Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства

Домашен акумулатор

<< < (8/12) > >>

mzk:
@PyroVeso,

Точно така, не набавянето, а съхранението на енергията е проблемът днес! Според статия в wikipedia се оказва, че ПАВЕЦ всъщност осигуряват доста малка възможност за съхранение, а основно са за компенсационни цели.

--- Цитат --- The storage capacity of the German natural gas network, which contains also many so called caverns (artificial caves produced by mining), is more than 200,000 GW·h which is enough for several months of energy requirement. By comparison, the capacity of all German pumped storage power plants amounts to only about 40 GW·h. The transport of energy through a gas network is done with much less loss (<0.1%) than in a power network (8%) (besides High-voltage direct current). The use of the existing natural gas pipelines for hydrogen was studied by NaturalHy.[66]
--- Край на цитат ---

В резюме: капацитетът на газопреносната мрежа, който включва изкуствени хранилища) е над 200 000 ГВт/ч, което е достатъчно за няколко месеца. За сравнение, целият капацитет на ПАВЕЦ е 40 ГВт/ч.

Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_storage (в Power to gas секцията).

Този проект NatyralHy е една... (недомислица), където помпят до 2% водород в газопровода успоредно с природния газ, а след това със специални горивни клетки го извличат.

Смятам, че най-подходящо би било газопреносната мрежа да се ползва директно с водород, доколкото това отговаря на условията на безопасност.

В нашия форум експерименти за съхранение на водород/оксиводород са правили холандеца и emm.

krasias:
Здравей  valex, ако знаеш някакъв начин за зареждане на напълно разредени литиевойнни акумулатори те моля да го споделиш, защото аз не знам да има такъв начин. Даже в момента имам 20 клетки които са били разредени напълно, опитвах много начини но напразно.

Радико:
Колеги изобщо не се занимавайте с тези оловни акумулатори. Ако не се използват акумулатори като тези:
http://www.trojanbattery.com/products/deep-cycle-gel/
резултатите са плачевни. Обаче не си мислете, че с тези от линка не са, просто са малко по малко плачевни ;D ;D ;D
Единственото решение е това дето избра Практик. Всичко друго като му драснеш чертата на финала, ще се окаже няколко пъти по скъпо от тока на енергото.

PyroVeso:
Колеги, не знам как си представяте процесите в акумулатора, но с увеличаване дълбочината на разряда/заряда се повлиява все по-дълбоко не само химическата, но и самата механична (физическа) структура на електродите му.
Представете си, примерно, отрицателния електрод на оловния акумулатор - той представлява оловна решетка (прилича малко на стъклофибърната армировъчна мрежа за строителни работи), свързана към кабел и потопена в разтвор на сярна киселина. По време на работата (когато черпим ток от акумулатора), оловните атоми от повърхността на електрода отдават електроните си на кабела, като при това самите те се превръщат в оловни йони, отделят се от повърхността и започват да плуват в разтвора. Един вид оловото от електрода се "разтваря" в разтвора.
Сега, ясно е, че ако продължим този процес на "разтваряне" до твърде дълбока степен, някои от най-тънките брънки на мрежата могат да се разтворят напълно. Ако се прекъснат няколко такива, може дори цяло парче от електрода да се откъсне и да отпадне необратимо от него. В крайната фаза на разреждането цялата решетка ще се разтвори и ще остане само кабелът, потопен в разтвора... Е, как мислите, при опит за зареждане на такъв акумулатор дали ще може електродът (мрежата от килийки) електрохимически да изгради наново структурата си, да "порасне" един вид от разтвора? Няма!
Ясно е, че колкото по малко, по-"плитко" и т.н. се разрежда и зарежда акумулаторът, толкова по-малко деструктивни ще са тези процеси...
При зареждането на акумулатора става обратното - оловните йони от разтвора "кристализират" т.е. отделят се под формата на метал по повърхността на електрода, само че не образуват първоначалната равна и плътна повърхност, а кристали като игли във всички посоки. Когато тези иглички са на микро-ниво - всичко изглежда ОК, но при дълбоки процеси на разряд/заряд решетката заприличва по-скоро на телена четка за миене на съдове...
Така разтваряйки се и кристализирайки обратно с всеки цикъл на дълбок разряд/заряд структурата на електродите все повече се скапва, не че оловото, никелът или лития се изчерпват или нещо такова - просто първоначално заложената структура се скапва.
Ентропията (спонтанното движение на неосъзнатата материя към безпорядък) не прощава!
Затова и акумулаторите са много лесно рециклируеми - необходимо е само да им се пооправи структурата, НО, това е процес неизбежен по никакъв начин. Фактически част от енергията, която влагаме при рециклирането на акумулатора отива за преподреждането на структурата му (вършим работа на обратното на ентропията!).

valex:
krasias
Точен начин за възстановяване не знам (само съм срещал по форумите споменаване, че има такъв). Това, което съм виждал с очите си е скапана батерия от GSM (беше на абсолютна нула и даже не искаше да почне заряд). Отидох с батерията като мостра в едно ателие за GSM апарати. Нямаше в момента точно такава батерия и човека ме попита дали да опита да я активира. После взе двете жици на един регулируем изправител, като тези за едновремешните електрически влакчета (подобен на PIKO) и почна да слага жиците някъде по контактите на батерията. За съжаление не можах да видя къде и как ги поставя. След 1-2 минути сложи батерията да се зарежда. Вечерта когато отидох да си я взема батерията си работеше нормално. И все още работи макар и с намален капацитет.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия