Справочници, схемотехника, теория > CNC машини

CNC машината на lda_has

<< < (12/55) > >>

guve4:
Според мене трябва да ги свържеш последователно (Bipolar Series) инак няма да издържи МАНЖАТА (захранването) . Или трябва да караш моторетките на по нисък ток от 4А.

getca:
Така...посочените драйвери са за биполярно управление, тъй че възможностите са две - сериино или паралелно връзване на намотките(първата и втората схема от коментара на guve4).  Серииното(последователно) свързване ще облекчи топлинния режим на драйверите поради по-малкия ток, а и на захранванета ще му е по-леко. Токовото ограничение ще сработва и в двата случая. Вече ако искаш много високо бързодействие паралелния вариант е по-добър, но откъм надеждност не бих го предпочел, защото се доближава до граничния режим на драйверите. Лично аз бих пробвал и двата варианта и практиката ще покаже кой е оптималния. Правил съм преди доста време управления на 5-фазен мощен степер с около 5а ток на фаза, но ключовете искаха сериозно охлаждане. Тогава нямаше днешната елементна база и драйверите си ги правехме сами...плюс софтуера. Но пък беше интересно  :).

lda_has:
Благодарности guve4, getca, сега вече ми светна лампичката и ще постъпя както ми каза. Първо ще ги включа серийно "последователно" да заработи машинката и да видя скоростта на работа. Ще предвидя и паралелно превключване на намотките на моторите да видя разликата и накрая ще взема решение. При положение, че драйверите и захранването не загряват и се държат нормално ще избера оптималния вариант. Предвидил съм и два панелни вентилатора 100Х100 мм. за принудително охлаждане на електрониката. За тях трябва да мисля и филтър за спиране на праха при работа.

Атанасов_Хасково

Dedo pop:
  Само паралелно. Драйверите ще издържат. За захранването не се безпокой- има варианти с постоянно включен вентилатор, има и с термозащита.Досега захранване не ми е гърмяло от работа. От грешки да. Презапасен си по мощност многократно. Един вентилатор ти е достатъчен.Внимавай при включването на двигателите-драйвера има защита която сработва според това как си задал тока, но няма защита при късо между двата Н моста. Провери включването поне няколко пъти за да не се появи вълшебния син пушек който кара електрониката да работи. :)Ако ти се идва до Пловдив драсни на лични да се разберем.Утре работя.

lda_has:
Започна да се вижда и края на "Моето творение - 2". Вече почва да наподобява на машинка и то "CNC машината на lda_has". След няколко дена почвам да я пускам в пробен режим. Ще я тествам да разбера и аз какво съм направил и какво може да работи като материал. До тогава трябва да сметна и поставя 3 резистора между изхода на контролера и входа на драйверите на стъпковите мотори. Трябва да си изясня и понятията нулева и крайна позиция.

Атанасов_Хасково

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия