Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили

Автомобилът на Chobi

<< < (85/141) > >>

Аtos:
Да, juliang, моя грешка!
Няма да е нужна толкова енергия при лекото колело, а даже по-малко до достигане на еднакви обороти.
Но по-нататък нещата се променят.
Ако до лекото колело допреш нож за точене (включваш товар), то ще спре веднага!
Ще трябва да вкарваш не по-често порции енергия, а ПОСТОЯННО!
Енергията е еднаква, да!
Просто, когато ползваме по-голяма маса и инерцията и, ползваме тази енергия по-ефективно:)
За справка - велосипеда!
Говорим за ЕФЕКТ, не за енергия по принцип.
Ако ме очукат по главата 2000 парчета градушка с размерите на грах (по 5 грама), ще оцелея вероятно, но ако ме удари само едно със сборната им маса - едва ли?

lyubo_msi:
   Колеги направих всичките блокове само управлението ми остана, само че схемата с логиките и инверторите не ми вдъхва доверие. Освен че диодите са обърнати не се знае кое е инвертор, кое е компаратор, в съответствие с текста и схемата.Според мен q5 и q10 са инвертори, q17, 18, 19 sa кпмпаратори. Добре, обаче няма никъде за 2101 в схемите и...(къде да го свържа, бе момче)

Dedo pop:
             Ако вземем една батериика 9V която дава 8,4V 1,19A или 10W за 1 секунда ще имаме 10W.s вложена енергия. С тази енергия например сме заредили кондензатор и можем да получим 1kW за време 0,01s или пак 10W.s енергия ЗЗЕ се спазва.
 Но как е възможно само с една 9V батериика (10W входна мощност) да задвижим Товар от 1kW ?
           ОК. Значи имаме кондензатор зареден с 10  вата и напрежение 10 волта.За да го разредим за една секунда трябва да го натоварим със съпротивление 10 ома. Тока през товара ще е 1 ампер .Значи 10волта х1Ампер=10 Вата. Да се опитаме да вкараме в товара каквато ти е идеята 100 пъти по голям ток. Аз виждам положението така:
          -напрежението ни е зададено 10 волта. Можем да променяме само съпротивлението на товара. За да изпълним мерака ти и да вкараме 100пъти по голям ток единствения начин при зададено напрежение е да намалим съпротивлението 100пъти или казано по друг начин товара вече трябва да е 0,1 ома. Извинявай ама съпротивлението на свързващите кабели ще е по голямо. За мен тоя вариант отпада.
          -другия вариант е със вдигане на напрежението. За да вкараме 100 пъти по силен ток прсто вдигаме напрежението 100пъти. или става 1000волта.Колко двигателя ще издържат такова напрежение?
           Ако смяташ че греша направи следния експеримент:Продават се ШИМ регулатори за 220 волта.Захрани с него едно 12 волтово електродвигателче  и виж колко ще издържи. А претоварването е само 20пъти. А ти искаш да го претоварваш 100пъти.
          Успех.
          Писал съм го и пак ще го пиша-дребните камъни обръщат каруцата.Вниквайте по задълбочено в идейте си и ги оглеждайте от всякъде.

getca:

--- Цитат на: Dedo pop в Януари 23, 2015, 10:24:17 am ---          Писал съм го и пак ще го пиша-дребните камъни обръщат каруцата. Вниквайте по задълбочено в идейте си и ги оглеждайте от всякъде.

--- Край на цитат ---

Добро попадение Дедо попе. Само за камъните не съм съгласен. В конкретния случай камъните са големи, щото липсват основни познания - импулсна мощност/енергия, импулсни преобразуватели...да не изброявам, ясно е мисля. На който не му е ясно си е негов проблем, макар че решението е лесно. Но...иска четене и мислене, а това са мноого трудоемки мозъчни дейности за някои хора. Факт !..
Добавка: ...от зареден до 10в кондензатор може и 10а и 100а ток да изкараш в зависимост от товара. Друг е въпроса за колко време, а средната мощност, отделена в товара все си остава споменатите 10Вт, мда. Друг пък е въпросът, че при кондензатор говорим за енергия, ама карай. Сега ше скочи някой, че се заяждам.

Радико:
getca
Не му е мястото тука, но като чета какво си написал просто не издържам да не те подкрепя с тези няколко слова:

--- Цитат ---Кратко есе на дете в 4-ти клас на тема "Мозъкът".
"С мозъка човек мисли, че мисли.
Освен това той се ползва за главоболие.
Намира се в главата, директно зад носа.
Когато човек киха, той капе.
Мозъкът е много чувствителен орган. Поради тази причина повечето хора го използват изключително рядко".
--- Край на цитат ---

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия