Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори

Хоризонтално-осеви вятърни турбини

<< < (5/16) > >>

Радико:
Добре де съгласен съм има усуквания, огъвания и т.н. породени от силата на вятъра и огромните размери на разглежданите в случая криле, но нас това не ни касае толкова много. Кой от този форум ще се заеме да изработва крило над 2-3 метра, при това положение коравината на материала превъзхожда толкова силата на вятъра,че изчисления от този род се превръщат в чисто теоретични упражнения както и тези теоретични упражнения с броя на перките:
С повече от три перки имало големи загуби при вятър над 8 м/сек. Значи ако направя добър генератор с една перка имам шанс да направя рекорден добив при някоя буря и да ме запишат в книгата на Гинес. Струва ми се обаче, че не такива са целите на по голямата част от потребителите в този форум. Аз лично искам да направя генератор с поне 5 перки който да успява да ми подсигурява поне 500 вата енергия при 0,5 м/сек. пък нека КПДто да му спада на 25% при 8-10 м/сек. и при тази огромна скорост да прави някакви си жалки 7-8 киловата. по добре малко, но редовно отколкото много, но за малко.

И последно:
Много странен повод за раздяла от страна на  fade, струва ми се показващ огромно неуважение към по голямата част от потребителите, но нали всеки сам решава за себе си.     

Seeker:

--- Цитат на: valex в Юни 30, 2013, 12:06:02 pm ---Аз за първи път използвах термина "линейна скорост", който наистина е грешен. И това ми недоглеждане е подвело Seeker.

--- Край на цитат ---

Не, valex, не си използвал грешно термина "линейна скорост", нито си ме подвеждал.
Лаиците, които нямат представа от аеродинамика могат само да те объркат. 

Линейната скорост се определя от радиуса на поставяне разглеждания профил и оборотите на въртене . Една лопата се разглежда като сума от елементарни профили подредени по оста на коравина. Така при въртене, поради различните радиуси на поставяне,  всеки профил ще има различна линейна скорост. Съответно  и аеродинамичните сили ще бъдат различни.

Центробежното изтичане е свързано с центробежна сила при наличие на ъглова скорост. Тоест при въртене на лопатата, повърхностния слой се стреми да изтече радиално от периферния ръб на лопатата. В зависимост от грапавината на покритието се определя и дебелината на повърхностния слой.

Толкова по основи на аеродинамиката.

Сега да обърна внимание на колегата Радико, относно направата на вятърен агрегат с мощност 500Вт при  0,5м/с. Нека да направим едни сметки в обратен порядък.
1- определяме енергията и КПД: 500Вт ел. мощност по КПД на генератора 95% получаваме  526 Вт на вала на пропелера. Движителя(пропелера) има КПД около 30%, така че мощността от въздуха е 1753 Вт. Определяме енергията на база на мощността 1753Вт х 1с = 1753Дж.  По известната формула за кинетична енергия   Е= V^2 x m/2  =>  1753=0,5^2 x m/2  =>
m= 2x1753/0,25=  14026kg въздух. Определяме омитаемата площ на пропелера при плътност на въздуха приблизително 1,29кг/м^3,  площ=маса х плътноста / скорост =14026х1,29/0,5= 36187м^2  Така радиуса на работното колело(дължина на лопатата) става 107m !

Излиза доста голямо съоръжение, даже да допускам грешка от 10%
Ако някой иска да коментира, моля да го изпише с формули, а не да ми пуска линкове от сайтове или клипове! 

vsl:

--- Цитат на: Seeker в Юни 30, 2013, 10:35:29 pm ---1- определяме енергията и КПД: 500Вт ел. мощност по КПД на генератора 95% получаваме  526 Вт на вала на пропелера. Движителя(пропелера) има КПД около 30%, така че мощността от въздуха е 1753 Вт. Определяме енергията на база на мощността 1753Вт х 1с = 1753Дж.  По известната формула за кинетична енергия   Е= V^2 x m/2  =>  1753=0,5^2 x m/2  =>
m= 2x1753/0,25=  14026kg въздух. Определяме омитаемата площ на пропелера при плътност на въздуха приблизително 1,29кг/м^3,  площ=маса х плътноста / скорост =14026х1,29/0,5= 36187м^2  Така радиуса на работното колело(дължина на лопатата) става 107m !

--- Край на цитат ---

Здравеите,

В изчисленията има малка грешка. В готовия си вид формулата е следната P[Вт]=(p*S*v3)/2. Където Р е мощноста, p е плътноста, S е площа а v е скороста на вятъра. Като заместим получаваме че да постигнем желаната мощност от 1753Вт при вятър 0,5 м/с то ни е нужна площ от 21742м2. Следователно радиусът или дължината на витлото е 83м. Грешката беше минимална но мисля че е добре да се поправи.

Поздрави

valex:
Seeker
В поста си трябваше  да използвам "периферна скорост" (при криволинейно движение), а "линейната скорост" имаме при праволинейно движение.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD_%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%82

Seeker:
@ valex
Периферна скорост е частен случай на линейната скорост при пределен радиус, но няма да споря с теб.

@ vsl
Предполагам че тръгваш от сила х скорост = енергия и заместваш силата с пълната аеродинамична сила?  Добре, но тогава в скоростта трябва да поставиш  пълната скорост за всеки отделен профил (скорост на вятъра+линейната скорост на елемента) и съответно да интегрираш по дължина на лопатата - оттам идва разликата в крайните цифри. Има един опростен подход, където се вземат параметрите за 0,75R  и се пресмята за целия винт. 
Както и да е, и 83м ми се виждат доста за домашна инсталция.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия