Справочници, схемотехника, теория > Практически опит

Изработване на детайли от полимерни материали

<< < (9/16) > >>

EDM electronics:

--- Цитат на: valex в Октомври 29, 2019, 07:51:34 am ---EDM electronics
Пробвах с едно парче PVC тръба да я нагрявам във вода. След 90 градуса почна да става пластична.
Можеш да ползваш тапа за тръба като закрепиш с болтчета  метална тръба или метални ленти ръба на тапата да не се деформира. Нагряваш я във водата и с нещо сферично или с подходящата форма деформираш колкото ти трябва. Имай в предвид, че при изтиване PVCто се свива.
Формата можеш да си направиш от детска топка пълна с гипс, а после да я формираш до добра форма. Ако ползваш някоя мека топка или плондер ще получиш и яйцевидна форма.

--- Край на цитат ---
Това е първата идея, която ми хрумна, но я изключих, защото:
За да стане най-малкото сферична формата при размер Ф110 тапата трябва да я издуя с
 55 мм! То балон да е, ще се изтъни, не вярвам това ПВЦ да се изтегли толкова, по-скоро ще се скъса, но няма да се разточи. Много е това 55 мм. То деформиране към сферична форма ще има, но колко ще е то, 2,3,4 см? Трябва най-малко да е 55 мм и дори повече, за да придобие леко параболична форма.
Без да пробвам, просто по нюх смятам, че няма да стане. По-малко от сферична форма няма да има хидродинамични качества, ще действа, като спирачка във водата. Трябва да има формата на куршум.

Вече дадох поръчение, да ми направят дъбова заготовка за струга. Ще е от лепени парчета, за да стане 12х12х30 см.
Благодаря все пак на отзовалите се с предложения!  :)

GreenHulk:
Според мен най-лесно може да стане в пластмасова купа с форма на полусфера и диаметър близък до този на тръбата се налива епоксидна смола, в нея забучваш тръбата и я фиксираш да не пада. Като се втвърди с пила/шкурка/метална четка на дрелка сваляш каквото не е нужно.

EDM electronics:

--- Цитат на: GreenHulk в Ноември 01, 2019, 11:21:13 am ---Според мен най-лесно може да стане в пластмасова купа с форма на полусфера и диаметър близък до този на тръбата се налива епоксидна смола, в нея забучваш тръбата и я фиксираш да не пада. Като се втвърди с пила/шкурка/метална четка на дрелка сваляш каквото не е нужно.

--- Край на цитат ---
Ако имаш предвид, да се налее смолата, докато се запълни до нивото на тръбата, следва да си отговорим на въпроса, колко тежи тая смола? - а трябва да се има предвид, че се гони минимално тегло на поплавъка - корпуса! Смолата тежи доста, през ум не ми е минавало да го правя, като балванка от смола.

Ако имаш предвид, да се залепят само по периферията на контакта им, а ненужното да се отстрани, то няма да е надеждно без отдолу да се подложи стъклена вата, защото смолата никога не може да се втвърди на 100% и отделно тя се размеква от слънцето, направо става на локум, ще се отвори фуга рано или късно и торпедото ми ще потъне, като Титаник. Това все пак е по-приемлив и възможен вариант, проблема е, както по-горе казах на Бат Ванко, че купа с формата на яйце, юнашки калпак или еврейско таке  :D, няма. Всички купи са с плоско дъно, като турски фес  ;D.

Виж черпак става. Как обаче да отида да купя черпак, ще ме помислят за педал?  :D - имам предразсъдъци.  :D

Вече правя нещата по моите методи - 2, и ще видя кое е най-добре. Като съм готов, това ще е към края на другата седмица, ще покажа.

lda_has:
Вземи една бутилка ПВС - кюпак бира 2,5 л. и си отрежи колкото ти требе.
Трябва само да смениш тапата, а бирата ти покрива разходите. Ако не пиеш бира почерпи някой комшия да те спомина с добро. Това е шега но помисли в тая насока.

vsl:
Точно това си мислех днес. Правил съм нещо подобно за разделяне на вода и олио. ПВЦ тръба и бутилка от безалкохолно. Търсиш бутилка с подобен диаметър но по голям от тръбата. Режеш и после с топъл въздух бутилката се свива около тръбата.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия