Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Електролиза - същност и фактори, които влияят на нейната ефективност

<< < (18/38) > >>

Moon_Watcher:

--- Цитат на: Moon_Watcher в Септември 13, 2014, 07:49:36 pm ---Ето как се смята. За отделянето на един грам-еквивалент водород на катода са необходими 26,8 амперчаса. Един грам-еквивалент
водород е равен на един грам. Тъй като един грам-мол водород е равен на два грама, то за отделянето на един грам-мол водород на катода ще са необходими 53,6 ампер-часа (два пъти по 26,8). Съгласно закона на Авогадро, в един-грам мол от всеки газ има
6,023*1023 молекули и заема обем от 22,41 литра при 0 градуса по Целзий и 1 бар налягане. Следователно, ако през
електролита протече количество електричество, равно на 53,6 ампер-часа, на катода ще се отделят 22,41 литра водород при посо-
чените по-горе условия. Какъв ще е обемът при друга температура и друго налягане, може да се изчисли, но ако температурата е
стайна и налягането е атмосферно, обемът няма съществено да се различава от обявения по-горе. Ако правилно съм разбрал, токът
на всяка клетка е 10 А. При 8 клетки, общият ток ще е 80 А и количеството електричество за един час ще бъде 80 Ah. Това количество електричество съответства на 33,45 литра водород. Това е теоретичния обем водород, който трябва да се получи при посочените от теб услови. Не е възможно да си получил 60 литра. Ако си го направил, значи си открил безплатната енергия. Или си го направил, ама
при други условия.

--- Край на цитат ---

Налага се да допълня отговора си, защото ти не говориш само за отделен водород, а за общия добив водород + кислород. Извинявам се за недоглеждането от моя страна. Ето и допълнението.
  Обемът на кислорода при тези условия, се изчислява по същия начин и той е наполовината от този на водорода - 16,72 литра. Тогава,
общият обем ще бъде 50,17 литра, което съвпада с пресметнатото от теб. Аз не знам с какви електроди си работил и какъв електролит си използвал, но ако наистина при тези условия си получил 60 литра, възможно е някой от електродите да е реагирал химически с електролита с отделянето на газ и по тази причина тази странична реакция да е увеличила общия добив. Ако знам, от какъв материал са електродите и какъв електролит си използвал, мога да дам по-определен отговор.

Радико:
Да джафкахме се Михаиле И не знам защо но и се струва,че това джавкане поне малко спомогна да промениш мирогледа си към по голямо свободомислие "Е и моят мироглед постепенно се промени малко от този форум.
Иначе за нещата извън хипотезата на Айнщайн в тази тема, аз напълно споделям мнението на Moon_Watcher
Нещо повече, водорода изгаря с безцветен пламък. Брауновият газ от всички клетки които съм виждал до сега гори с доста жълт пламък. Та и аз мисля, че увеличеният обем се дължи на примеси и изпарена вода.

Михаил Кузмов:
Благодаря ! Плочите са SS 316L ! Електролита е 20-22% плътност на NaOH ! 60 литра варират, до 58 примерно при различно състояние на температура ! Установих най добър резултат, при ок. 35 градуса на електролита, измерени обаче от вън на средна леко стърчаща плоча !
При това положение добър изм. уред с true RMS показва под 16в. за 8 клетки ! Токовите импулси са с продължителност до 2 милисекунди и размах до 65А ! През останалите 8 милисекунди на мрежовият полупериод, осцилограмата показва че не тече ток ! При това положение, държа тока на 10А измерен с уред, а осцилоскопа извежда среден ток дори по нисък с 3-2А ! За минута се напълва литър ! Осцилограмата публикувах #148 в темата на Владимир !
Бъди здрав !

Михаил Кузмов:
Няма никакви примеси, защото вече няколко дни пия вода, третирана с изходящият газ ! Виж видео,писах в темата за медицина и здравословно хранене ! Освен това задължително имам двойно бъблиране ! Вижда се една SS тръба и съд aqua filter ! След което пак бъблира в питейната вода ! Така че, изпаренията биха се оводнили !
Бъди здрав !

Moon_Watcher:

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Септември 13, 2014, 10:17:16 pm ---Благодаря ! Плочите са SS 316L ! Електролита е 20-22% плътност на NaOH ! 60 литра варират, до 58 примерно при различно състояние на температура ! Установих най добър резултат, при ок. 35 градуса на електролита, измерени обаче от вън на средна леко стърчаща плоча !
При това положение добър изм. уред с true RMS показва под 16в. за 8 клетки ! Токовите импулси са с продължителност до 2 милисекунди и размах до 65А ! През останалите 8 милисекунди на мрежовият полупериод, осцилограмата показва че не тече ток ! При това положение, държа тока на 10А измерен с уред, а осцилоскопа извежда среден ток дори по нисък с 3-2А ! За минута се напълва литър ! Осцилограмата публикувах #148 в темата на Владимир !
Бъди здрав !

--- Край на цитат ---

Ако не се лъжа от тази марка неръждаема стомана изработват хирургическите инструменти. От това, което си написал изглежда, че
всичко е наред макар, че анода с течение на времето вероятно става кафяв. Аз не съм с електротехническо образование и признавам,
че някои от нещата, които си описал не са ми достатъчно ясни за да взема отношение по тях. Във всеки случай, тази марка стомана не
би трябвало да реагира химически с електролита така, че няма отделяне на допълнително количество газ. Можеш да провериш, дали
измерените стойности на ток са коретни и паралелно с това да измериш разхода на електроенергия на електролизната инсталация и
да видиш дали той си кореспондира с измерения ток. Според мен, има нещо некоректно в измерването на големината на тока.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия