Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електровелосипеди
Как да сглобим евтин ел. велосипед
juliang:
Vetap, ако говорим за 18650 клетки, най-високия ми известен капацитет е 3 600 мАч. До преди година ги правеше само Панасоник, сега не знам дали не се е появил още някой.
Ако някой е написал нещо друго, по-голямо на етикета ... значи просто лъже.
В лаптопите елементите най-често са 2 600 - 2 800 мАч.
И както казва ЕДМ-а - много е важно с какъв ток ще се разреждат елементите. Някои просто не могат да дават голям ток и като им го поискаш, клякат още на 1/5 от капацитета си.
Също така този капацитет е от напълно заредена клетка до достигане на минимално разрешеното от производителя напрежение - между 3.2 и 2.7 волта. Никога батерията не се разрежда до 0. Ако се цица до 0 вероятно ще се изкара още някакъв заряд, но батерията ще умре буквално за десетина цикъла (да не говорим че при зареждането на такава батерия може да има фонтани и фойерверки).
fantom4e:
масата на една батерия се определя от вложените всички материали, което е логично, Но капацитета се определя от анодния материал и катодния материал. Ще дам пример че ми е по-лесно. Повечето батерии (литиеви) на пазара имат анод който е някакъв въглероден материал, само че този материал може да има специфичен капацитет от 100 до 300 мАч/г. Което значи до 3 пъти разлика в теглото при един и същ капацитет. Вече при катодните материали разликата не е чак толкова голяма, но горе-долу и те са в диапазона 100-200 мАч/г.
Сега, искам да добавя че има въглеродни материали с капацитет над 500-600, но не съм чувал да са комерсиализирани. Докато има вече нови в производство и продажба елементи със силициев анод, който на теория има капацитет над 3000 мАч/г (мисля че са следните: Samsung SDI INR18650-35E 3.5Ah, Panasonic NCR18650GA 3.45Ah, LG Chem INR18650MJ1 3.5Ah, A123 18650, 26650 cells, Sony US18650VC7, но не съм задълбавал, така че може и да греша).
Общо взето тази логика за масата би била правилна само при суперкап.
Толкоз накратко, ако имате въпроси или искате нещо да конкретизирам с удоволствие :)
EDM electronics:
fantom4e, с две думи искаш да кажеш, че колкото е по-тънък материала на анода и катода, толкова по-леки ще бъдат батериите и това няма да влияе на работната площ, т.е. капацитета?
Добре, има логика, това е познато, но изтъняването на електрода е за сметка на тока на натоварване. Кел файда, че е лека батерията, т.е. с голяма енергийна плътност, като не можем да черпим от нея голям ток и й се намалява броя на циклите, защото логично при по-малко материал, по-бързо ще се скапе.
Именно затова "най-енергийните" батерии на Panasonic NCR18650GA 3.45Ah не са за голямо натоварване и всъщност не са най-добрите, по-добри от тях са с по-малката енергийна плътност, т.е. с по-дебелите електроди за сметка капацитета, или Panasonic NCR 18650PF - 3 Ah. Т.е. правим малко компромис с обема и теглото за сметка на натоварването и продължителността на живот.
В заключение, не знам коя е по-лека и коя по-тежка, но все още никой не е произвел по-добра литий-йон батерия от Panasonic и не случайно автомобила Тесла е именно с техни елементи. Но и те не дават гаранция на батерията и продължителност на живота й. Батерията е късмет, може да те кара дълго, може и да се скапе и до 5-тия цикъл.
Моята практика е, че Panasonic е куче марка, предвид, че имам цял куп китайски боклуци, така ми стоят, като киеци из шкафовете - пълна загуба на средства. Затова вече купувам само проверени от мен неща и ми излиза много по-евтино.
Аtos:
--- Цитат на: EDM electronics в Април 26, 2017, 04:42:52 pm ---fantom4e
........ все още никой не е произвел по-добра литий-йон батерия от Panasonic и не случайно автомобила Тесла е именно с техни елементи.
................
Моята практика е, че Panasonic е куче марка
................
--- Край на цитат ---
Уважавал съм мнението ти винаги, но сега не мога някак да го схвана?
EDM electronics:
--- Цитат на: atos в Април 26, 2017, 05:11:29 pm ---Уважавал съм мнението ти винаги, но сега не мога някак да го схвана?
--- Край на цитат ---
:D е кое не можеш да схванеш, пък и кое е толкова важно?
Ако имаш предвид израза "куче марка", ако той те обърква, това означава добро, здраво, стабилно, качествено и т.н.
Не разбирам кое те озадачава?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия