Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

генераторът на Руслан Кулабухов

<< < (73/170) > >>

x_name41:

--- Цитат на: coke2k в Ноември 20, 2014, 04:51:40 pm ---

--- Край на цитат ---

това е правилният вариант, и импулсите в никакъв случай не са наносекундни а микросекундни

coke2k:
Още по добре , че са микросекундни импулси - това ще се нагласи от  коеф. на запълване. Което означава , че май ще се ползва транзистор.

dymelsoft:
Здравейте колеги. Използването на тиристори в импулсни DC/DC преобразуватели, какъвто е случая, е абсолютно неоправдано и остаряло като технологично решение. В първите ТВ-та генераторите за хоризонталната развивка и ТХО-то се правеха с високоволтови лампи, после с тиристори (много скъпи) и след това с високоволтови транзистори.
Колега EDM, повечето от тиристорите и симисторите на пазара са "бавни" т.е. време на пълно отпушване на прехода над 1ms , което отговаря на честоти по малки от 1 KHz . Бързодействащи или така наречените импулсни тиристори са много скъпи и обикновено са проектирани за стотици ампери и високи напрежения. В БГ трудно бихте намерили такъв, а и схемните решения са по сложни и изискват повече прецизност. В случая по добре да се използва IGBT транзистор като този HGTG18N120BND има го в comet.bg и е около 5 лв.
Друго обаче ми изглежда страшно тъпо в последната схема и то е следното:
Напрежението от "гранатата" го изправяме с "грец". Какъв е този грец ? Имайки предвид високата честота би трябвало този грец да се направи с високоволтови бързодействащи (импулсни) диоди. Това хубаво, само че Руслан казва, че честотата на гранатата е 2MHz. За да се изправи такова напрежение трябват минимум 250ns-ни диоди. Хайде сега някой да ми намери диод за 1500V  и да е под 250 ns и да е под 20 euro за бройка.
Кондензатора след "греца" е ясен и по думите, а и от видеото което Руслан показва напрежението е около 1000V.
След това започва тъпотията. Тези 1000V ги сваляме до 12V и после пък ги качваме с фабричен инвертор до 220В. Е това за мен си е направо уникално. КПД-то на един инвертор е около 85% в най добрия случай. DC/DC понижаващия преобразовател, направен в случая по класическата схема с един MOSFET транзистор (Такъв MOSFET е STW9N150 и е над 15 лв.)   е също с КПД около 80% при много добро изпълнение, много правилно навит и разчетен импулсен трансформатор. В общи линии цялата работа от последния клип и обясненията ми изглежда голяма бутафория и излишни трансформации които само намаляват КПД-то на цялата система. Това е. Надявам се, че съм Ви бил полезен с нещо.

dymelsoft:
И още нещо да добавя. При положение, че веднъж сваляме напрежението до 12V-14V после го качваме на 220V и след това пак го сваляме на 12V за да "самозахраним" схемата..... е това е голема глупост. За какво ни е този парад на захранвания, като с един стабилизатор и един диод напрежението преди инвертора би трябвало да "самозахрани" схемата. т.е. AC220V/DC12V модула е напълно излишен.

mi68:
Здравейте колеги,
Нещо се работи, а принципа е ясен. Трябва да имаме интерференция в пространството, защото пространството е хомогенно и непрекъснато.
За да се намали енергията трябва в резонанс да се постигне стояща вълна, като честотата на резонанса е много по-ниска от самата интерференция. Пример:
Да разгледаме теслов трансформатор с дължина един метър заземен или четвърт вълнов вибратор, излъчващ полусвързани вълни. Примерно работи на честота 100 кХц дължина на вълната 3км, а трансформатора е дълъг 1м. В тръбната бобина един метър имаме система с разпределени параметри на върха имаме максимално напрежение, в дола максимален ток. Какво точно се разпределя? Разпределя се пространството или тока на разместване, това се отчита като реактивна енергия или стояща вълна.
  Има идея да се събере голям ток и високо напрежение. Как да стане? Ако се получи стояща вълна то тя ще е с разпределени параметри. За това граната се навива асиметрично, в единия край едната намотка, пауза пак намотка.
  Колега му трябва транзистор 1 500В/10А, това не решава проблема.
  Качер е пак ТТ но заради инертността на транзистора, честотата е по-ниска от резонансната, напрежението е по-ниско от класически ТТ с външно възбуждане. Това не е съществено, защото качественият фактор е нисък и напрежението не спада много.
Решение тип Тесла е ползването на еднопроводен трансформатор със сферичен капацитет. Според мен трябва поне два такива трансформатора. Това решение работи, ток на проводимост на практика е нула и получената енергия е безплатна. Не съм получил самозахранване.
 Ако има взривяване, установката трябва да се оразмери за четири пъти по-голяма мощност, при интерференция мощността се учетворява.
 Това го пиша да няма сляпо експериментиране, а да се разбере физичния процес и логиката на "гранатата".

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия