Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електровелосипеди
Как да сглобим евтин ел. велосипед
ebiker:
--- Цитат на: lpoik в Април 19, 2017, 12:08:40 pm ---ebiker---Благодаря за изчерпателния отговор,така и предполагах батериите са свързани паралелно-последователно,само едно ме претеснява при паралелно свързаните батерии дали няма да се самоизяждат,но както казваш ще трябва елементите да се тестват преди да се сглобят в пакет.Някъде да ме насочиш за втора употреба за такива батерии и цени.Благодаря.
--- Край на цитат ---
Ако има един лош елемент в клетката, да тя ще дърпа цялата клетка надолу. На мен до сега не ми се е случвало предвид че съм ги тествал предварително разбира се.
Преди ги купувах от местен сервиз или някакъв форум (3лв./бр.), но човека спря да продава преди доста време. Сега съм в Англия повечето време и тук се снабдявах безплатно от едно магазинче-сервиз, но то затвори и изпитвам и аз затруднения в намирането вече. В ибей са доста скъпи, явно станаха търсена стока, поради причината че много хора разбраха че има още много живот в тези батерии.
--- Цитат на: EDM electronics в Април 19, 2017, 01:23:37 pm ---ebiker, я кажи как се настройва автоматично контролера, т.е. предварението? Така и не разбрах. Понякога ми опознава датчиците, понякога не ще. Забелязах, че ги разпознава само, когато леко натоваря мотора, примерно да консумира над 3-4 А. Вероятно взема сигнал от токовата защита?
Аз ползвам контролера не за велосипед, а за друг хоби-двигател. Когато откача датчиците и ако се запусне контролера, те се изключват автоматично и контролера преминава в някакъв бездатчиков режим - върти, но неравномерно. После включвам датчиците, но ту ги разпознава, ту ми се налага 30 мин. бъзикане, натоварване и др., за да ги опознае. Има ли някаква специална методика за опознаване?
--- Край на цитат ---
Може би имаш предвид датчиците на хол, които казват на спийд контролера каква е позицията на мотора?
Би трябвало да работят без натоварване и без каквито и да е методики. Дали са позиционирани правилно? Друг възможен проблем може да е разстоянието между ротора и датчиците да е прекалено голямо? Какъв вид са датчиците? Аз ползвам Honeywell SS41 без проблеми досега с различни контролери.
Можеш да тестваш дали работят правилно като им пуснеш 5V (може да запуснеш контролера, който да подава тези 5 волта) и замерваш волтажа между масата и всеки отделен сигнален кабел на сензорите при бавно въртене (с ръка) на мотора дали се променя плавно волтажа от 5 до около 1 волт.
lpoik:
ebiker---Благодаря,явно трудно ще се намерят евтини батерии.Пожелавам ти успех. :)
EDM electronics:
--- Цитат на: ebiker в Април 19, 2017, 05:44:54 pm ---Може би имаш предвид датчиците на хол, които казват на спийд контролера каква е позицията на мотора?
Би трябвало да работят без натоварване и без каквито и да е методики. Дали са позиционирани правилно? Друг възможен проблем може да е разстоянието между ротора и датчиците да е прекалено голямо? Какъв вид са датчиците? Аз ползвам Honeywell SS41 без проблеми досега с различни контролери.
Можеш да тестваш дали работят правилно като им пуснеш 5V (може да запуснеш контролера, който да подава тези 5 волта) и замерваш волтажа между масата и всеки отделен сигнален кабел на сензорите при бавно въртене (с ръка) на мотора дали се променя плавно волтажа от 5 до около 1 волт.
--- Край на цитат ---
Аз ползвам датчици A3144, а те са с тригерен изход и са униполярни. Тези които сочиш ти SS41 са биполярни, но не мога да разбера дали не са линейни. Както те разбирам май са линейни, щом си променят плавно напрежението. Знаеш ли, че проблемът ми може да е наистина в датчиците, затова трудно ги опознава контролера. Когато го поръчвах не знаех какви точно датчици се ползват за него и в Алиекспрес за тези пишеше, че са за вело-контролери, та ги взех. Но явно не е така. Откъде да поръчам тези датчици, да пробвам с тях?
ebiker:
Не знам дали наистина този датчик ще е проблема, тъй като гледам, че и той се ползва за ебайкове, но аз не съм експериментирал с други видове освен SS41.
Иначе тук в Англия поръчвам от rs-components.com, но виждам че и в алиекспрес ги има.
пп: излъгах, ползвам съм и SS40A безпроблемно, но той май е същото нещо като SS41
roskoj:
Здравейте.
За колегите които се интересуват от батерии, тези не са лош вариант https://hobbyking.com/en_us/b-grade-5000mah-6s-25c-lipoly-battery.html
Аз поне съм с такива, както казва колегата ebiker първо се свързват паралелно по две за 10А пакет, и после в серия за необходимото напрежение.
Поздрави.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия