Справочници, схемотехника, теория > Трансформатори, силова, захранваща и стабилизаторна схемотехника

Синусов инвертор реализиран с PIC16F876

<< < (3/7) > >>

coke2k:
И това го има, съответно това е причината да слагам транзистори с по големия корпус ТО247 - имат по дебели крака, като гледам около 3 пъти да съм под номиналния ток на транзисторите и затова слагам по повечко в паралел, освен това при Н-моста транзисторите работят и като делител тъй като са последователно в рамо да го наречем и от там мога да ползвам транзистори с напрежения около 50 волта без да се притеснявам че ще ги изгоря от наднормено напрежение. Много ми харесаха тези транзистори за по-високомощни инвертори и напрежение на батериите над 72 волта IXFH50N20
но са скъпи идват към 10-12 лева бройката което много оскъпява инвертора и една грешка струва скъпо. За това ползвам IRFP064N и лесно се монтират на медна шина когато има нужда от комутиране на голям ток. Но наистина следващия път ще пробвам с тези, които ти предложи и ще направя сравнението.

mito_kupona:
Някой може ли да ми предложи някаква схема на инвертор 12-220 волта с чист синус на изхода без да има дигитални контролери и задължително да е с трансформатор на изхода, защото трябва да разделя галванично инвертора и следващите възли на устройството. А защо без дигитални контролери, ами защото ще работи в екстремна ситуация в комбинация с високо напрежение и разрядник, което може да „сбърка контролера“ и да засече, а не трябва да става така.
  Не знам инвертора на coke2k изложен в тази тема, каква реална форма на синосуидата има на изхода и дали ще се „сбърква“ при работа в близост до разрядник. Проверено е, че работи, но е и доста сложен за направа, а аз не разполагам с такова време, а и не съм наясно, как се програмират тези контролери, за мен това е „тъмна Индия“. Трябва ми нещо по-просто с гарантирана синусоида на изхода с мощност от порядъка на 300-400 вата, с трансформатор на изхода.
Благодаря предварително.

ppipilica:
Не знам до колко ще ти е полезно но ще споделя за една моя занимавка от преди да си купя фабричен ЮПС за помпите на парното. Ползвах мощно крайно стъпало към 200W моя изработка, естествено беше захранено от мрежата, 50 Hz синусуидален сигнал от едно генераторче с ОУ, в изхода на стъпалото вместо говорител един траф. И системата тръгна, 100W крушка светеше яко, с волумето се регулираше изходното напрежение, и скопа показваше идеална синосуида. Но някакси не го направих докрай.
Та ето ти тема за размисъл, як усилвател за кола и як траф, е ще трябва да си направиш автоматично регулиране на напрежението ако кляка при натоварване. Пък и 400W на 12 волта си е бая ток.

mito_kupona:
ppipilica, минавала ми е и тази идея през главата, даже изнамерих в нета една схема на един руснак. Усилвател клас Д, шим модулация, много високо КПД и т.н. Но пак опираме до дигитално изпълнение, защото усилвател клас Д е дигитален, поне така казват, и не знам дали ШИМ-ма няма да се „сбърква“ от искренето на разрядника. Трябва ми нещо аналогово, яко, просто и надеждно. По принцип, когато се запуснат всички процеси в устроиството инвертора ще работи почти на празен ход, товари се само при запуска.
 Ето схемата на руснака. https://radiokot.ru/circuit/power/converter/19/

alan:
   mito_kupona, нищо не споменаваш за честотата, но
ако не е критична, ето ти нещо простичко работило в автобус:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия