Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили
Автомобилът на Chobi
lz1jer:
--- Цитат на: Dedo pop в Февруари 27, 2015, 06:42:43 am --- Абе колега, само ти ли не разбра че всичко това с " автомобила " на чоби е една раздувка?
--- Край на цитат ---
Дедо Попе, Аз така се образовам. За мен това е хоби. Иначе, Ти как мислиш, тези чипове подходящи ли са за управление на транзисторите?
CPU:
От прима виста драйверите може да се окажат слабички, но за по-точно трябва да се знае поне какъв е транзистора, и на каква честота ще работи.
lz1jer:
Изборът на транзистор при всички положения ще е някакъв компромис. Например, IRF740 е относително бърз - 400V, 10A, Rds 0.55Ohm, но пък с висок входен капацитет, което може да се окаже проблем за ТС4468. Дават за чипа, че издържа 1.2А пиков ток при максимално захр. напрежение 18V. Още не е измислен идеалния транзистор и ще се пробва с каквото има по родните магазини и в Комет. И да не е много скъпо от друга страна.
mito_kupona:
Честотата се определя опитно в зависимост от типа тороид, който се използва и индуктивността на първичната на трафа. При мен се получи честота от около 500KHz. Колкото е по висока честотата, толкова КПД на устройството ще е по-високо. Използвам транзистор IRFP260. При захранващо напрежение от 12 В консумацията е 1 А напрежението на кондензаторите С7 и С8 е 80 волта, а на кондензатора на вторичната С6 е 46 волта. А между точка 2 и точка 3 по схемата на Чоби напрежението е 126 волта с товар, така както той го обяснява или кондензатора на вторичната на трафа С6 се зарежда с напрежение на половината на С7 и С8. Като товар съм сложил лампа 25 вата и на нея напрежението е 126 волта. Товара е свързан директно към силовата част без никакви превключвания между точка 2 и точка 3. Още не съм започнал управлението, ако някой е по напред, да сподели опит и резултати, за да си спестим излишно главоблъскане. Поздрави.
dymelsoft:
mito_kupona, извинявам се за корекцията явно си допуснал правописна грешка. Честотата която показваш на осцилоскопа е 500 kHz а не 500 МHz, както си написал. За сега не знам за друг да репликира идеята на Чоби освен теб, но може и да не съм прав.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия