Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства
Домашен акумулатор
PyroVeso:
Благодаря, колега Krasias.
Адмирации и за колегата Vdomov, за това че е събрал и качил всичко тук. Както и за това, че е направил темата.
montanar:
Радико, имам въпрос относно въпросните - газови ли са, въгленови ли са? - незнам точно как да ги определя, а той е подобно нещо. Колко цикъла би изкарало преди да се разпадне въпросния електрод (нещо ми се струва че няма да са хич много)
PyroVeso аз се чудя дали изобщо е нужен въпросния оловен оксид при условие че след няколко цикъла сам ще си се набави
PyroVeso:
Montanar, и аз си мисля, че е излишен да се добавя допълнително. Той още при леенето на електродите ще се образува в малки количества неизбежно. Иначе трябва да се лее в безкислородна атмосфера, което е трудно реализуемо в домашни условия.
Само да вметна, че вместо да се леят десетки малки електроди, които после да се свързват паралелно (много жица и спойки), може да се отлее един "дълъг", който после да се навие на руло, както е при батериите Optima - както правилно забелязвате, техните 2,1V елементи са цилиндрични. В такъв случай за "аквариум" може да се използва нарязана стъклена или кварцова тръба с подходящ диаметър, като всяко цилиндрично парче се затваря отдолу с плоско парче стъкло и се залепва с киселиноустойчив силикон.
Кабелите, след като се запоят за електродите, се фиксират (оголените части) с гъвкав PVC-термошлаух, който освен че фиксира здраво и придава отличен външен вид, също така предпазва кабелите и спойките от киселинните изпарения.
И действаме! Достатъчно е да имаме на разположение в или около жилището някакво килерче - мазе, таван, подпокривно пространство, балкон (не се препоръчва). Хубаво е да е проветриво (отдушник, вентилаторче нещо..) - сярната киселина колкото и да не е летлива, все пак - химия си е, да не говорим, че в отворения вариант винаги леко намирисва. Добре е температурата да се държи в някакви подходящи за безпроблемната работа на батериите граници (15-25'С), т.е. килерчето да е все пак част от жилището, сградата, а не някаква неотопляема и неохлаждаема барачка на двора...
mzk:
Качвам диаграма, която случайно намерих в една от трите (ако не са и повече) статии в wikipedia за оловни акумулатори.
Смятам, че е по-удачно да се направи първо икономическа оценка на купешките акумулатори, а после да се юркаме сами, да не излезне, че струва пак толкова.
По отношение на последователното свързване, мрежовото е 220 ефективно, но 310 пиково или 620 пик до пик!
valex:
Според мен има един основен проблем при експлоатацията на акумулатори за фотоволтаици, ветрови генератори, електрозаадвижвания с рекуперация и други подобни: След като се разреди до някакъв процент акумулатора започва да се зарежда веднага пак до някакъв процент заряд. Тоест прави се цикъл заряд/разряд, който не е пълен и така се губи от броя възможни цикли зададени при производството на акумулатора. Съответно пада и ефективността му.
Решението според мен е да се разределят на две групи акумулаторите и едната група само да се зарежда, а другата само да се разрежда. И после се сменят групите разряд/заряд. Естествено алгоритъма ще излезе малко по-сложен, но във всички случаи ще е по-ефективно използването на акумулаторите.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия