Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електровелосипеди

Как да сглобим евтин ел. велосипед

<< < (10/31) > >>

ebiker:

--- Цитат на: dmitarp в Март 20, 2017, 07:38:36 pm ---Не виждам никакъв смисъл от това да си правиш колелото на електро, все пак нали затова си го купил, да се раздвижиш малко. Иначе цената от 400$ не е много висока, все пак едно средно колело е около 1000 лв, нищо не ти пречи да дадеш още толкова да имаш и електро вариант, но за мен е безсмислен, и от друга гледна точка, малко ще му е трудно на това колело да качиш примерно 5 или 10 км баир

--- Край на цитат ---
Действително е хубаво да се движиш и да си физически активен било то и с велосипед, но от както си електрифицирах за първи път колелото не виждам смисъл физическата ми активност да включва въртене на педали. Сигурно е така защото започнах с 2KW, а сега вече съм на 5-6KW и усещането е по-скоро като за свръх лек и пъргав мотоциклет, но това което искам да кажа е че може да бъде страхотно удоволствие; най-бързия възможен транспорт в града; свободно каране на "мотопед" без нужда от категория, данъци и застраховки или дори и екологичен, евтин заместител на ендуро мотор. Аз виждам и още доста смисъл и "оправдания" да съм влюбен в електрическото колело :)

Аtos:
ebiker, добре дошъл :D

Няма да е лошо да споделиш какво точно караш като "свръх лек и пъргав мотоциклет", понеже за повечето от нас електровелосипедът е далеч по показатели от мотопед.
Ако постнеш и някоя-друга снимка, ще ни е интересно?

ebiker:
Добре заварил, atos :)
Ами всъщност е просто велосипед с монтиран хъб мотор на задната капла с 45мм широчина на статора
Ровейки из "архивите" намирам само няколко стари снимки когато получих кита за електрифициране и нямах търпение веднага да го изпробвам без значение колко грозно и непрактично беше това :D

След като завърших батерията изцяло направена с елементите от изхвърлени лаптопски батерии, поне се постарах с кутия.

По-късно вече смених самото колело, контролера, подобрих батерията и т.н., но за момента нямам други материали да покажа, освен едно скучно клипче на вървенето му докато работи още на 2KW: https://youtu.be/vA7SQVPlYp8

Мотора остана същия и въпреки, че е предназначен за 3KW номинална мощност, до сега не съм го загрявал осезаемо дори с двойно по-голямата мощност. Вече трудно задържам предното колело на земята докато ускоря до 25-30 км/ч. Усещането за ускорение е несравнимо, защото мощността която се равнява на 8 конски сили и въртящия момент са плавни, постоянни, без падове и превключване на скорости през целия път на скоростта.

Обаче с един приятел в момента се опитваме да заснемем нещо като така наречените по модерно му "влогове" с които да популяризираме този вид транспорт. Там ще покажем накратко какво представляват китовете, какви мощности има и за колко пари, тестове при различни натоварвания и т.н. При интерес ще споделя какво сме направили до момента, но ни очаква още много работа, а времето все не стига :)

lpoik:
ebiker---Здравей и добре дошъл и от мен.Добре е станал велосипеда,може ли малко повече инфо за мотора и батерията на колко волта са и батерйите как са свързани.Благодаря.

ebiker:
Здравей,
Мотора е MXUS 3000 V1 (демек - първата версия на мотора която е най-неефективна и евтина).
Батерията е литиево йонна с тип 18650 елементи от лаптопи (снимка). Първата с която започнах беше 14 клеткова (3.7V * 14 = 51.8V номинален волтаж) 25 ампер часа - 10кг. И с такъв тип елементи я натоварвах с 40 ампера без проблем. Пробега е около 80 километра със спокойно каране - средна скорост 30-35 км/ч. Но май никога не съм го постигал, защото почти винаги когато може съм карал с максималната скорост (45-55 км/ч според нивото на заряд) и ускорявам с максимална газ. Готино е на светофара с колело да изпревариш всички. А цената на цялата батерия е била не повече от 100-120 лв. с кабели, букси, тинол, силикон, тиксо заради ползването на стари лаптопски батерии.
Сега вече добавих още 6 клетки към батерията за да стане около 75 волта (съответно и скоростта е около 75 км/ч) и по два по-мощни 18650 елемента към всяка клетка за да стане способна да отдава до 80-100 ампера пиков ток. Както и разбира се трябваше да сменя контролера с такъв работещ на по-голям волтаж и способен на 100 ампера.
Трябваше и велосипеда да сменя с такъв със сериозно двойно окачване и добри спирачки. При тези скорости направо си е необходимост. Електрифицирал съм на брат ми също (снимка) доста мощно колело, както и на приятели и мога доста да споделя като опит и лично мнение ако някой има конкретни питания :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия