Начало > Новини от света на технологиите
Разни идеи на хора с "пламнала глава"
svetlio760:
Другата идея близка до първата е разлагането на водата, когато е на пара- лесно е да я затоплим и изпарим с температура извлечена от ДВГ- от там нататък ако се водим по ГЕЕТ идеята, разлагането се случва, но трябва да има примес на някакво гориво! Необходимо е енергията, която това гориво прибавя към температурата на водата, за да се случи разлагането, да бъде подадена по друг начин- най-удобен е чрез електролиза! Но как да стане като парата е смесена с въздух, а той е диелектрик? Е не знам как- просто си го мисля! Надявам се по-умни глави от мен да се сетят ;)
Мисля, че в течно състояние водата е най- неудобна за разлагане, а всички се борят в тази посока!
svetlio760:
Енергията от слънцето е нещо постоянно и разхитително- мисля си за нещо, което превръща тази енергия в ток, което да не е толкова скъпо колкото соларните батерии- едната ми идея беше двигател на Стърлинг- оказа се дори по-скъпо изпълнение от слънчевите батерии, а на това отгоре вече го има измислено! Другата ми идея доста подобна на първата, е нещо като парна машина на слънце- мисля си за спирт нагряван от слънцето с огледала така че да заври и да създаде налягане, което се вкарва в компресор или верига компресори, които да заработят въртящ момент! Да кажем, че на въпросният спирт може да се помогне малко и с огън, когато имаме недостиг на слънце! Не знам колко ще е КПД-то на такава система, но на соларните батерии е 33%, а има компресори с по 70% КПД! А при парната машина КПД е от 8% до 60%! Притеснява ме единствено това, че цената в крайна сметка няма да си струва!
Strashimir:
--- Цитат на: svetlio760 в Март 21, 2013, 09:41:54 pm ---Енергията от слънцето е нещо постоянно и разхитително- мисля си за нещо, което превръща тази енергия в ток, което да не е толкова скъпо колкото соларните батерии- едната ми идея беше двигател на Стърлинг- оказа се дори по-скъпо изпълнение от слънчевите батерии, а на това отгоре вече го има измислено! Другата ми идея доста подобна на първата, е нещо като парна машина на слънце- мисля си за спирт нагряван от слънцето с огледала така че да заври и да създаде налягане, което се вкарва в компресор или верига компресори, които да заработят въртящ момент! Да кажем, че на въпросният спирт може да се помогне малко и с огън, когато имаме недостиг на слънце! Не знам колко ще е КПД-то на такава система, но на соларните батерии е 33%, а има компресори с по 70% КПД! А при парната машина КПД е от 8% до 60%! Притеснява ме единствено това, че цената в крайна сметка няма да си струва!
--- Край на цитат ---
И такава идея е разработена вече. Има проект в Невада (Solar Station 1) който нагрява с извити на тръба огледала дълги тръби в които се намира сол. Нагрява се до около 400 градуса, като солта става течна и после с нея се загрява вода за се получи пара и после с традиционна турбина.... Защо са избрали сол - защото са установили, че солта задържа много време топлината в себе си. Когато слънцето залезе (което се случва и в Невада) през тъмната част на денонощието солта отдава топлината която е "събрала" през деня. По този начин се постига 24 часова работа на соларната инсталация.
Подобна е идеята на испанска соларна централа, където много на брой огледала се фокусират в една точка и загряват бойлер с вода. Получена прегрята пара се ползва за завъртане на турбина... Когато няма слънце, централата, уви, не работи :-)
svetlio760:
Еее кофти!!! Това поне звучи евтино, и ако не друго, то поне сочи че съм на прав път! Въпросът тук при нас е, как да нагреем солта толкова много и ако не знаем как, може ли да се замени с нещо дето също задържа топлината вечер, но да кажем до 5-6 часа след залез и да е едновременно не много скъпо и да не изисква 400 градуса а да речем 150-200 и също да отдава температурата си, но на флуид завиращ да кажем на 50 градуса! Лошото със солта е в това, че огънят от дървата гори с около 300 градуса, което означава, че не можем да помагаме на процеса на втечняване на солта, което усложнява нещата допълнително! Идеята ми все пак си струва!
Maistora52:
Тая работа със солта в домашни условия - не ще биде. От същите източници, които Страшо дава се разбира, че на солта не трябва да се позволява да истине под 400 градуса. В този случай се прилага алтернативно загряване с топлинни генератори за да се задържи температурата.
Другото най-евтино като солта е водата, тя да се използва за нагряване, като мисля, че трябва да се използва дестилирана вода и то в отделен затворен кръг, за да не се образува котлен камък по нагревните тръби. Зимно време обаче, вода не може да се използва. И така според мен, цялата идея се обезсмисля.
А лятото - моят почернен 200л варел с вода е готов към 10-11 часа за къпане с 30 и повече градуса вода. Ваната до него (всичко е на двора) също.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия