Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (26/211) > >>

lda_has:
krasias станахме двама които мислим по един и същи начин. Тъй като ФВ са статично закрепени, твоя вариант се явява единствено решение. Изпревари ме с 20-на минути за което не се сърдя, а се радвам. Няма да те цитирам да не цапам темата, а само ще вметна, че сенника е по практично да се навива в долния кай на ФВ. Така при навиването му върху вала ще се почиства автоматично от натрупан сняг. Системата лесно може да се автоматизира с различни датчици.

GreenHulk:
А ако се предизвикват микролавини на панелите?
В момента в който се затвори датчика от снега и пуска звук/ултразвук с определена честота+малко вибрация.
Според мен така даже разхода на енергия може да е по-малък, а и ако нагряваме и разтопяваме - ако е студено навън, от разтопената вода може да има след това ледена плочка върху целия панел.

krasias:
 lda_has, благодаря твоето решение сенника да е отдолу е по добро, не бях се сетил за снега а мислех само за градушката.

Аtos:

--- Цитат на: GreenHulk в Март 03, 2015, 03:51:50 pm ---А ако се предизвикват микролавини на панелите?
В момента в който се затвори датчика от снега и пуска звук/ултразвук с определена честота+малко вибрация.
Според мен така даже разхода на енергия може да е по-малък, а и ако нагряваме и разтопяваме - ако е студено навън, от разтопената вода може да има след това ледена плочка върху целия панел.

--- Край на цитат ---
Хълк, Хълк...а специален робот за почистване не е ли по-добре да се направи?

В пост 78 и 80 съм описал най-практичното решение:)

Bat_Vanko:
Едно стъкло поставено под наклон трудно се заледява. Ако това все пак стане то при първите слънчеви лъчи леда сам се свлича. Все пак наклона е 45 градуса. Не е ли по-лесно повърхността на стъклото да се обработи с някакъв препарат за увеличаване на повърхностното напрежение, така водата няма да се задържа и замръзва върху стъклото. Има една течност за почистване на автомобилни стъкла ("невидима чистачка"), от нея при по-висока скорост капките сами се свличат дори и без да пускаш чистачките.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия