Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Свободна енергия - теории за приложението и!

<< < (4/6) > >>

juliang:
Ще ти трябват минерали и вода, които да ползваш. Все пак трябва да произвеждаш някои неща, не всичко може да се рециклира на 100%.
Ако човечеството е в състояние да построи толкова голяма космическа станция, вероятно няма да има проблем да завлича по някоя по-малка комета в близост до станцията и да я разфасова. Оттам предполагам може да се събере бая вода, метан и метали. Метана ще ти трябва за да поддържаш орбитата на станцията и за полети на корабите, които ще събират метеорити за ресурси. Това във всички случаи ще е по-изгодно икономически отколкото да издигаш товарите от Земята. Излитането е много ресурсоемко.
Иначе трябва да се реши к'во ще се яде. Ако технологията позволява да се синтезират протеини и да се докарат на вкус и вид до свинска пържола - няма смисъл да гледаш прасета. Както и жито, водорасли и т.н. Ще си синтезираш всичко в реактори.
Ако все пак технологията не позволява това (или обитателите отказват да плюскат синтетични пържоли), ще ти трябва място, където да гледаш най-важните растения и животни. Все пак не мож кара на водорасли цял живот (или поне аз няма да мога :) ). Растенията ще ти помагат и за производството на кислород за дишане. Но ще ти трябва почва и вода. Можеш да ги добиваш отново от метеоритите и кометите, торта ще ти я доставят животните, хората и отпадъците от растенията. Ако не стигне ... все някаква амониева селитра ще можеш да синтезираш.
Ако орбитата на станцията е около Земята... ще имаш достатъчно светлина за отглеждане на продукцията, а и за живот на хората. Наличието на неограничена СЕ означава че поне за отопление няма да се притесняваш, може и да осигуриш 24 часово осветление на оранжериите. Естествено... слънчеви панели няма да ти трябват :) .
В общи линии - 60-70% от територията трябва да е за парници и обори, 15-20% за складове и системи за поддържане на жизнената среда и останалото остава за хората. Ще е много малко, но поне според мен с по-малко няма да можеш да се самоподдържаш.
Там вече ... сам се сещаш - оръдейна/лазерна/ракетна система за предпазване от малки метеорити, двигатели за промяна на орбитата за избягване на по-големите, заводи, складове за непреработени ресурси, докове за совалките - това може и да е отвън, във вакуума и студа.

Аtos:
Дааа, постепенно се оформя идея за плаващ космически град. Дали е възможно?
Ако се замислиш-няма причина да не се рециклират 100% от ресурсите, особено ако имаш възможност за синтез на материя.
Според някои учени, процес подобен на студен ядрен синтез е възможен, защото се оказва, че досегашната химия не е толкова на прав път...

http://magicktarot.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/09/24/syvremenniiat-alhimik-i-vechniiat-filosofski-kamyk.825118

Дори и да не е чиста монета-дава тема за размисъл...

Maistora52:

--- Цитат на: HristoDimovHristov в Декември 05, 2014, 02:39:32 am ---А какво имате, против платетата Земя ?

--- Край на цитат ---

Ами и аз това казвам, Хрис, и точно поради това изразих и скепсис.
Само дето, колко става - повече от 40-50 години - и все изследваме със станции, орбитални полети, совалки и пр. колко КОФТИ е да се живее в безтегловност... Това е първият и най-важен проблем за решаване - осъществяване на ТЕГЛО, което от милиони години е заложено в гените на всички организми на Земята... Ще се върти тази гигантска станция, добре, ама то не е нито първия, нито единствения проблем - следва Защитата на обвивката на тази станция от космически шрапнели с всякакъв калибър, които се движат с такива шеметни скорости, че дори зрънце колкото песъчинка пробива от-до всичко. И трябва да се синтезират такива материали, които да издържат на тези удари.
Продължавам да съм скептик по отношение живот на изкуствени станции изградени с материали "изтеглени" оттук-оттам.
Ще посипя с пепел мечтите ви, не поради това, че аз също не съм мечтател, но просто съм реалист.
Забравете за време от около 1000 години - всякакви опити да се изнесе цивилизацията ни в Космоса са обречени на провал. Разбира се, трябва да се мисли, трябва да се изобретява, трябва да се мечтае, НО РАЗУМНО - с достатъчно събрана от грешките ни информация, а ние тук даже нямаме поне 30% от тази информация... нямаме и 10%...
Това дето изпращаме разни сонди тук и там, "вояджъри" и пр. въобще не е достатъчна информация, дори за учените реализиращи тези проекти... да не говорим за провалите ни... Търсим живот тук и там, и ... няма.
А човекът е бозайник... а бозайникът е най-сложно устроеното същество на Земята, и най-ресурсоемкото... Най-много потребява и то само за поддържане на жизнени функции, да не говорим за дейности, за работа, за производства...
Най-любимата тема ми е Сайънс-Фикшън, но с времето вече ми е само за забавление.
Темата за свободно летящ управляем планетоид в космоса е развита в романа на Любин Дилов-баща - "Икар", но той въобще не се занимава с прозаичните проблеми на бита и на въпроса с ресурсите.
И не бива да се забравят най-важните три неща свързани с природата на човека. Първото е, че цялата човешка популация е мулти-мутантен продукт, т.е. всички сме си роднини, и ще възпроизвеждаме и голям брой уродливо потомство, още повече подложени на космическите радиации.
Второто е, че почти 99,99% от хората имат наследствени обременености и всевъзможни дефекти, плюс това че сме носители на всевъзможни бактерии, вируси и други зарази (с още неустановен генезис), и всичко това като го "избамкаме" в Космоса, "ела та гледай"...
Третото - може би най-важното - От познатите ни същества и животни, всички до едно СЕ ПРИСПОСОБЯВАТ КЪМ СРЕДАТА... Докато при човека е точно обратното - Той е този, който ПРИСПОСОБЯВА СРЕДАТА КЪМ СЕБЕ СИ, от което и произтичат множество други проблеми, повечето от които - нерешими.
Съжалявам, ако с постовете си тук "убивам" мечтите ви, но бъдете реалисти относно Космоса.

Аtos:
Няма лошо да се мечтае...макар и за идните поколения.
Да се опази Земята чиста...колко вредни производства може да се изнесат вън от нея? Водата е основен проблем, по-точно липсата и.
Луната има същият състав, което говори, че има подобни рудни залежи. Ако преминем бариерата на твърдото гориво, няма да са толкова непостижими тези неща.

juliang:
Излитането (а и кацането) са страшно ресурсоемки операции - вече го писах. Изнасянето на производство... може, но само ако суровините ги добиваш в космоса и само ги спускаш (като произвеждаш и самите спускаеми апарати в космоса и с материали от космоса). Изкачването на ... да речем на 100 000 тона в околоземна орбита ще струва повече от брутния продукт на човечеството за 1 година предполагам. А 100 000 тона са нищо... 2 000 вагона. Толкова изкарваше Кремиковци за година.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия