Начало > Новини от света на технологиите

Българин изобретил първия нискотемпературен двигател

<< < (2/9) > >>

valex:
http://www.youtube.com/watch?v=rrW7PPSaI3s
Много гръмни журналистически фрази.
Явно става на въпрос за Стирлинг двигател с топлоносител фреон. Идеята за фреона е много добра  (и мен ми беше минало през ума, но аз за съжаление по скоро теоритизирам отколкото мога да построя дригател: липса на време и пари).
НО:
1. каква е тази помпа за циркулирането на водата към топлообмениците? Кой я захранва?
2. кой захранва релетата и магнетвентилите за обръщането на посоките на цилиндрите?
3. никакви параметри не се дават на "двигателя"
С това динамо няма да може  по никакъв начин да покрие изразходваната енергия. Тогава това е консуматор, а не двигател :):):)

Seeker:
Пак фрапантни заглавия в вестниците! Българинът (особенно журналистическата паплач) не чете, не се интересува от техника и затова моментни проблясъци на техническа  мисъл на отделни персони, водят до подобни заглавия в вестниците! 

Както казва N9301S, Стърлинг е човека, създал такъв двигател. Замяната на въздух с фреон не променя цикъла, а подобни двигатели с двуфазно работно тяло са правени преди повече от 70 години. Проблемът е един - трудно се задържа фреона в нехерметични системи. Затова и фирми като "Филипс", които работят по темата от 1932 година, изоставят разработките си на етап работещи прототипи.  Така че нищо ново под Слънцето.   Двигатели с  двуфазно работно тяло има голямо КПД (теоретично 80%, практически 60%),  най-доброто работно вещество е живакът , но не се използва по разбираеми причини.  Първите двигатели на Филипс са с амоняк, по подобие на амонячните хладилници. За повече информация в книгата на G.WALKER "Stirling-cycle machines" 1973.

@Иван Димов
Цял свят говори за глобално затопляне (уж),  ето един метод за охлаждане на атмосферата  :)  , би трябвало да дадат Нобелова награда на нашите специалисти и награда равностойна на годишните харчове на правителствата срещу затоплянето! Много милиарди $ !  Ама друг път, щото това са измислени проблеми и никой не търси тяхното решение.
И аз да питам - какви са тези работещи центробежни двигатели, къде има работещ прототип? Разни картинки и видеота в тубата има, но работещ двигател, уви няма.

N9301S:
Колеги,
 забелязвате ли дизайна на т.нар. двигател?
 Ако има патент той ще бъде или за най-грозния Стирлинг или като му гледам разните вериги,шини,винкели..може да се предполага, че това ще бъде Стирлинга с най-ниско КПД ;D ;D ;D

Seeker:
Е хайде сега - бил грозен! Ами това е прототип, нормално е да в такъв вид. То да работи добре, дизайна му е последния проблем!

N9301S:
Дано, дано....Всички бихме спечелили

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия