Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Квантово заплитане
@praktik:
Радико, възможно е светлината да представлява корпускули със странни свойства, още Нютон го е допускал. При това положение се обяснява защо опита на ММ дава отрицателен резултат. Ефира или не съществува, или не е отговорен за светлинните явления.
Въобще това светлината е голяма загадка :)
Радико:
--- Цитат ---Радико, възможно е светлината да представлява корпускули със страни свойства
--- Край на цитат ---
Ако това е така то тази тема трябва да се премести в раздел черна магия защото обяснението на ефекта е съвместимо с курпускулярната теория единствено ако се приеме съществуването на магия. Та ако искаш да продължаваме в насока: светлината е "летящи миниатюрни бобчета със странни свойства" то по добре кажи някой форум за черна и бяла магия и да преместим дискусията там. За мен единственното правдоподобно обяснение е, че светлината е някакъв вид повърхностна вълна а при заплитането тръгва обратна вълна която е дълбочинна или напречна както искаш я наречи вторият вид вълни в твърди тела или течности са много по бързи от първия. Това обяснява много елегантно и просто ефекта "квантово заплитане" и ако приложим принципа на бръснача на Окама трябва да изрежем всичко квантово където и да го срещнем.
@praktik:
Може и да си прав, обаче вълновият модел на светлината не обяснява нулевият резултат при опита на ММ.
Иван Димов:
@praktik, прочети какво е писал Стефан Маринов за експеримента на Майкелсон-Морли. Аз доколкото разбрах, провалът е защото пътят на светлината е напред и после назад. Трябва да е само в една посока и Стефан Маринов е направил това с неговия експеримент с двата перфорирани по периферията си въртящи се диска. Така е успял да измери скоростта на Земята в космоса.
А светлината наистина има скорост на разпространение и е вълни на ефира, подобни на вълните от хвърлен камък в езеро. Вълните в някаква среда се разпространяват с крайна, а не с безкрайна скорост.
@praktik:
Да и аз имам мнение че е така, но откъде мога да прочета какво е писал Стефан Маринов, за опита на ММ, би ли пуснал някакъв линк на български.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия