Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори
Хоризонтално-осеви вятърни турбини
GTV:
Колега Радико, в съвременната ветроенергетика се счита че вятър под 2 метра в секунда не е интересен. Но когато "грешчица" във ветроенергийния одит води до около 4,7 МегаВата надценяване при 8 метра в секунда скорост на вятъра, то това е катастрофа в инвестиционния процес и не само.
За огромно неудоволствие на Сиикър ще продължавам да прилагам чуждестранни линкове, защото в България ветроенергиина наука почти няма.
http://www.heliosat3.de/e-learning/wind-energy/windpowr.pdf
Радико:
Seeker; vsl
Изчисленията ви са направо смешни. Бих могъл веднага да покажа мащаба на грешката ви, но ще изчакам още малко да си я поправите сами "Ако имате желание разбира се" След което ще трябва да го направя аз защото авторитета ми е силно засегнат. Хора който не са специалисти в областта биха си помислили "тоя е пълен въздух под налягане"
За сега приемам, че грешката ви е несъзнателна.
vsl:
Ако има грешка дори и да е моя ще бъда благодарен да се поправи на момента. Мисля няма грешка във формулата. Ще се извиня ако грешката е моя.
Поздрави
Seeker:
@Радико
Добре, нека да ви видим как смятате. Публично ще си посипя главата с пепел, ако изкараш 500Вт при 0,5м/с вятър от ветрови движител с примерен диаметър 20м (това е приемлив габарит за частно ползване).
@ caduceus
Толерантноста е трябва да е взаимна. Сигурно някой е открили нова наука, нещо като АЙРОДИНАМИКА, както я беше записал един колега на тетрадката си. Не знам дали fade е пипал турбина, но ако е така, с това си е останал. Като чета постовете, по-скоро той е в търговската част отколкото в инженерната.
Но тук говорим за техника, а не за междуличностни отношения. Относно енергийния одит, мога да кажа че безумието наречено "ветроенергийни паркове" доказва качеството на енергийния одит в България. Ако не беше изкупуването на 10 пъти по-високи преференциални цени, нямаше да има далавера в строежа и експлоатирането на "вятърничеви паркове". Сега когато трябва да придобият някакви пазарни цени , всички играчи ревнаха ! България не е Холандия където духат 24х365 ветрове със скорост 10-20м/с.
@GTV
Има ветроенергийна наука в БГ, но е заключена на хартиени носители в специализираните библиотеки. Това което пускаш като линкове е не е на български, и като гледам малко хора се справят с английския.
GTV:
Идеята с отваряне на темата беше да публикувам два-три профила на крила с шаблони и практически съвети по изработването им. Очаквах някой с повече опит да обогати темата с нещо което направил, но уви. Само локуми и мерене на п...... :-\
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия