Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (25/211) > >>

valex:
ELPUNTO
Идеята ми е да се сметне за конкретната ти система доколко е ефективно да се прави MPPT. За което мога да помогна.

android:

--- Цитат на: lda_has в Февруари 27, 2015, 11:11:49 pm ---ELPUNTO Следя темата с интерес но като "кибик" едно нещо не ми се вързва, а именно каква защита си предвидил срещу градушка, сняг, прах евентуално и др. подобни тъпотии. Сезона на градушките наближава, какво мислиш по въпроса? Вложил си много средства за изграждането на системата добре, как ще я защитиш? Питането ми не е заяждане, а загриженост и тема за размисъл.

Радвам се от сърце за постигнатото до момента и се питам мислил ли си по въпроса за защита.

Атанасов_Хасково

--- Край на цитат ---
Големите фотоволтаични електроцентрали да не би да са защитени от градушка.

ELPUNTO:

--- Цитат на: lda_has в Февруари 27, 2015, 11:11:49 pm ---ELPUNTO Следя темата с интерес но като "кибик" едно нещо не ми се вързва, а именно каква защита си предвидил срещу градушка, сняг, прах евентуално и др. подобни тъпотии. Сезона на градушките наближава, какво мислиш по въпроса? Вложил си много средства за изграждането на системата добре, как ще я защитиш? Питането ми не е заяждане, а загриженост и тема за размисъл.

Радвам се от сърце за постигнатото до момента и се питам мислил ли си по въпроса за защита.

Атанасов_Хасково

--- Край на цитат ---

Ida_has въпросите ти са логични и естествени.Не ги приемам като заяждане, напротив
благодарен съм ти за съпричастието и загрижеността.
Ida_has моята ДеЦ е само на 4 месеца, твърде кратък срок за да мога да предвидя и реша всички проблеми от всякакво естество.За съжаление фирмите и специалистите които
претендират, че са експерти в тази област, не са ми предложили до сега решение на нито
един от проблемите за които говориш.
Налага ми се да викам на помощ НЕВОЛЯТА и да запретвам ръкави . . .  ???

Например, как да предвидя че плъх ще прегризе кабелите в комина ?  >:(
Слава Богу, вчера 01 март успях да възстановя прекъснатите кабели, поставих два вида отрова примесена с брашно в комина и мазето и запуших розетката. Дано това да реши
въпроса, надявам се плъховете да ядат отровата, а не кабелите.  ???

Относно снега, тази зима ДВА пъти лазих по заснежения покрив и чегъртах замръзналия сняг от ФВ.Като си спомня . . . настръхвам и се заскрежавам . . .  ::)
Явно трябва да се поставя система за размразяване.Мисля, че нагревателите за подово
отопление са приемливо решение и като цена и като изпълнение.Но това го оставям за
следващата зима.
Наближава пролетта, после лятото  :) вероятно ще възникне проблем с охлаждането.
Мисля, че система за охлаждане, подобна на капковото напояване, ще свърши работа.
Когато е най-горещо по пладне, водата ще се стича по керемидите, ще се изпарява и
така ще охлажда колекторите.  ???

Градушката?  :( Нямам решение с днешна дата  :( Приемам всякакви ИЗПИТАНИ решения или
ЗАВЪРШЕНИ такива.Разбира се, че и аз мисля по въпроса, но за сега съм на кота "0" . . .

PyroVeso:
Колега ElPunto, фотофолтаиците са обратни нагреватели, точно както говорителите са обратни микрофони, както електромоторът е обратен генератор, и както климатикът от охладител става на отоплител само с едно завъртане на 4-пътния вентил...
За какво ти е да се занимаваш с глупости да монтираш по ФВ нагреватели от подово?! Просто пускаш малко ток "наобратно" през ФВ и те сами се саморазмразяват! При това после "печалбата" от произведената през деня електроенергия многократно ще превиши "загубата" на ток за отоплението им, понеже ФВ ще работят, вместо да седят няколко дни покрити със сняг... Климатиците също го правят. Зимата като замръзне външната пита обръщат за няколко минути цикъла, при което ледът се разтопява или пада и после пак си продължават с отоплението...
Просто ти трябва едно реле и малко логика. Акумулаторите вече ги имаш.

За градушка бих ти препоръчал да опънеш някаква рехава мрежа като за ограда от някаква тънка стоманена тел... Има една такава, на която "дупките" ѝ представляват шестоъгълници с диаметър около 3 см. Т.е. парчета градушка с по-големи размери (в опсания диапазон) през нея не могат да преминат.

krasias:
Весо, не става фотоволтаиците имат вграден диод точно поради тази причина да не станат в един момент нагреватели, тоест при засенчване да не се върне ток от акумулаторите. Това с мрежата също не става щото и най малкото засенчване драстично сваля тока при поликристалните и монокрисалните ФВ панели, то и без това КПД- то им е малко. За градушка едното решение е тракер който при облачно време да поставя панелите вертикално, или в случая на ELPUNTO един сенник навит в горната част на панелите който да се разстила автоматично над панелите при нужда.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия