Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
генераторът на Руслан Кулабухов
EDM electronics:
Качера че е трансформатор, трансформатор е. Той трансформира ниско напрежение с голям ток във високо с нисък ток. Дали е Тесла? Не е класическия Тесла-траф, но долу-горе е същата работа. Разликата е може би в това, че при качера има предимно синус и е автогенератор, за разлика от Тесла-трафа, който е предимно импулсен с външно възбуждане. Хубавото на качера е, че си вибрира на собствената резонансна честота, но както казва dymelsoft той е ниско ефективен, с нисък потенциал.
За да е висок потенциала трябва да се атакува с правоъгълен импулс, а не със синус. Качера е енергоемък, работи в клас"А". Само той е способен да изхаби цялата СЕ :D.
coke2k:
ЕДМ , вярно е , че качера е енергоемък, но това зависи от няколко дребни нещица. И искам да ти кажа, че правилно построен качер може да даде почти 100% КПД. Личното ми постижение е около 90 %. Виждал съм с очите си и повече. И едно от тези дребни неща е подбора на ключов елемент. От една кофа KD503 (поне 50 бройки бяха) имаше 2 които работеха студено. Не загряваха изобщо, честотата зависи от тези елементи и не е строго фиксирана според параметрите на бобините. КПД зависи от вида и съпротивлението на консуматора, може да работи и с индуктивен товар, след като се преработи малко приемната страна. Използват се заземявания на 2 места. Може да се случи така, че 55 ватова автомобилна крушка да не светва изобщо, а 300 ватова мрежова крушка да иска да изгаря. И най-важното е, качера освен на външен вид по друго нищо аз поне не се сещам да прилича на ТТ. Повярвай ми много време загубих с качерите и 2 осцилоскопа повредих. Не Ви съветвам да си играете с качери. Най добре ги изключете изобщо от опитите си.
dymelsoft:
coke2k , много бих искал да ми обясниш какво точно според теб е ТТ и каква точно е разликата. Явно аз нещо не схващам. И какво ще рече "качера" прилича ама не е ТТ ? В оригиналния патент на Тесла първичната намотка е плоска. Индуктивността на на плоската бобина е много по малка т.е. почти безидуктивна, от там токът е по голям, но "качера" работи и с плоска бобина и дори е по ефективен особено при ниски захранващи напрежения, както в случая, само че както казва EDM с прост автогенератор работещ в клас "А" няма да стане.( просто ще запалим транзистора :) ). Ето Ви една схема която определено е по добре. Драйвера TC4422 e 6 лева, а транзистора е 4 лв.
x_name41:
еееех, отново ще трябва да обяснявам разликите между качер и тесла трансформатор. Кратко и ясно, разликата се състои във това че при качера има само един резонанс с разпределени параметри (на вторичната), докато при тесла трансформатора резонансите са два с еднаква честота (важно е честотите да са еднакви за да може да работи и генерира). Единия е на входа и е обикновен LC резонанс със съсредоточени параметри а другия е със разпределени параметри (както при качера). Важно е да се отбележи че и в двата случая има просто трансформация на енергия и нищо повече (няма такива неща като усилване, прилив или каквото и да е, това са измислици премислици)
Bat_Vanko:
Преди да продължите спора за това кое е Тесла Трансформатор, вижте следващата книжка. Там ще научите и за рекламната измислица наречена "електрошокова палка на 4.5 MV".
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия