Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електровелосипеди

Как да сглобим евтин ел. велосипед

<< < (27/31) > >>

Vetap:
Казва се ZB2L3. Мислех да правя нещо такова, но е толкова евтино, че просто няма смисъл. Товара се вързва отделно и това е едно от преимуществата на тази "въшка". Препоръчвам я на  всички "професори" по акумулаторите. 15 V, ..3A, ... 9999 Ah. Купувайте братя......

geordgeo:
Здравейте!

И аз да се включа с моя верен помощник, който яздя целогодишно. Минах през много тестове с различни мотори и задвижвания, карал съм още повече модели, някои от които доста мощни, но това, което си сглобих за мен през 2013-та си остана най-сполучливата версия. За период от 05.2013 до днес съм му навъртял 23 000 км само градско в София и съм предоволен от резултата. Имам много данни и замервания за пробег, за батерията, статистика всякаква. Ако някой го интересува - да пита, стига да мога ще отговарям. Първата ми батерия (не тази от снимката) беше сглобена с Li-polymer-ни клетки, призматични, 3.7V, 5000mAh, 30 броя общо (10S3P) - 42V напълно заредена, 15АH се водеше. С нея навъртях 16 000 км и съм я прехвърлил на баща ми на колелото, защото капацитета й е наполовина, ама за 250 ватов мотор върши работа, все още. Моторът е 1000W номинал, с друга батерия (тестова) съм вадил 1500 вата от него без прегряване. Пренавит е, не е от готовите, продавани от китайците. Карах го с 12 mosfet-ов контролер, който тази година пролетта най-после убих по невнимание, сега съм с купен такъв "китаец", който се води 350W и е с 6 транзистора (добре се представя засега). Сега съм с батерията от снимката, направих я миналата пролет с клетки панасоник (18650, 2900mAh), 56 елемента общо (14S4P), на 58.8V, реално измерен капацитет около 10АH. Максимален пробег с едно зареждане (с педалег) - 85 км, нормален - 40-45 км. Тегло на велосипеда - 27,2 кг... Това е накратко, засега ;)

lpoik:
   geordgeo--Здравей,моето колело е подобно на твоето карам го вече 5 години мотора е 750 W с три оловни гелови батерии по 12 волта,но почнаха да издават багажа  едва изкарват 3 километра.Въпроса ми е откъде мога да си закупя като твойте батерии на каква цена.Предполагам,че си ги свързал паралено-последоватено.Благодаря.        Моите батерии са свързани последователно,защото мотора е на 36 волта.

geordgeo:
Здравей lpok, на втората снимка се виждат елементите и съм описал свързването: 14 клетки последователно, 4 в паралел (14S4P). Клетките съм ги закупил от Белгия 2018 година при една командировка, излязоха ми много на сметка, около 4 лева за брой. Иначе са по-скъпи, около 6.50-7 лв/броя, зависи откъде ще ги пазаруваш. По-важният момент е да не се забравя BMS-а за тях (електрониката, която следи заряда-разряда), защото без него вероятността да ги съсипеш е много голяма. И другото, по-важното - с литиева батерия (полимерна или йонна) ще забележиш веднага разликата, колелото просто излита, удоволствието е в пъти по-голямо, за килограмите да не говорим.. Моята тежи само 2.7 кг с кутията...

lpoik:
geordgeo--Много ти благодаря за бързия отговор.Явно ще трябва да си избера какви батерии трябва да взема.Какви са за сега най читави(каква марка).На мен ще ми трябват поне 40 бр.около 300лв. Оловните са ми около 120лв,но повече от 5 години не изкарват и са по тежки.Какъв живот им дават на твойте.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия