Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електровелосипеди
Как да сглобим евтин ел. велосипед
geordgeo:
--- Цитат на: lpoik в Декември 11, 2019, 09:59:20 am ---Какви са за сега най читави(каква марка).На мен ще ми трябват поне 40 бр.около 300лв. Оловните са ми около 120лв,но повече от 5 години не изкарват и са по тежки.Какъв живот им дават на твойте.
--- Край на цитат ---
Има избор измежду PANASONIC, SAMSUNG, LG и SONY например. Карам с панасоник просто, защото ми се струват най-надежни като качество, а и моите ми изпаднаха, както казах вече. Батерията ми е на 1.5 години, на 8000 км и засега е "бетон" като показатели. Колко ще изкара? Един Господ знае, но щом на едни обикновени li-polymer китайски нонейм клетки им врътнах 16000 км за 5 години и още са живи в на баща ми колелото, тези се надявам да изкарат поне колкото тях. За тези години и това каране съм им избил парите многократно така, че за мен този разход е оправдан и парите ги давам с кеф. ;)
EDM electronics:
Според мен и не само, питал съм тези дето правят по занятие акумулатори, Панасоника е най-доброто под слънцето. При не щадящо натоварване издържат най-малко 500 цикъла до 80% от първоначалното. Ако използването е щадящо, като при мен с примерно 1/20 - 1/40 от номиналния капацитет, ще издържат най-малко 1000-1500 цикъла. Като го сметна моето задвижване в километри се получава над 100 000 км.
Качеството на акумулатора и BMS-а си личи от саморазряда. Мерил съм при съхранение от 9 месеца на 20 гр. температура, нямам саморазряд дори 0,1 В - на 33,6 V батерия! Ако се съхранява под 5-10 гр. няма да мръдне и 3 г. саморазряда. Но много важен е BMS-а. Повечето китайски са боклуци.
Има сега в Алиекспрес едни копия на Панасоник по 2-3 долара, казват че държали капацитет реален 3 500 мАч. Колко цикъла издържат обаче няма отзиви. Скоро ще поръчвам от тях, да видя за какво иде реч.
Акумулатора най-много се скапва от заряд на студено, разряд може, но не и заряд. Трябва при заряд температурата де е поне 20 гр. за добра грижа.
geordgeo:
--- Цитат на: EDM electronics в Декември 11, 2019, 11:33:10 am ---Има сега в Алиекспрес едни копия на Панасоник по 2-3 долара, казват че държали капацитет реален 3 500 мАч. Колко цикъла издържат обаче няма отзиви. Скоро ще поръчвам от тях, да видя за какво иде реч.
--- Край на цитат ---
Специално за тези от алито не бих казал, че стават. Моите (made in Japan), които по дейташийт са 2900 mA/h със щадящ разряд от 200 mA докараха до 2850... При интензивното натоварване, в което ползвам батерията с разряден ток до 20А, капацитета им е около 2500 mA/h на елемент, демек, капацитета на батерията ми идва около 10A/h, толкова ми показва и колометъра, който съм инсталирал в нея, за да си следя параметрите... :)
lpoik:
Много благодаря и на двамата.Ще трябва и аз да си търся Панасоник.
EDM electronics:
--- Цитат на: lpoik в Декември 11, 2019, 12:01:55 pm ---Много благодаря и на двамата.Ще трябва и аз да си търся Панасоник.
--- Край на цитат ---
Търси Панасоник отзад да пише PF. Те са 2 900 мАч. Тези елементи издържат на големи натоварвания, имат по-дебели електроди, т.е. тягови. Има и по 3 450 мАч, но те са за малки натоварвания.
Ето ги твоите: https://www.alibaba.com/product-detail/Li-ion-18650-3-7v2900mAh-rechargeable_60620578498.html?spm=a2700.details.maylikever.8.30446904FJ4l76
А относно китайските geordgeo не прави аналогии. Последните китайски ментета на Панасоник са много качествени елементи, на цени поне 2 пъти по-евтини от оригинала. Капацитета им отговаря напълно - проверено хилядократно. Само броя цикли не е проверяван.
Така стои въпроса с много други китайски стоки, които лично съм измервал и доказал, че си струват цената от всякъде и нямат конкурент с нищо "марково".
https://ru.aliexpress.com/item/32364018657.html?spm=a2g0o.cart.0.0.4c753c005UxF2A&mp=1
https://ru.aliexpress.com/item/32852708464.html?spm=a2g0o.cart.0.0.4c753c005UxF2A&mp=1
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия