Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
генераторът на Руслан Кулабухов
PyroVeso:
Оборотите са ниски. Не съм ги мерил, но примерно 8-10 в минута (иначе ще стане центрофуга!). Разчита се главно на тежките и здрави топчета, които се търкалят вътре - трият се, чукат се, мачкат се едно-друго, както и мат'ряла :)
Представи си два хоризонтални лагерувани и гумирани валяка с дължина 50 см и диаметър 5 см, а връз/между тях полегнал керамичен цилиндър с дължина 45 и диаметър 30 санта. Едната му "стена" (кръг) представлява капак и се стяга здраво с болтове. Вътре 1/3 от обема са базалтовите топчета. Единият валяк е свързан към електродвигател с редуктор и бавно се върти. До литър-литър и половина мат'рял на веднъж се смила. От 40 минути до няколко часа, в зависимост колко фино смилане целим. Топчета се продават из нета - със всякакви размери и от всякакви материали. То си е цяла наука - за всяко нещо, което смилаш си има най-подходящ материал и размери на топчетата. Безумие е, примерно да мелиш тротил с базалт, защото най-много да срутиш блока... В този случай се използват оловни, понеже оловото е меко и не предизвиква рязко триене и искри... За ферит мисля че най-подходящи ще са стоманени мъде пълни с олово - хем здрави, хем тежки, хем големи. Защото плътността на желязото хич не е малка - 8 г/см3 е някъде и каменни топки трудно ще го смачкат. За съжаление не разполагам с такива, иначе направо пращайте мат'ряла! :) 10 лв. би ви излязло с Еконт в двете посоки, а които са в Сф - направо да носят дисагите...
Нещо ей-такова представлява: http://vbox7.com/play:f565f621
mi68:
Здравейте,
Предлагам интересно решение за диоди да се ползва автомобилна лампа от фар 55/60 Вт. Това е във връзка с установката на колегата Антон. Изгаря се нишката на къса светлина и имаме диодна лампа с директно отопляем катод, свързва се трипроводно. Лампата е 60Вт/12В, ем е товар и свети, ем е и диод, това може се окаже добро решение.
Имам лампи 5Ц4М с данни, отопление 5В/2А. Обратно напрежение, максимално 1 550В, ток, максимално 0,415А.
Тъй като липсва схема, това е само подгряване.
Имам тороидален ферит външен диаметър 65мм, вътрешен диаметър 40мм, височина 30мм, феритни чашки с външен диаметър 70мм, височина 45мм. Две бройки са, ако на някой му трябват да ми се обади.
Bat_Vanko:
mi68, идеята е добра, но ще иска още една доработка:
да се изтегли инертният газ от балона и да се създаде вакуум около 0,01 Ра. Това не е сложно ако имаш вакуум помпа. По-сложното е самото херметизиране на балона след това.
mi68:
Да сега разбирам, че халогенните лампи от 55/60 Вт. не стават, трябва обикновена лампа 45/50 Вт. Това стари лампи и може да се намерят, може и аз да намеря.
Имам една бифилярна бобина навита със стоманен гол проводник и стандартен меден. Резултатът е намалени габарити на бобината. За големи мощности не съм изследвал вихровите токове в стоманата да ли е нагряват. За слаби токове работи отлично. Според мен се повишава качественият фактор. Спорен мен най-добре е стомана и алуминий, но нямам подходящ изолиран алуминиев кабел за проба.
Най-простото е дължините на кабелите да са еднакви, размерите да са приблизително еднакви, това мероприятие е за лесно съгласуване на синхронния резонанс.
anton:
Много се извинявам.
Направих това видео с цел, да ви покажа причината, защо не тръгва схемата при вас.
Защо !
Защото, кондензатора е напълно прозрачен за стоящата вълна !
Във такъв случай, как ще го заредите за части от секундата.
http://dox.bg/files/dw?a=bb7b883444
*Когато заредиш кондензатора, ще разбереш как работи системата*
И относно, втория бифиляр за който, стана въпрос.
Земя въздух !
http://dox.bg/files/dw?a=9f76ba7fe9
Поздрави
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия