Начало > Новини от света на технологиите
Разни идеи на хора с "пламнала глава"
Аtos:
Виж сега...не е идеята да се гонят екстремни температури!
Един прост стърлингов двигател не може да струва половин милион долара!
Идеята е да се ползва директно топлината от радиатора, създавайки температурна разлика в цилиндъра на Стърлинг.Тази топлина, която е в излишък пак ще си се отвежда от охлаждането.Поне термостатът автоматично ще си регулира процеса.90 градуса са си сериозна разлика, сравнено с околния въздух-около 20 средно.
Не е чак пък толкова оскъпяващо!Важно е да се преработи такъв радиатор просто.Само дето ще бъде шумно, но те и чистите бензинки преди 100 години са "громели"...
svetlio760:
Това съм го мислил макар че беше отдавна, но после ми дойде отнякъде реактора на Пантон и зарязах идеята- иначе ако трябва сега пак да се върна на това си мисля че може всичката топлина от двигателя да се използва- от маслото водата и ауспуха и да се вложи в единия цилиндър на Стърлинг, докато другия се ветрее и това няма да е толкова трудно.
juliang:
Проблема е съотношението кВт/кг. При бензиновия двигател това съотношение е някъде ... 0.5. При стърлинг мотора ще е ... де да знам, ма ако е над 0.05 ще съм много учуден. Така че или се примиряваш със 100 кила тегло отгоре и 5 конски сили печалба, или правиш от колата камион, в който печелиш 50 коня отгоре срещу 1 тон повече ... При бензинов мотор 50 киловата и КПД 30% имаш 100 киловата загуба. За да оползотвориш поне половината ... представи си колко тона ще ти е стълинг-а... При него имаш и ограничения в оборотите...
svetlio760:
Предвид на това че опитваха да направят автомобил със стърлинг, не мисля че съотношението ще е проблем. Според мен всичките топлини дето изброих в предния пост спокойно могат да се съберат в една точка или по-скоро да обиколят един цилиндър, който ще е на мястото на радиатора, ауспуха и още някое гумено съединение, а другият цилиндър ще излезе напред, или нагоре някъде над капака и ще се ветрее. Не мисля че ще натежее много повече от да речем 3-4 радиатора! Въпроса е защо да си правим тази кушия като Пантон го е измислил вече!
Аtos:
--- Цитат на: juliang в Септември 29, 2014, 11:43:29 pm ---Проблема е съотношението кВт/кг. При бензиновия двигател това съотношение е някъде ... 0.5. При стърлинг мотора ще е ... де да знам, ма ако е над 0.05 ще съм много учуден. Така че или се примиряваш със 100 кила тегло отгоре и 5 конски сили печалба, или правиш от колата камион, в който печелиш 50 коня отгоре срещу 1 тон повече ... При бензинов мотор 50 киловата и КПД 30% имаш 100 киловата загуба. За да оползотвориш поне половината ... представи си колко тона ще ти е стълинг-а... При него имаш и ограничения в оборотите...
--- Край на цитат ---
Май и двамата не ме разбрахте?
Идеята е да се монтира малък "стърлинг", само като спомагателен!Той би зареждал акумулатора вместо генератора например, че и водната помпа може да върти, черпейки само от прахосваната топлинна енергия!А не вярвам да е по-тежък от 20-40 килограма - все едно сте качили малко по-дебелогъз пасажер:)
Ако двигателят (ДВГ) не е натоварен и с въртене на генератор и водна помпа, ще се отчете значителна икономия.Да не говорим, че сега както има закон за постоянно запалени фарове това са си поне 200-300 вата постоянно харчени...
Не са просто 5 конски сили печалба!Това са поне 5 конски сили от НИЩОТО,сравнено с прахосването на енергия!
А по-нататък може и да се доразвие идеята с нещо подобно на това, което показа juliang, стига да има начин да се концентрира поемането на топлина в една локална област, както каза Светльо...
Ако във формула 1 го ползваш 50-60 секунди, при нормален автомобил може да се разтегне до 10 минути поне - дали 100 коня за минута или 10 коня за 10 минути, акумулатора все една енергия ще изразходи!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия