Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
генераторът на Руслан Кулабухов
coke2k:
Колеги, който има опит с тиристори нека предложи схема за управление според последната схема на Руслан - високоволтови тиристори са по достъпни от транзистори. Аз лично нямам опит с тиристори и предпочитам някой с опит в областта да помогне за да се спести време.
Другия вариант е се намери подходящ транзистор с параметри 1500В/10А
EDM electronics:
--- Цитат на: coke2k в Ноември 20, 2014, 04:51:40 pm ---Колеги, който има опит с тиристори нека предложи схема за управление според последната схема на Руслан - високоволтови тиристори са по достъпни от транзистори. Аз лично нямам опит с тиристори и предпочитам някой с опит в областта да помогне за да се спести време.
Другия вариант е се намери подходящ транзистор с параметри 1500В/10А
--- Край на цитат ---
Да, най-добре е в случая да се ползва тиристор, защото напрежението е високо, а пада върху тиристора е около 2-3 V. Т.е. при малък ток и пад 3V няма да има кой знае какви загуби - топлинни. Още повече тиристора е много евтин елемент, но е ограничен честотно. Предполагам за 15 kHz ще работи.
Има обаче един съществен проблем. Как се запушва тиристор, след като е отпушен и напрежението е постоянно? Това ще стане, като на управляващия електрод се подаде отрицателно напрежение спрямо катода. Това най-добре ще стане с импулсен трансформатор. Аз не виждам друга алтернатива да се запуши тиристора.
Иначе ако те интересува MOSFET, добър ключ за 1 500V /нисък входен капацитет и висока скорост на нарастване на изходното напрежение/, мога да ти кажа кой е той.
coke2k:
ЕДМ - това е по твоята специалност, твоето мнение чаках и мисля, че ще бъде най правилно в случая - предложи транзистор, но и аз мисля тиристор е по добрия вариант. Мислех някакво импулсно със средна точка на трафа и минусувата съставак да запушва , ама като не съм правил такова нещо.... Абе давай с транзистор, че там нещата са ясни - то ако има и 1 ват повече, после ще го мислим.
EDM electronics:
Малко по-късно ще ти кажа няколко варианта, че сега не се сещам какъв беше транзистора, а съм на работа все още.
Мосфета струва около 10-12 лв. А тиристор мисля, че ще стане, той е евтин, около 1 лв. Я виж по спомен BT151 или 152.
roskoj:
Здравейте.
coke2k влез в Comet electronics. Има добър филтър по параметри.
И аз съм тръгнал по тази пътека. Сега навивам кечера.
Поздрави.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия