Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори

Хоризонтално-осеви вятърни турбини

<< < (13/16) > >>

Maistora52:
Тия в нашия форум ги знам - нито едно не ми върши работа.
По-близо съм до това:
http://www.youtube.com/watch?v=aNI9ATPZ9Ok
или това: http://www.youtube.com/watch?v=dl6m4emdeBI
или това: http://www.youtube.com/watch?v=qkliyuME2cc
Тази концепция е най-лесна за домашни изпълнения...
Искам обаче да вържа и от двете страни - там където лагерува - по един ел-магнитен генератор, да го поставя това цялото в легнало положение и в центъра на напречната рама да му сложа лагера. "Опашката" не я обсъждам - тя е ясна.
За токовземането от това съоръжение предвиждам колектори с четки, иначе кабелите вечно ще са усукани и ще се късат.
Ел-магнитните генератори трябва да са или автомобилни алтернатори (обаче те искат възбудително захранване), или нещо Home-made като това на прикачените файлове.
За мен под въпрос е изчисляването на намотките - дебелина на проводника и брой навивки.
Може и тази с велосипедните колела, но тя има пределна мощност отдавана на ел-генератора.
Иначе съм "отворен" към всякакви идеи.

Радико:
Ето тук прикачам както казах снощи една играчка изработена за 2 часа от стар бидон. Имам и клип как се върти при едва доловим полъх на вятъра, но е малко голям ще го конвертирам и ще го кача и него. Пак повтарям такова нещо независимо дали е разположено хоризонтално или вертикално става само за играчка, спира от много малко съпротивление а при по силен вятър стават някакви вихри около него и му действат като спирачка направо се заковава на място. 

Радико:
Ето го и видеото успях да го намаля от 92 на 3 мегабайта с не много добро качество, но се разбира за какво иде реч.

GTV:
 В темата на Радико " Време е......." на 2-ра стр. Кадуцеус е приложил пдф на Оптимизиран Савониус. Чудя се как сте го пропуснали? Това което сте приложили са варианти на DRAG турбини. Някак си не ми е удобно да отварям тема за Вертикално осеви турбини........ 8)

--- Цитат на: Maistora52 в Юли 09, 2013, 01:42:08 pm ---......
Ел-магнитните генератори трябва да са или автомобилни алтернатори (обаче те искат възбудително захранване), или нещо Home-made като това на прикачените файлове.
.......Иначе съм "отворен" към всякакви идеи.

--- Край на цитат ---

Братко по оръжие Майсторе, откакто разбрах че имаш няколко авт. алтернатори и се чудиш как да ги вкараш в употреба, сън не ме хваща. От една страна искаш да правиш DRAG турбина за която е характерно ниски обороти и голям въртящ момент, а от друга, алтернатор с номинална мощност при високи обороти. Изглежда че свързващото звено е мултипликатор. Напоследък на авт.алтернатори възбуждането се осъществява чрез ШИМ. На мен пък ми хрумна   Амплитудна модулация. Ако възбуждането го осъществиш с подходящия променлив ток може би ще се получи нещо като електронен мултипликатор. Идейка. Трябва да се пробва. :)

Maistora52:
Варианта на оптимизирания от американците Савониус е много хубав, но материал за такива "перки" нямам подходящ. Вчера гледах един готин клип със сходна конструкция - два бидона разрязани на две по вертикала и монтирани един над друг на една тераса... и с две пластмасови зъбни колела прави редукция за увеличаване на оборотите предавани на алтернатора. Да обаче бидоните са строго цилиндрични и не докарват същия профил като този на американците. И въпреки това идеята пак работи що годе добре. Има и друго предизвикателство - това е тежка конструкция с голяма площ, която иска много сериозно укрепване по вертикала (най-вече от горната страна) - иначе бурята ще я отнесе... Не става за мен - не мога да я монтирам на покрива на къщата както ми се иска... може целия покрив да повлече.
Умувам дали не може да се получи ако този същия "Савониус" го инсталирам хоризонтално. Това по ме устройва.
Алтернаторите ми са три броя - съответно 45,60 и 80 амперови. Мисля да ги връзвам със зъбни ремъци към турбината с предавателно отношение до достигане на поне 2000 оборота.
Но повече ми се иска ел-маг-генераторът да е като на горе приложените от мен фотоси.
Иначе в ЮТуб има много и все интересни решения и за вертикални и за хоризонтални вятърни турбини.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия