Справочници, схемотехника, теория > Практически опит

Топене на желязо

<< < (8/18) > >>

juliang:
Джун, Най-простата ацетиленова горелка (демек едновремешния оксижен с карбид) има температура на пламъка от около 3 000 градуса. Природния газ гори с температура от почти 2 000 градуса, пропан-бутана с около 1800. Това е много над температурата на топене на стоманата и чугуна, но хората от повече от век се топлят с тези горива.
В интерес на истината т.нар Браун газ наистина е доста неподходящ за отопление. И това е поради факта че той ... при горенето си не излъчва в инфрачервения спектър. Няма пламък във видимия спектър. Или поне не толкова че да стопли чрез лъчение. Той ще грее при директно попадане на нагретите продукти от горенето върху материала. А от дългогодишния ми опит с горелки и котли ми е много добре известно какво се случва с котли, в които пламъка "ближе" стените на горивната камера ... Накратко - не изкарват дълго... :)

Също така ще ми е много интересно да видя някаква статия за "японската машина, която топи скали с ядрена енергия". Доколкото съм запознат с урана, неговата температура на топене е 1132 градуса по Целзий. А на гранита - около 1250 градуса. Тоест, ти трябва да работиш с реактор в който да има течен уран. Никога, ама никога не съм чувал да има нещо такова, и нямам абсолютно никаква идея как можеш да "обуздаваш" реакцията в него така, че да не направиш черна гъба, стигаща до стратосферата. Какви материали ще ползваш за да поглъщаш неутроните и да регулираш процеса?
Дори корпуса на реактора не знам как смяташ че е направен ... от какво ще се изгради защитата от лъчение около реактора? Да, теоретически е възможно вътре да имаш графитен или керамичен корпус, над него стоманен, отгоре оловен ... но това ще доведе размера и теглото до този на реактор в АЕЦ, в никакъв случай невъзможен за монтиране в машина която се движи.

Аtos:
ORZ, явно не разбираш точно какво имаме в предвид?
Да си направиш "домашна леярна" за чугун ще ти струва много скъпо! Тези процеси са икономически изгодни само в огромен, промишлен мащаб и възвръщаемост след много време.

Трябва ти отделно помещение, което да е специално за целта, колосален разход на енергия и съоръжения, които не може да изработиш сам.
И може би, след няколко хиляди детайла ще си избиеш инвестицията.

Да лееш стомана и чугун е доста по-различно, отколкото алуминий и много по-различно, от изливане на формички и калъпи калай или олово, загрети в консервена кутия на котлона.
Всъщност...май не си чел цялата тема?

Радико:
http://www.banggood.com/search/induction
Тези тук ще свъшат по добра работа от браунгаз

ORZ:
Атос, по принцип не е така, но си прав да не се занимавам с това от гледна точка на това, че човек не срещне ли попътен вятър в нещо е по-добре да го изостави. Е аз не намирам отговори на въпросите ми така, че сигурно това е знак на съдбата да не правя експерименти. Колкото до работата с леярското желязо(както се нарича на английски чугуна), това се практикува от древността, така, че едва ли е толкова сложен процес, особено в днешният век. Виж например тeзи юнаци как добре се справиха по гаражите, като вторият май го стопи със старата мазнина от фритюрника си. 
https://www.youtube.com/watch?v=1DyeESQpac0&t=23s
https://www.youtube.com/watch?v=YQIB0znJYSc
Ще взема и тях да ги питам и ако пак е срещу мене вятъра, оставям идеята да си ръждясва на сметището.
Благодаря.

june1900:

--- Цитат на: ORZ в Април 23, 2017, 01:19:53 pm --- June, идеята ми дойде, защото ако не се лъжа брауновият газ се вкарва в двигатели с вътрешно горене както като смес с горивото за повишаване на мощност, така и самостоятелно за прочистване на двигателя. Не знам обаче, дали енергията за получаването му е равна на тази от изгарянето му, или е много енергия малко газ. А и той не е толкова мощен, ако не изгаря на тънка нагнетена струя.

--- Край на цитат ---

Вярно е, че Брауновия газ се прилага към двигатели с вътрешно горене, но това, също като самия газ, в момента все още се разглежда като феномен и няма пълна яснота за това какво се случва. Има предположения... Но един от свързаните феномени е, че двигателите с вътрешно горене, когато са на чист Браунов газ, не загряват, защото има обяснение (едно от много обяснения), според което при горенето на Браун газа не се случва стандартното "горене". Както Юлиан успя да вметне, при Брауновия газ с една дума постоянно се наблюдават топлинни аномалии. Според същото обяснение, буталата на двигателя с вътрешно горене се задвижват заради лавинообразно разгръщане на чиста механична енергия в горивната камера, а НЕ че има горене, което да загрее въздуха, който да се разшири и оттам да дойде механичната енергия.

А най-сигурното нещо в твоето търсене е, че ти трябва надежден източник на постоянна и добре проверена топлина :) Брауновият газ е неизучен и аномален източник на енергия, често даже топлината е вторична проява на приложението на тази енергия, затова изразих мнение, че не се вписва добре в твоето търсене.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия