Справочници, схемотехника, теория > Практически опит
Изработване на детайли от полимерни материали
MTM:
От дърво на струг,да се направи желаната форма. Шкурка, боя и лак.
Няма да пуска вода. Ще стане красиво.
EDM electronics:
--- Цитат на: MTM в Октомври 27, 2019, 09:21:44 pm ---От дърво на струг,да се направи желаната форма. Шкурка, боя и лак.
Няма да пуска вода. Ще стане красиво.
--- Край на цитат ---
Мдаааа, хареса ми тая идея :).
Особено автолака е полиестерен и много здрав на няколко слоя. Това наистина е добра идея, ей затова сто глави мислят по-добре от една. ;)
Вместо ядрена, ще направя дървена-букова бойна глава. ;D
lda_has:
Хайде и аз да дам еди акъл. ПВЦ не се оформя с вакум, а с налягане в калъп. С раздуване се правят чашките за кафе, кофички за млеко и др. подобни. С раздуване се правят и ПВЦ бутилките за бира, кетчуп, шампоани и ........... Това е верния начин. Но технологията си има много чалъми които аз не ги знам с точност. Например до колко градуса се загрява ПВС-то, с каква дебелина трябва да бъде, с колко атмосфери се надува в калъпа, с какъв дебит е въздуха да не се спука и още и още. При раздуване се получава най голяма точност дори по ПВС-то могат да се отбележат надписи, графики или някакви емблеми.
juliang:
--- Цитат на: lda_has в Октомври 27, 2019, 09:35:04 pm ---Хайде и аз да дам еди акъл. ПВЦ не се оформя с вакум, а с налягане в калъп.
--- Край на цитат ---
Ндааа... щото кипва. Сериозно - при намаляване на налягането от пластмасата почват да се отделят по-летливите й фракции и о*ират нещата.
lda_has:
И така да си продължа лекцията. Има още два начина за изготвяне на полимерни детайли:
- втори начин е с шприц с голямо налягане. При него има ограничение в теглото на материала и не могат да се изработват детайли с кухини. Скъп начин за единична бройка и не се използва. При него се използват много пластови матрици с водно охлаждане.
- трети начин е центробежен. При него гранулите се сипват в калъпа и затварят вътре. Почва да се загрява и върти в различни посоки може да се каже например 3D. Материала се разтапя и полепва по стените на матрицата като става с почти равномерна дебелина, след което бавно се охлажда до стайна температура. Метода се ползва за много сложни и много големи детайли
с кухина като например канута, големи играчки за деца като колички дори и полимерни колела с кухина, бидони, цистерни, варели и други със сложна форма като здравината се определя от самия материал.
Ай стига лекции, че на дърти години ще се сетя за не осъществен проект.
Дано съм помогнал поне малко за правилното ориентиране при направата на искания детайл.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия