Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили
Автомобилът на Chobi
mi68:
Здравейте,
Представеният материал на Канарев в отг.№238, е 12мВ и съм го орязал на на около 4 мВ толкова се качва във форума.
Идеята на г-н Чобанов ми харесва. Има спорни моменти по неговата разработка.
Напрежението до което се зарежда кондензатора зависи от капацитета, енергията т.е. времеконстантата на веригата. Времето има значение при ограничени енергии и е фактор.
С едно съм съгласен Няма СЕ има ефективност и се изразява във впрягането на тока на разместване. От тук идва допълнителната енергия наречена СЕ. В неговата разработка се постига този ефект с диоди и трансформатори и кондензатори.
При Т1 имаме резонансно зареждане на кондензатор. От тук идват проблеми. Ако капацитета е много голям, качественият фактор на кръга е малък и ЕДН-то в индуктивността, реализирана като трансформатор, е малко и капацитета се зарежда с ниско напрежение.
Тези оптимизации са плод на дълъг опит, Г-н Чобанов не ги споделя!
Тъй като времето е фактор, трябва да каже честотата и как постига резонанса. Иначе да се тръгва от нулата малко хора имат възможността и ще се навият.
plcsoft:
Здравейте, според мен заряда на кондензаторите протича по-следният начин.
1.По време на заряда от нула до Т1 имаме натрупване на енергия във вид на магнитно поле във Н1 и Н2 и натрупване на заряд в С6 и магнитна енергия във Др2. Тази енергия идва от Батерията. Чрез тока който протича през Н1 и Кл.
2. В периода от Т1 до Т2 протичат следните процеси:-
- Кл се отваря и прекъсва протичането на ток през Н1.
- Натрупаната магнитна енергия в Др2 се прехвърля във С6 през Д3. В същото време магнитната енергия натрупана в Н1 вече като ОДС на самоиндукция и енергията от Ба протичайки през Д2 зареждат С7 и С8 до мах. Така че, в точка Т2 имаме два кондензатора напълнени със заряд. Това са С6 и С7+С8.
3. В момента от Т2 до Т4 протичат два процеса на Разряд. Първият-
- от Т2 до Т3 разряд на кондензатори С7+С8 през товара.
-вторият от Т3 до Т4 разряд на С6 през товара.
От тук следва че, сме подали към схемата 2 порции енергия + енергията на ЕДС от самоиндукция(а не една както е дадено на фиг3 - само една) и сме получили също 2 порции при разряда. Ако се отчетат различните загуби и Енергията получена от САМОИНДУКЦИЯ то може би имаме някакъв прираст но това зависи от Енергията на САМОИНДУКЦИЯ. Но дали тази енергия не отива за да покрие само Загубите? Те това е въпроса?
getca:
За отчитане на енергия е нужно ВРЕМЕ, това че кондензатора се зарежда до по-високо напрежение не значи нищо без да се зане времето да което става това. Нужни са точни осцилограми на процесите, иначе само си приказваме и гадаеме. Лично аз не съм видял доказано СЕ от самоиндукция. Всички Flyback преобразуватели работят така и за никакво СЕ там не иде реч. Каквото е натрупано в индуктивността това се и получава минус загубите. В добавка при Чоби имаме и насищане, според неговите приказки, а това внася допълнително значителни загуби.
За мен цялата идея е химера, няма откъде да дойде добавката просто. Хора с подобно поведение явно приемат желаното за реалност и се получават такива конфузии. Съжалявам за написаното, но подкрепям мнението на колегата bat_Vanko относно опита за реклама и привличане на внимението.
Добавка: На мен също ми се ще да се появи реална конструкция, работеща в автономен режим, но засега фактите говорят друго. Въпреки това борбата продължава.
Поздрави...
Радико:
И аз като getca съм дълбоко песимистично настроен заради доста нелогичните и противоречиви изказвания на Chobi, но да видиме дали се е състояла уговорената "за днес надявам се" говореше се за петък, днес е петък. дано утре да има повече информация п въпроса. Не искам да съм лош пророк, ама струва ми се тогава цялата еуфория ще приключи.
Дано да греша.
EDM electronics:
--- Цитат на: juliang в Януари 09, 2015, 08:15:29 pm ---За целта трябва да имаш съд с 1.5 литра вода в него. Не можеш от съд 1 литър да пълниш съд 1.5 литра до горе.
И още - ако пълниш съд 1 литър от съд 1.5 литра, и после върнеш тоя 1 литър в по-големия съд, в него ще имаш точно 1.5 литра - нито капка повече. Ако ще да пълниш 1 шише от 1 литър, или 100 чашки по 10 милилитра, ако щеш ги пълни за 1 час, ако щеш за 1 секунда, ако щеш ги пълни една след друга или всичките едновременно чрез някакъв душ ... накрая ще разполагаш сумарно със 1.5 литра общо във всички съдове. Няма как да станат 2 литра, освен ако по време на преливането не вземеш отнякъде извън системата вода.
--- Край на цитат ---
juliang, не е така!
Когато ключът се отвори, тогава вече първичната на трансформатора се е наситила и започва самоиндукцията, която е последователно на захранващото напрежение. Т.е., ако приемем, че захранващото напрежение е 1 л вода, то самоиндукцията е да речем 0,5 л или се получава, че с един литър ще напълним 1,5 л, т.е. тези 0,5 л са дошли гратис от първия цикъл, при зареждането на кондензатора от вторичната на трансформатора.
Още когато беше публикуван първият материал и аз мислех като вас, дори и сега не съм на 100% убеден в това което казвам, защото не съм се задълбочавал много, но се доверявам в известен смисъл на автора на схемата. Действително е, че може да се получи повишаващ преобразувател и по конвенционалния начин, но тук нещото, което те кара да се замислиш е това, че се приме кондензатора, като един резервоар, а не като товар. И това е така, защото се отделя пълненето на "резервоара" с товара - изпразването му. Нека разгледаме нещата така: имаме два такта - затворен ключ, при него се зарежда първия кондензатор през трафа, да речем с енергията необходима за пълненето на този кондензатор. Този процес обаче зарежда трафа с магнитно поле гратис, защото за зареждането му не е необходима допълнителна енергия, само тази за заряда на кондензатора. В следващия такт вече се сумират напреженията на захранването и самоиндукцията. Тогава от захранването се черпи енергия колкото отново за един кондензатор, а другата енергия от самоиндукцията го зарежда до примерно двойно по-високо напрежение. И съгласно формулата енергията на такъв кондензатор, който е зареден с двойно по-високо напрежение е по-голяма с 1,5 пъти. Т.е. ако приемем, че за двата такта сме ползвали 1 л вода, то на изхода получаваме 1,5 л.
Мисля, че с това отговорих и на другите колеги getca и Bat_Vanko.
Вижте, може и да не са ми правилни разсъжданията, защото на практика най-добре ще се видят нещата, но скептицизма няма да ни помогне, не бива да отхвърляме всяка идея при която има и най-малко съмнение, нали затова сме тук я.
Примерно теорията на Исмаел Авизо е долу-горе същата. И той казва, че СЕ идва от самоиндукцията. Ползава съставни електронни ключове със свръх малко съпротивление, за да получи по-голяма самоиндукция от стръмния фронт и големия ток.
Поздарви!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия