Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
ELPUNTO:
--- Цитат на: sasma в Юли 21, 2016, 11:03:57 am ---
. . . . . .
Имам въпросчета - например първо да се вземе въпросния Хибриден соларен диспечер и възможно ли е лека полека да се инвестира за панелите защото всико си е доста парички. Тоест вземаме си Диспечера и 1 един панел за начало или два ще ни въшат ли работа или трябва да се инвестира наведнаш 7-8 панела и трябва ли някакви контролери?
--- Край на цитат ---
sasma може да се започне изграждане на ДЕЦ на етапи.
Прочети темата от началото, там съм описал как изградих моята ДЕЦ.
Започнах от ФВ панели, ти можеш да направиш същото.
Съветвам те да започнеш поне с 4 бр. ФВ панела, това е мощност около 1000 Wp.
По малко не си струва. Свързваш тези 4 ФВ панела последователно и вече можеш
да захраниш с тях нагревателен ел. уред до 1000 Вт (без контролер, без Диспечер, без акумулатори). Това може да е ел. печка или бойлер.Ще имаш топлина FREE ;) през зимата и през лятото. Като усетиш благинката на тази енергия (със сигурност ще ти хареса) можеш във времето да добавяш още ФВ панели, Диспечер и акумулатори.
Така на етапи можеш да изградиш своя ДЕЦ, при което на всеки етап ти ще ползваш
"слънчев ток" FREE. Няма да имаш "замразена" инвестиция, ДЕЦ ще ти изплаща инвестицията с ЧИСТА и БЕЗПЛАТНА енергия.
Успех !
sasma:
--- Цитат на: ELPUNTO в Юли 22, 2016, 01:00:55 am ---sasma може да се започне изграждане на ДЕЦ на етапи.
Прочети темата от началото, там съм описал как изградих моята ДЕЦ.
Започнах от ФВ панели, ти можеш да направиш същото.
Съветвам те да започнеш поне с 4 бр. ФВ панела, това е мощност около 1000 Wp.
По малко не си струва. Свързваш тези 4 ФВ панела последователно и вече можеш
да захраниш с тях нагревателен ел. уред до 1000 Вт (без контролер, без Диспечер, без акумулатори). Това може да е ел. печка или бойлер.Ще имаш топлина FREE ;) през зимата и през лятото. Като усетиш благинката на тази енергия (със сигурност ще ти хареса) можеш във времето да добавяш още ФВ панели, Диспечер и акумулатори.
Така на етапи можеш да изградиш своя ДЕЦ, при което на всеки етап ти ще ползваш
"слънчев ток" FREE. Няма да имаш "замразена" инвестиция, ДЕЦ ще ти изплаща инвестицията с ЧИСТА и БЕЗПЛАТНА енергия.
Успех !
--- Край на цитат ---
Аз прочетох темата, при вас с 8 панела, ако не се бъркам, енергията ви достига, даже има и излишък, 5-6 панела с Диспечер дали ще ми въши работа за няколко акумулатора. Или пък да не бързам толкова да инвестирам последователно до 6 панела и тогава диспечер.
Аtos:
sasma, никога не е рано да монтираш диспечер, стига да си предвидил характеристиките му така, че да може да управлява и повече мощности, понеже смяташ да надграждаш.
Иначе - на всеки 2 нови панела да сменяш и диспечера е нерентабилно:)
ELPUNTO:
sasma 6 ФВ панела това е около 1 500 Wp мощност. Добре е като начало, ако са малко винаги може да добавиш още панели.
Има една подробност, броят на панелите трябва да се дели на 2 или 3.
Това е така, защото към Диспечера се свързват панели на групи по 2 или 3 панела.
Ето броят на панелита които ти препоръчвам : 6; 8; 9; 10; 12; и т.н.
Повтарям 6 панела е добре.
Можеш да добавиш и Диспечер, стига да пресметнеш ДОБРЕ нужната ти мощност.
Диспечерите са с мощност 1 кВт; 2 кВт; 3 кВт и 4 кВт.
Входа за акумулаторите е с напрежение 24 V или 48 V.
Аз лично предпочитам Диспечер с 48 V вход, защото токът който ще се черпи от
акумулаторите е по малък, а това е важно, удължава живота им.
За начало можеш да съединиш няколко стари "умряли" автомобилни акумулатора,
за да заработи твоята ДЕЦ. Просто Диспечера НЕ работи ако няма акумулатори.
Старите автоакумулатори ще накарат ДЕЦ да работи, разбира се няма да можеш да
натрупваш ток за през нощта, но през светлата част на денонощието твоята ДЕЦ
ще работи.С времето ще добавиш нужните акумулатори.
sasma това мога да те посъветвам, ако имаш още въпроси, питай . . . 8)
Успех !
velko:
samsa,ето как стоят нещата при мен.Панели 3*200вата.Диспечер 2.4кв.Акумулатори 2*100ач.Обща стойност на инвестицията до момента:панели-840лв.Диспечер-1260лв.Акумулатри-втора ръка тягови-300лв.Много съм доволен .Захр.хладилник,фризер,осветл.лаптоп,скара 800вата за 20мин.да изпека наденички🔥но до 17,00,след това дърпа от евн.Ако ще Господ да сложа още 3-панела дано кара до 22,00,когато има слънце.Нощната тарифа не мисля да я правя с акум.поне за сега,като сума е минимална и не си заслужава да инв.в скъпи акумулатори...А и не се притеснявам като спре тока помпата на соларния бойлер и зарядното за ел.колелото си ги кара на 100%.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия