Справочници, схемотехника, теория > Трансформатори, силова, захранваща и стабилизаторна схемотехника

Синусов инвертор реализиран с PIC16F876

<< < (4/7) > >>

mito_kupona:

--- Цитат на: alan в Юли 07, 2018, 01:00:47 pm ---   mito_kupona, нищо не споменаваш за честотата, но
ако не е критична, ето ти нещо простичко работило в автобус:

--- Край на цитат ---
  Честотата трябва да е стабилна, 50 херца. Каквато е честотата на инвертора, такава е и честотата на изхода на устроиството,това е много важно.

alan:
    Щом трябва да е стабилна, кварцирай я и от там както казва колегата, през TDA1557Q или TDA1516Q вързана в бридж и клатеща драйверно трафче.

Вторичната му ще управлява базите на крайните мощни тр., които пък от своя страна изходния мощен траф..

Имаш хубави условия, ма с пет чарка няма как да стане.  :)

Радико:
Дадените по горе предложения за чисто аналогови изпълнения са напълно възможни, но с една уговорка:
Да те устройва КПД под 50% В противен случай най простото решение е със Ардуино. Ако не знаеш как да го програмираш, значи сега е момента да се научиш.

alan:
Ардуиното е с Мега328, той не иска да има проблеми със забиване и смущения.
КПД-то е относително и зависи от изработката на трафовете, а за чистотата и формата на изходния сигнал,
мисля не е необходимо да се сравнява с други подобни.  ;)
Ето това имах предвид:

mito_kupona:

--- Цитат на: Радико в Юли 07, 2018, 03:15:54 pm ---Дадените по горе предложения за чисто аналогови изпълнения са напълно възможни, но с една уговорка:
Да те устройва КПД под 50% В противен случай най простото решение е със Ардуино. Ако не знаеш как да го програмираш, значи сега е момента да се научиш.

--- Край на цитат ---

КПД-то не е от голямо значение, като се има в предвид, за какво ще се използва инвертора, целта е на изхода на цялото устроиство да се получи СЕ надявам се, така, че инвертора дали ще бъде с кпд 50%, 75%, 95%, няма никакво значение. При Капанадзе е 30-40%. Този инвертор трябва да модулира честотата на високочестотния генератор и затова формата на синусоидата трябва да е идеална, защото сигнала на изхода също ще бъде с такава форма и честота, това е важното.
Та този инвертор ми трябва за експерименти, да е аналогов, да може да се регулира напрежението на изхода, да е галванически разделен изхода от останалата част на схемата, да речем с оптрон. Молбата ми е, ако някой има готова схема работеща, проверена и надеждна, като тази на coke2k да я изложи. Нямам време да импровизирам и тепърва да откривам „топлата вода“. Идеята в схемата на руснака, която съм изложил не е лоша с изключение на това, че има и дигитална част, и другия недостатък , че е с мощност само от 50 вата. Трябва да се преработи и да се увеличи мощността на изходния блок, а това също изисква време, с което аз не разполагам.
   По отношение на елементната база нямам проблеми, разкостил съм камиони с техника, а и много съм купувал. Имам условия за изработка и на печатни платки, лазерни принтери, хартия и всичко необходимо. Дали схемата ще е с 5 чарка или 50 също няма значение, важното е да са спазени горните изисквания.
Благодаря на всички за отзивите.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия