Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване

Политиката и политиците ни!

<< < (102/255) > >>

RUS:
Банките нямат нищо общо с реалната икономика,реалното производство и БВП.Няма банка по света която да е произвела и една клечка за зъби.
В този смисъл банката е тумор за реалната икономика защото не произвежда абсолютно нищо но изкуствено задържа голям масив от пари.Накрая се оказва че българските левове са в банките,а държавата и съответно народа нямат пари в наличност.И следва новия заем с който се загробваме с още лихви към външни банки.А всъщност въпросните външни банки имат клонове у нас и изкупуват еврото (от външния заем) от пазара и в резултат се появяват левовете отново в обръщение.Но всичко това е с лихви разбира се.Друг парадокс е че БНБ ( Българска народна банка) предлага левов ресурс с лихви под или около 1 % за търговските банки.Този левов ресурс при такива лихви обаче е достъпен единствено и само за тях (търговските банки) и за никой друг.Ако аз отида в БНБ и поискам заем с лихва на БНБ за деня ще ме натирят като мръсно псе на улицата.И се пита в задачата - абе аджеба какво и е народното тогава на тази банка а?
Както споменах по рано за сравнение мюсюлманските банки са нещо коренно различно.Просто нашите и мюсюлманските банки са антиподи меко казано.

nizo:

--- Цитат ---В този смисъл банката е тумор за реалната икономика защото не произвежда абсолютно нищо но изкуствено задържа голям масив от пари.
--- Край на цитат ---

RUS, не е така. Как може банката да си позволи да държи паричен ресурс, след като дължи 4-5% на своите депозанти. Не е вярно, че нямали пари хората ... те сами решават да депозират и получават печалба от "продажбата" на своите пари. В банките няма пари и така ТРЯБВА да е. Парите трябва да са в бизнеса. Като дадеш заем, нали парите не са в теб. Всяка банка би фалирала, ако всички хора си поискат парите преди уговорените срокове.
Аз съм против това зомбиране на хората, че сме бедни, заради банките. Банките по принцип не биха съществували, ако хората бяха добри предприемачи. Т.е. като им се освободи ресурс, не да го шльопнат в банката, а да развиват НЕЩО свое.
По разни други логики, за да забогатееш, трябва да се стремиш да живееш на кредит, защото при възникване на инфлация, кредита се погасява сам. Кредита от друга страна е полезен, защото това са едни пари, които ти не си спечелил, но може да ползваш ... стига да имаш идея КАК.

juliang:
Ето едно кратко обяснение как банките печатат пари:
http://www.youtube.com/watch?v=MUzUnLHcHkg

може да пуснете превод на субтитрите - малко е куц но става горе-долу ясно за какво се говори.
И цитата от далечната 1922 година на Хенри Форд в края на клипчето:
"Задължително е хората в една нация да не знаят как работят банковата и монетарната системи. Защото ако те разберат как работят, аз вярвам че до следващата сутрин ще има революция."

RUS:
nizo ако се запознаеш с историята на банките и тяхното възникване предполагам че с удивление ще откриеш -в най-ранния етап от създаването им са били замислени именно като СЛУГИ на обществото и не са имали правото да взимат ЛИХВИ защото библията го забранява.Но хитрите венецианци са решили да поставят евреи като ''бушони'' за пред обществото.И по този начин с годините и поколенията лихвата е станала стандарт и нещо нормално в наши дни.
 В интерес на истината западния модерен свят предлага акции срещу твоите пари и ставаш дребен акционер и според годишните резултати на компанията имаш и определена доходност.Участваш в реалния сектор и икономика по  този начин.Отделно се продават държани ценни книжа с определна доходност и падеж.Но ние българите в тъпоглавието си следваме порочния модел с банките и всъщност нашите пари се обръщат срещу нас самите в най - обобщен смисъл.Всъщност по далеч от джоба си и съответно телевизора и рекламите там май не можем да видим нищо повече.
Относно бизнеса и предприемачеството като свободно начиние и право на всеки си в голяма заблуда.В България отдавна не можеш да си помислиш дори за нещо сериозно като размах.Просто ще те размажат ,няма да те пуснат в голямата игра.
За жалост много хора считат че да живееш на кредит е вече нормално - уви,промиването на мозъци действа с пълна пара.
Не виждам здрав смисъл дори да си помисля за заеми при положение че ще трябва да храня с труда си банката и нейните вложители за да им връщам лихвите.
Айде мерси ама без такива както се казва.
Не те познавам nizo но твоя начин на мислене в случая е жестоко сбъркан според мен защото следваш това което други са намислили за теб.В известен смисъл си зомбиран.
А това че сме бедни... причините не са една или две - за 25 г. разграбиха всичко което беше печелившо в страната ни и печалбите просто се изливат в услуга на други нации.Например България е втора по добив на злато в Европа но една канадско-американска фирма има концесия върху това и плаща едва 0,8 % .И какво излиза - златото изтича с по 10 тона на година от земите ни,а ние сме бедни и затъваме в заеми с лихви с милиарди.Наглите политици ни уверяват че нямало пари видите ли за заплати,пенсии,болници и т.н. и затова стандарта ни на живот е нисък.А доходите ни са по ниски дори и от страни като Папуа-Нова Гвинея или дори Габон.Но иначе сме в Европа с европейски цени и гоним европейски стандарти.
Преди 1989г. имаше само една банка в България - ДСК.Лихвите бяха смешни защото държавата стоеше зад това.Нямаше търговия с паричен ресурс защото държавата ни беше силна и реализираше милиарди долари като ресурс в злато от добив и във външнотърговски дейсности от реална промишленост и производство.
Сега всичко това е история като банките също имат пръст в това да потъваме все по бързо и по бързо.Просто банките са детайл от колониалния заробващ механизъм чийто роби вече сме съвсем реално.Накъдето и да се огледаш,където  да плащаш за лични и домакински нужди в 99% от случаите плащаш на чужди компании и/или банки.
Излишно е да споменавам кой има вина за това.Заглавието на темата е красноречиво в случая.

nizo:
juliang, как я смяташ тая работа?

Банката получава 100лв. от депозант, като му обещава 105лв. Дава кредит за 100лв. с обещание за 107лв. Човека си взема 100лв., но по логиката на клипа банката дава нов кредит за 90лв?! От къде ще се вземат още 90лв?

RUS, като не ти допада, не взимай пари от банките и не си слагай парите там. Естествено, че като имам някакви пари, то ще очаквам някаква печалба от тях за да ги дам на банката. Ако изключим банката от схемата, то ти едва ли не ми казваш, че аз трябва да ти дам парите си, просто щото си хубав човек. Лихвата е нещо като "данък правене на бизнес с чужди пари". Нали ако аз ти дам парите, пак ще ти искам нещо отгоре. Ако аз няма да спечеля нещо от тази сделка, то защо въобще да ти давам парите?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия