Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.
Търся 8 битов компютър Правец 8, Пълдин 601
Vector:
http://vbox7.com/play:c95d2be9
колега,искам и аз един робот,някои да знаееш да продава?
ongyla:
Благодаря за информацията.
Във форума за роботика също се търси този робот, трудно се намират вече понеже са произведени ограничен брой предимно за училищата през онези години.
Списанието "Компютър за ВАС" което го има сканирано в sandacite.net не е пълен архив, като на много от списанията има скъсани и липсващи страници, а на някои места страниците са чисто бели.
Относно прехвърлянето на дискети от Правец 8 към съвременен компютър - по скоро е необходимо обратното от съвременен компютър да се прехвърли имиджа който използват емулаторите *.dsk към Правец 8, или друг подобен. Намерих и това решение, но за се изпълни ми е необходим 8 битов компютър, за сега все още не разполагам с такъв. Намерих имидж и на дискетата с програмата, която е за управлението на Робко 1.
Петър:
Виж си съобщенията.
ongyla:
Аз учих морза точно по този метод - чрез запомняне на думи, не мисля че е бавен, стигнах до скорост 90 букви и 120 цифри, но цифрите ги учих по мелодия. Нормален обмен ставаше със скорост около 40-50 знака.
Аtos:
Абсолютно съгласен съм с ongyla !
И аз по този метод на времето приемах с 60 и предавах с 80 буквен текст!
Мозъкът улавя "мелодията", както казвате - речевия ритъм (РИТЪМ, не мелодия, защото е един тон и мелодия няма), както някои много малки деца наизустяват стихотворения без да знаят смисъла на половината думи!
И точно това е методът, в който не се помни брой тирета и точки, защото мозъкът ги "познава" като готови речеви понятия, които са му добре известни.
Не всички езици са подходящи за подобна аналогова система, само звучните и с отсечени срички...руски, български, италиански, румънски и т.н. Английски например не става. С малко повече практика не се мисли за думата, която трябва да чуеш, а ръката сама пише буквата, нещо като предмедитативно състояние.
Случвало се е да се зазяпаш през прозореца, мислиш за нещо, диктовката си тече, ръката си пише и в момента, в който се замислиш какво приемаш - изпускаш цяла група и се затормозяваш! То е както да се качиш в колата си и да тръгнеш за работа - мислиш си за твои неща, докато прекосяваш половината град, минаваш към 15-16 светофара, тук спреш, там изпреварваш и като стане време да слизаш (паркирал си вече) не помниш пътя и се сепваш-аз пък кога стигнах?
Честно да ви кажа...минали са 27 години от тогава и съм ги позабравил доста.
Обаче помня всички онези, които съм помнил по думи и ще ги помня до живот-и "физкултурник" и "куцатамара" и "самоцесека" и т.н... ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия