Справочници, схемотехника, теория > Практически опит

Изработване на детайли от полимерни материали

<< < (8/16) > >>

juliang:

--- Цитат на: lda_has в Октомври 28, 2019, 01:14:25 am ---- трети начин е центробежен. При него гранулите се сипват в калъпа и затварят вътре. Почва да се загрява и върти в различни посоки може да се каже например 3D. Материала се разтапя и полепва по стените на матрицата като става с почти равномерна дебелина, след което бавно се охлажда до стайна температура. Метода се ползва за много сложни и много големи детайли с кухина като например канута, големи играчки за деца като колички дори и полимерни колела с кухина, бидони, цистерни, варели и други със сложна форма като здравината се определя от самия материал.

--- Край на цитат ---
Сега ме сети че пускахме наши горелки на една такава поточна линия. Мисля че беше в Кнежа. Правят каналзационни шахти. Нещо такова:

tobo1:
Абе хора, вие изобщо четете ли за какво става въпрос или просто си пишете и пускате филмчета?
Ставаше въпрос за изработка на единичен детайл.........Това говори ли ви нещо?

valex:
van
Тук пише че за малки съдове не става булбов нос. Не е ефективен.
http://altvipusk80vvmu.blogspot.com/2012/12/blog-post_14.html
Може да се приложи активна стабилизация с наклон на електродеигателя или подходящи перки на 'дръжката' му.
Начини за формиране на пластмаса: https://www.plastmasoviizdelia.com/polezna-informaciq/formovane_plastmasi/

EDM electronics:

--- Цитат на: tobo1 в Октомври 28, 2019, 10:35:23 am ---Абе хора, вие изобщо четете ли за какво става въпрос или просто си пишете и пускате филмчета?
Ставаше въпрос за изработка на единичен детайл.........Това говори ли ви нещо?

--- Край на цитат ---
Съвсем правилно!
Казах вече, че най-скъпото нещо е времето, не парите. Това да взема за една пластмасова шапка - единична бройка, да правя калъпи, да валцовам, да се олея със смоли, да принтирам на 3Д принтер, да ползвам цифрови фрези и т.н. хуйни, става така, че целта не оправдава средствата. Не може една тръба да струва 3 лв./м, а аз да й правя в предната част модификации за 300 лв.? Всичко трябва да стане с минимални усилия, за по-малко от час-два. И не само - трябва да е БЕЗПЛАТНО! То с пари всеки може.  :D

И няма нужда да забивате драките с кораби, яхти и пр., казах, че ще правя торпедо в буквалния смисъл. Докато се движа из морето или съм на брега му, около мен ято торпеда-дронове под мое командване  ;) - трябва да съм в пълна бойна готовност  ;D.

Най-лесния начин за направата на носа е този, който аз предложих - с вътрешен дорник и събиране на върха с горещ въздух и оформяне с ръка по дорника, като се изрежат шест равни части и подравнят с формата на триъгълник, с изрязване, и този на МТМ от дърво. Ще пробвам и двата, да видя кой ще се окаже по-добър. С дървото все пак е по-тежко, та ще се наложи изпразване - стругаря който ще го прави.

valex:
EDM electronics
Пробвах с едно парче PVC тръба да я нагрявам във вода. След 90 градуса почна да става пластична.
Можеш да ползваш тапа за тръба като закрепиш с болтчета  метална тръба или метални ленти ръба на тапата да не се деформира. Нагряваш я във водата и с нещо сферично или с подходящата форма деформираш колкото ти трябва. Имай в предвид, че при изтиване PVCто се свива.
Формата можеш да си направиш от детска топка пълна с гипс, а после да я формираш до добра форма. Ако ползваш някоя мека топка или плондер ще получиш и яйцевидна форма.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия