; 10; 12; и т.н.
Повтарям 6 панела е добре.
Можеш да добавиш и Диспечер, стига да пресметнеш ДОБРЕ нужната ти мощност.
Диспечерите са с мощност 1 кВт; 2 кВт; 3 кВт и 4 кВт.
Входа за акумулаторите е с напрежение 24 V или 48 V.
Аз лично предпочитам Диспечер с 48 V вход, защото токът който ще се черпи от
акумулаторите е по малък, а това е важно, удължава живота им.
За начало можеш да съединиш няколко стари "умряли" автомобилни акумулатора,
за да заработи твоята ДЕЦ. Просто Диспечера НЕ работи ако няма акумулатори.
Старите автоакумулатори ще накарат ДЕЦ да работи, разбира се няма да можеш да
натрупваш ток за през нощта, но през светлата част на денонощието твоята ДЕЦ
ще работи.С времето ще добавиш нужните акумулатори.
sasma това мога да те посъветвам, ако имаш още въпроси, питай . . . 8)
Успех !
--- Край на цитат ---
Съвета ви беше от ясно по ясно. Да почвам да събирам парички. :)
sasma:
--- Цитат на: velko в Юли 23, 2016, 04:26:04 pm --- samsa,ето как стоят нещата при мен.Панели 3*200вата.Диспечер 2.4кв.Акумулатори 2*100ач.Обща стойност на инвестицията до момента:панели-840лв.Диспечер-1260лв.Акумулатри-втора ръка тягови-300лв.Много съм доволен .Захр.хладилник,фризер,осветл.лаптоп,скара 800вата за 20мин.да изпека наденички🔥но до 17,00,след това дърпа от евн.Ако ще Господ да сложа още 3-панела дано кара до 22,00,когато има слънце.Нощната тарифа не мисля да я правя с акум.поне за сега,като сума е минимална и не си заслужава да инв.в скъпи акумулатори...А и не се притеснявам като спре тока помпата на соларния бойлер и зарядното за ел.колелото си ги кара на 100%.
--- Край на цитат ---
Благодаря за подробния пример.
sasma:
А, ето и един въпрос - каква е разликата между HSD EF PWM 3 kVA и HSD EF MPPT 3 kVA Диспечери? Тези съкращения какво означават PWM и MPPT, разликата в цените е доста?
ELPUNTO:
--- Цитат на: sasma в Юли 26, 2016, 12:53:37 pm ---А, ето и един въпрос - каква е разликата между HSD EF PWM 3 kVA и HSD EF MPPT 3 kVA Диспечери? Тези съкращения какво означават PWM и MPPT, разликата в цените е доста?
--- Край на цитат ---
sasma PWM означава Pulse Width Modulation в превод е приблизително Широчинно Импулсна Модулация или ШИМ.
MPPT означава Maximum Power Point Tracker в превод е Управление по Максимална Мощност
PWM & MPPT са двата метода или алгоритъма по които Диспечера преобразува DC в AC ::)
В Уикипедията на англ. е обяснено подробно как работи всеки от двата метода. Доста е сложно.
Не знам дали си струва да се превежда и да се задълбочаваш в подробности. ::)
Но ако си толкова любознателен . . . 8)
Диспечера е интелигентно устройство. Има доста работа да пресмята и преобразува.
Смята се, че МРРТ е по ефективен метод.Вероятно е и по сложен като схемно и програмно
решение. Моят Диспечер е с PWM, поради простата причина че имам 8 бр. ФВ панела.
При PWM панелите се свързват в групи по 2 бр. при 8 панела имам 4 х 2 = 8
Нямах възможност да намеря и монтирам още един ФВ панел за да станат 8 + 1 = 9
Така или иначе моята ДЕЦ работи с 8 бр. ФВ панела и Диспечер PWM :)
Ако ти монтираш 6 ФВ панела можеш да избираш и двата типа Диспечери.
Диспечера с МРРТ работи с групи по 3 панела или 6 : 3 = 2 групи
Диспечер с PWM работи с групи по 2 панела или 6 : 2 = 3 групи
Каквото и да избереш . . . ще е вярно . . .
sasma:
--- Цитат на: ELPUNTO в Юли 27, 2016, 08:06:05 pm ---sasma PWM означава Pulse Width Modulation в превод е приблизително Широчинно Импулсна Модулация или ШИМ.
MPPT означава Maximum Power Point Tracker в превод е Управление по Максимална Мощност
PWM & MPPT са двата метода или алгоритъма по които Диспечера преобразува DC в AC ::)
В Уикипедията на англ. е обяснено подробно как работи всеки от двата метода. Доста е сложно.
Не знам дали си струва да се превежда и да се задълбочаваш в подробности. ::)
Но ако си толкова любознателен . . . 8)
Диспечера е интелигентно устройство. Има доста работа да пресмята и преобразува.
Смята се, че МРРТ е по ефективен метод.Вероятно е и по сложен като схемно и програмно
решение. Моят Диспечер е с PWM, поради простата причина че имам 8 бр. ФВ панела.
При PWM панелите се свързват в групи по 2 бр. при 8 панела имам 4 х 2 = 8
Нямах възможност да намеря и монтирам още един ФВ панел за да станат 8 + 1 = 9
Така или иначе моята ДЕЦ работи с 8 бр. ФВ панела и Диспечер PWM :)
Ако ти монтираш 6 ФВ панела можеш да избираш и двата типа Диспечери.
Диспечера с МРРТ работи с групи по 3 панела или 6 : 3 = 2 групи
Диспечер с PWM работи с групи по 2 панела или 6 : 2 = 3 групи
Каквото и да избереш . . . ще е вярно . . .
--- Край на цитат ---
Много ви благодаря за подробните отговори, да задам и още няколко въпроса за да знамоткъде за започна.
1. - Като си имам Диспечер налага ли се да си купя и контолери?
2. - Диспечера можели да работи и с вятърна турбина комбинирано с слънчевите панели (защото зимно време имам силни ветрове), а за вятърната турбина ще трябвали контолер?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия