Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Хората не спят.
Радико:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Ноември 19, 2013, 08:51:20 am ---Разделянето на газовете усложнява електролизера ! В процеса на експериментиране, използвах печатарско сито като мембрана ! Започнах, с най ситното което разполагах 165 ! Няколко дни работеше безупречно ! Кислорода и водорода се разделяха перфектно ! Никакви гърмежи, плавно меко горене ! Реших да увелича тока с цел по висок добив (DC елелктролиза) ! След време (ден два) усетих че нещо не е наред , газа започна да пука ! След още ден забелязах че нивото на електролита се държи странно ! След разглобяването установих че ситото не е издържало на по високия ток ! Как се държи Nafion не зная ! Тези парченца които продават 10Х10 и 10Х20 см. не ме устройват ! За един приличен 12 в. електролизер ще са нужни около 500 долара само за Nafion !
--- Край на цитат ---
Кузмов
От горното, аз лично си правя само един извод:
Лакомията не води до нищо добро.
При определена плътност на тока дидероновото (мисля, че се пише "дидрон" - "е"-то е нямо - ред. мод.) сито се е държало перфектно нали така. Значи ако се увеличи и тока и площта на елементите натоварването на ситото ще остане постоянно, а добива ще се увеличи и скъпата дюпондска мембрана може да отпадне. И накрая бих те помолил да спретнеш една скица на това, което си правил и да я пуснеш тука.
Михаил Кузмов:
Искам нещо да уточня! Увеличавах тока за да видя до къде мога да стигна! Това си беше експеримент, а не електролизер изработен и готов за използване! По-надолу това, което пишеш е така! Още нещо трябва да уточня! Ситото разделя механично газовите мехури! Т.е. тези, които се образуват на + електрода (О2) не могат да преминат от другата страна на ситото и да се смесят с Н2 ! Просто защото са по-големи от отворите на ситото! Важен момент е ситото да бъде мокро до горе иначе през сухото сито, при по-високо налягане ще започне смесване! Такъв проблем при Nafion няма! Мембраната разделя на протонно ниво! Именно за това сериозните разработчици имайки финансиране ползват Nafion! Забележи качеството на пламъка! В този електролизер има достатъчно налягане, за да може да се регулира мигновено стехиометрията (както пишат)! По принцип конструкцията е еднаква! Различното е, че ако на електролизер със сито поставиш горелка и регулираш с крановете изходящия поток (стехиометрията), неминуемо ще се получи смесване в електролизера поради различното налягане от двете страни на ситото! Този проблем се решава като газовете се събират поотделно и компресират! Тогава обаче принципа on demand (при поискване) се обезсмисля ! Относно последното мисля, че ще е по-добре да отворим една нова тема! Има много материал за гледане и преценяване! Ще споделя и целия си опит по въпроса! После всеки може да си реши дали това е лъжица за неговата уста!
Радико:
Добра идея е да се отвори нова тема или да се премести тази в подходящия раздел. А иначе и на мен регулирането с кранчета ми се вижда невъзможна кауза. По-реалистично ми се струва регулирането чрез отнемане на газ, а не чрез спиране. Просто част от кислорода се пуска да изтича в атмосферата и готово. А може би и комбиниран метод да стане най-добре.
Михаил Кузмов:
Приемам ! Тази тема по добре в подраздела "разлагане на водата" ! А заглавието да си остане същото ! Ако ще бъдем будни да го направим като децата ни, студентите !!!
Михаил Кузмов:
Да ! Точно така ! Хората не спят ! От 300 до 10,000 лт./ч. серията ННО бустери за различни приложения ! Режат стомана, спояват различни материали, заваряване, пара за отопление, готварство, и какво ли още не !? Гледайте ! Дори, и да не разбирате какво говори ! Всичко е показано последователно и добре, без нужда от превод ! Чрез този линк, ще попаднете на още ! Там алтернативата вече е реалност !
Да си го пожелаем !!
https://www.youtube.com/watch?v=ebq1N_RcryU
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия