Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

генераторът на Руслан Кулабухов

<< < (74/170) > >>

EDM electronics:
dymelsoft, прав си за многото захранвания и прекаленото преобразуване, но това е най-малкия проблем в тази тема. Нека принципа да е работещ, а пък после ще измислим най-простия и икономичен начин с най-евтините части.

А между другото в най-добрия случай има инвертори с КПД 95% и повече /до 97% в зависимост от натоварването/, или загубите се свеждат предимно до тези в трансформатора около 3-5%, за сметка на нищожните в електронните ключове и изправителя най-вече. Но това е друга тема.

coke2k виж този транзистор STW3N150 http://www.st.com/web/en/resource/technical/document/datasheet/CD00149569.pdf
Има малък входен капацитет и е бърз. Не е добре да се ползва транзистор за по-голям ток при високи напрежения, защото има голям входен капацитет и това го ограничава честотно.

За тиристора вероятно dymelsoft е прав. Но е добре да се пробва все пак. Някой от руснаците ползваше тиристор мисля в някоя от схемите.

mito_kupona:
Такъв транзистор се ползва за електронни разрядници, но е скъп, към 15-16 евро. IRGPS60B120KDP

x_name41:
колега mi68, процеса в конкретната последна схема на Руслан се нарича "динамично снемане на енергия от кондензатор", а за транзистор предполагам може да се ползва КТ838А

coke2k:
Колега dymelsoft , моите уважения към познанията ти в областта на тв приемниците, но направи един качер и и ще видиш , че нито транзистора работи според очакванията ти нито диодите които се слагат на изхода работят според очакванията ти. Не ми се спори просто се хвани и направи един качер и ще видиш че и бавни диоди могат много добре да зареждат кондензатори и то напрежение което е над пробивното на диода. Знам, че не можеш да го приемеш но и аз бях така преди да го видя. Аз за работоспособността на Руслановия генератор не мога да твърдя, че работи, но това с качерите ми е минавало през ръцете и през джоба. Правилната работа на качера и правилното зареждане на кондензатори става само след подбор на елементи. Правилно работещ качер може да работи само на 2 захранващи кабела. Виждал съм,  веднъж пуснат качер да продължава да работи след отрязване на базовите резистори и студен край на високата намотка, транзистора работи студено, изобщо не загрява, това са го виждали и други колеги от този форума. Но това се постига след много проби и смяна на транзистори. Аз съм го виждал това зареждане на кондензатори и други колеги от този форум са го виждали, при мен се получи , но не можах да направя разреждането на кондензаторите, вече казах , но не знам дали някой е обърнал внимание. Аз преди време допуснах грешка при зареждането и сега знам къде ми е била грешката. Надявам се да скоро да разберем дали това работи или не.
ЕДМ имам едни IGBT-от по 1500в 150А по 60 лева и едни други от по 280 евра бях си ги скатал още от времето на dynatron и Дон Смит репликите, ама не ми се рискува с тях и първо ще пробвам нещо по ефтино , а то ще си покаже.
Другото което се сещам е че най лесно се прави качер на около 300 - 400 кХц - това вече много по приемлива за обработка честота.
П.С. dymelsoft не приемай лично  - в никакъв случан не искам да създавам напрежение, сигурен съм че няма да се обидиш просто искам да прескочим тривиалната страна на нещата.

EDM electronics:
mito_kupona, IGBT-транзисторите са с много ниска стръмност и не са никак подходящи за честоти над 20 kHz. Имат много ниско dv/dt. Не са добри високочестотни ключове.

coke2k, този транзистор STW3N150 не е скъп. Аз съм го купувал за около 10 лв. Перфектен е за целта.

В Комет Електроникс го доставят за 14 лв.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия