Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили
Автомобилът на Chobi
x_name41:
благодаря EDM electronics, всичко си имам освен високоволтови мощни ключове и големи феритни тороиди, имам си ферити от импулсни трафове тип Е55 и някои по малки, а също и от ТДКС-и, логики също си имам много (макар и от серията 74 на 5 волта), а бързи диоди имам единственно мощни шотки нисковолтови от АТХ и някои бързи аналози на 1N4007 като FR307 ли бяха и тем подобни... Първоначално мисля да пробвам със схемата със самовъзбуждане със два IRF3710 като свялам мощноста. чрез един ферит от ТДКС посредством някакъв ключ комутиран със ниска честота и с импулси със нисък коефициент на запълване, пък после ако видя че 55 ватова халогенна крушка светне на пълна мощност (благодарение на инерцията), тогава ще направя заявка :)
цитат на vdomov:
--- Цитат ---Захранването на Тесла Трансформатора е Амплитудно Модулирано с Ниска Честота 50Hz така на изхода освен ВЧ (Висока Честота) присъстват 50Hz с които се захранва товара ни.
На прикачената снимка - Анализ на звука на Установката на Капанадзе - "Аквариум 2" от 8 май 2012год. Зоната оцветена в червено отговаря на 1 секунда време.
Ако вземем една батериика 9V която дава 8,4V 1,19A или 10W за 1 секунда ще имаме 10W.s вложена енергия. С тази енергия например сме заредили кондензатор и можем да получим 1kW за време 0,01s или пак 10W.s енергия ЗЗЕ се спазва.
Но как е възможно само с една 9V батериика (10W входна мощност) да задвижим Товар от 1kW ?
А благодарение на инерцията на товара да продължава да се върти ако е двигател или да свети ако са мощни лампи по инерция.
И така имаме усилване на мощността, както колегата mi68 го нарича пикова мощност. Тази пикова мощност Комбинирана с инерционността на мощните консуматори, които продължават да работят до следващия импулс след 1 секунда време, прави фокуса на Капанадзе и така на всяка секунда им се подават 1kW мощни импулси, които ги развъртат, като маховично грънчарско колело, до следващата секунда, до следващия задвижващ импулс.
"...
https://www.youtube.com/watch?v=CXwcw1wt0-w Kapanadze Hidro.mkv
във видеото Капанадзе почва да разказва: За 13-16 секунди се нагнетява маслото и после се освобождава по чисто механичен начин и така се задвижва Hydro мотора. Значи нагнетява се масло с 1kW помпа в Ресивер(Хидро-Газов акумулатор) и като се вдигне достатъчно налягане се отваря клапан към 20kW Hydro Мотора и после след като се затвори клапана Hydro Мотора продължава по инерция, като черпи масло от резервоара през допълнителен възвратен клапан.
Според Гия (помощник на Капанадзе по това време), най-силната подсказка била че хидро-механичния вариант на генератора на Капанадзе работи на същия принцип, както електрическия му вариант.
--- Край на цитат ---
звуков анализ на генератора на Капанадзе от 2012г
източник: http://mazeto.net/index.php?topic=1546.msg51107#msg51107
Dedo pop:
Ако вземем една батериика 9V която дава 8,4V 1,19A или 10W за 1 секунда ще имаме 10W.s вложена енергия. С тази енергия например сме заредили кондензатор и можем да получим 1kW за време 0,01s или пак 10W.s енергия ЗЗЕ се спазва.
Но как е възможно само с една 9V батериика (10W входна мощност) да задвижим Товар от 1kW ?
А благодарение на инерцията на товара да продължава да се върти ако е двигател или да свети ако са мощни лампи по инерция.
Хубаво колега. Дай да поразмислим още малко. Какво ще стане ако натоварим товара със 10Вата. Предлагам ти да разгледаме една опитна постановка. Двигател свързан директно с генератор.Въпреки че не е коректно да приемем че КПД на двигателя и генератора е 1.Нямаме никакви механични и електрически загуби.
Захранваме двигателя с батерията. Генератора ще произведе същото количество енергия. Съгласен ли си?
Захранваме двигателя с кондензатора.Какво количество енергия ще получим? Същото което сме вкарали.
В реална система количеството ще е някъде 80-85% от вкараното.
За мен допускането за инерцията е грешно и неработещо.
За да ме разбереш ще ти дам един пример.Лека кола се движи по нанагорнище 50км. Спира. Обръща и се спуска пак 50км по инерция. Колко ще е средния разход? Колкото 100км на равно.
Аtos:
Dedo pop, но има и друг поглед:
Точиларят, който само от време на време засилва колелото си (маховик), а то си се върти по инерция?
Ако това колело е дървено и кухо, ще е около 10 пъти по-леко и инерционният му момент ще е толкова пъти по-слаб. Ще е нужна много повече енергия за въртенето му, било с крак или ръка!
Инерция ИМА и тя има запазващо-енергетичен ефект, но трябва да я търсим само там, където съществува!
x_name41:
щом
--- Цитат на: Dedo pop в Януари 22, 2015, 07:49:06 pm ---
За мен допускането за инерцията е грешно и неработещо.
--- Край на цитат ---
--- Цитат на: Dedo pop в Януари 22, 2015, 07:49:06 pm --- Дай да поразмислим още малко.
--- Край на цитат ---
няма какво да поразмисляме, съжалявам дедо попе, размисляй си колкото си искаш
juliang:
--- Цитат на: atos в Януари 22, 2015, 08:21:45 pm ---Ако това колело е дървено и кухо, ще е около 10 пъти по-леко и инерционният му момент ще е толкова пъти по-слаб. Ще е нужна много повече енергия за въртенето му, било с крак или ръка!
--- Край на цитат ---
E тук ти е грешката. Ще е нужна точно толкова енергия. Просто ще трябва да я вкарваш по-често, но на по-малки порции.
Пак ще преекспонирам, но си представи грънчарско колело, тежащо ... примерно 50-100 тона. Колко време ще трябва да го подритваш, докато набереш обороти достатъчно за работа? Да - ако го завъртиш ще можеш цял ден да си работиш от инерцията му, но пък цяла нощ някой ще трябва да го рита докато му докара оборотите отново.
Но като цяло - и в трите случая ЕНЕРГИЯТА ще е еднаква (ако след края на работния ден колелото е в покой). При леко колело трябва да го риташ всяка секунда, в средния вариант - един път на 20-30 секунди, в третия - един път дневно. Но количеството енергия която вложиш ще е еднакво.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия