Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства

Домашен акумулатор

<< < (7/12) > >>

mzk:
Не съм химик, но не съм съгласен. Акумулаторът има примерно 500 цикъла на заряд/разряд при разряд до 80% и примерно 1000 цикъла заряд/разряд, ако се разрежда до 50%, т.е. ако в половината живот го разреждаш до 30% да речем, а другата половина до 70%, тогава ще има очакван живот от 700-800 цикъла (съвсем условно). Мисля, че се схваща идеята...

Примерно аз дозареждам винаги моя телефон, без да го оставям да се разреди напълно и по този начин очаквам да удължа живота на батерията му.

PyroVeso:
Мислил съм и съм смятал много относно това - по какъв начин да се съхранява "излишната" електроенергия от соларна инсталация, така че да може да се използва нощем и/или по-облачните дни. ПАВЕЦ е добро решение, но е скъпо, огромно и.. подходящо за имот с неограничени размери и денивелация |-)
Като че ли най-удачното при наличине на относително по-голямо пространство (къща, двор..) е да се прави електролиза, при която се събират разделно водорода и кислорода, и след това да се съхранява само водорода в някакъв хидравличен съд (цистерна?) над вода.
След това водородът може да се гори директно ако е необходим за отопление, готвене, бойлери и т.н., или да се прекарв през горивна клетка, ако трябва да се произвежда електричество.
За едно домакинство съд с обем 3-4 кубика би трябвало да е достатъчен. Ако водородът се съхранява и под известно налягане (2-4-7 атмосфери), енергията за създаването на което се взима също от солара, тогава този обем може да бъде намален съответния брой пъти ИЛИ времето за автономна работа на домакинството да се увеличи също съответния брой пъти.

valex:
mzk
А защо при 'въстановяване' на акумулатори се припоръчва пълен цикъл заряд/разряд според теб?
Никъде не съм срещал идея да заредиш 'малко' акумулатор. Зарежда се като се изтощи напълно и се зарежда до пълния капацитет.
Това важи и за литиевойонните акумулатори.
Възможно е да се приложи и 'импулсно зареждане' за подобряване на зареждането на оловните акумулатори.

mzk:
@valex,
Позовах се на предната графика, която се отнася за оловни акумулатори.

За Литиеви акумулатори съм виждал същата информация. Ето примерна спецификация: http://koorteh.com/batteries/sinopoly-lyp/SP-LFP40AHA.pdf
Разряд до 70% - 3000 цикъла.
Разряд до 80% - 2000 цикъла.

--- Цитат ---Никъде не съм срещал идея да заредиш 'малко' акумулатор.

--- Край на цитат ---

Никъде не съм споменавал, че трябва да се зарежда "малко". Трябва да се зарежда номинално, до пълния капацитет!
Твърдя, обаче, че е по-добре да заредиш акумулатора, ако той е 50% пълен, отколкото да го разредиш напълно и след това да го заредиш отново до пълния капацитет!

--- Цитат --- Зарежда се като се изтощи напълно и се зарежда до пълния капацитет.
Това важи и за литиевойонните акумулатори.
--- Край на цитат ---
Напротив, зарежда се когато не е в употреба и има остатъчен заряд, а не да се чудиш как да го разредиш, за да можеш след това да му направиш пълно зареждане от 0%.

Погледни отново графиката от по-предния ми пост, както и спецификацията на горния (примерен) литиево-йонен акумулатор.

Не твърдя, че същото се отнася за NiMH, NiCd и др. подобни акумулатори.

valex:
mzk
Явно съм те разбрал погрешно :(
Моята идея  е да се създадат условия за пълно и нормално зареждане на акумулатора при неравномерни цикли заряд/разряд.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия