Справочници, схемотехника, теория > Практически опит
Топене на желязо
Аtos:
ORZ, именно затова газовото горене(с различни газове) се използва за заваряване, а не за стопяване, като при това е задължително използването на ФЛЮС.
Да, има системи с разни газови горелки, но те се ползват за загряване на самия съд, в който е "стопилката", не директно. Затова съдовете в малки ("камерни") изпълнения, обикновено са на базата на керамика и огнеупорни глини. Шлака от окисите винаги има при класическото леене.
Да, съществува "леене във вакуум", нарича се леене с противоналягане. Прилага се по принцип понякога при кокилното леене, но това са промишлени технологии.
ORZ:
Thanks Atos. А леенето с противоналягане сигурно се използва само при кокилни форми защото ако се сложи пясъчна форма вакуумът сигурно ще я разруши, това ли е причината? При този метод може ли да се използва електросъпротивителна дъга за стапяне и стопеният метал не кипи ли в условия на вакуум подобно на другите течности във вакуум? Аз все си мисля, че вакуумът ще "изяде" част от стопилката и ще я разпръсне на пари които ще кондензират по стените на камерата, а останалата част от метала ще е някак си с понижена сбитост поради липсата на придържащ атмосверен натиск върху частиците. Но все пак не съм експерт.
dmitarp:
Ако искаш чист метал, използваш индукционно нагряване в защитна атмосфера - аргон + 4% водород. За още по-висока чистота се използва електронно-лъчево нагряване под дълбок вакуум. И да лесно изпаримите метали, като цинк например биха закипяли под вакуум, но трудно топимите метали обикновено са и трудно изпарими и няма проблем да се топят под вакуум.
Аtos:
--- Цитат на: ORZ в Ноември 23, 2017, 08:57:09 pm ---.............. При този метод може ли да се използва електросъпротивителна дъга за стапяне и стопеният метал не кипи ли в условия на вакуум подобно на другите течности във вакуум? Аз все си мисля, че вакуумът ще "изяде" част от стопилката и ще я разпръсне на пари които ще кондензират по стените на камерата, а останалата част от метала ще е някак си с понижена сбитост поради липсата на придържащ атмосферен натиск върху частиците. Но все пак не съм експерт.
--- Край на цитат ---
Не, някак в представите си бъркаш вакуума с липса на гравитация ;D
Може би си представяш процеса в...открития космос? Една атмосфера налягане не е достатъчна, за да "разреди" течния метал, (и да го превърне едва ли не в "порест сюнгер") поради голямата му плътност. А леенето с противоналягане, точно затова се казва така (а не "леене чрез вакуум"), защото се позволява на атмосферното налягане да "натъпче" метала до най-тесните пространства на кокилната форма!
И забрави тази идея да стопиш целия метал чрез електрическа дъга - там топлината се съсредоточава в една точка и точно поради това (повтарям се, но явно е нужно), дъгата се ползва за заваряване.
То е все едно да искаш да стоплиш басейн с вода, като нагряваш повърхността в една точка, в единия край, с малка газова горелка, па било и с температура на пламъка 1500 градуса!
dmitarp:
--- Цитат на: atos в Ноември 24, 2017, 02:54:46 pm ---И забрави тази идея да стопиш целия метал чрез електрическа дъга
--- Край на цитат ---
Не е проблем да се топи метал по този начин, съществуват и електродъгови пещи с вместимост от 3 грама до 300 тона и нагоре. Но поради високата температура на дъгата, при този метод метала се насища с азот и евентуално с въглерод, освен това се намалява устойчивостта на футеровката особено на свода на пеща, ако пеща е с футеровка.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия