Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори

Малък хидрогенератор

<< < (2/5) > >>

Радико:
Тези безумни цени според мене са формирани единствено с цел да бъдат недостъпни устройствата  ;) ;) по ред разбираеми причини  ;) ;)
Не съм направил все още такова устройство единствено поради огромното неудобство, че липсва подходяща река около дома ми. Предполагам, че това е сериозен проблем не само за мен. Иначе понеже през лятото се подвизаваме по язовири с един скутер, забелязах, че перката му преодолява съпротивлението на редуктора и се върти със сравнително сериозна скорост в моменти, когато го бутахме напред в плиткото на ръка. Даже някой от приятелите беше обявил награда каса бира за този, който успее да го запали на бутане.
Отливането на такава перка от алуминий не е повече от 5-6 лв. на килограм  САМО РЕКА ПРЕКАРАЙТЕ ПОКЙРАЙ НАС други грижи няма. Ако някой живее до река, не знам какво чака.

paparosko:

--- Цитат на: oneman в Декември 17, 2012, 01:19:00 am ---paparosko,
Формулките са прости: Eкин = 0.5*Q*V2 т.е. кинетичната енергия е равна на половината от количеството (Q) по скоростта (V) на КВАДРАТ!!!
Този КВАДРАТ е примамлив за енергетиката. За това се правят дифузьори на кинетичните турбини, за да се увеличи скоростта на потока през турбината.
Накратко, ако увеличиш двойно скоростта на водата при еднакви количества, енергията расте четворно  ;)
Формулката за пада изглежда така: Епот = Q*H*g или потенциалната енергия на водата е равна на количеството по височината (пада) по земното ускорение (9.81)
Тук НЯМА КВАДРАТ!!! - и горната хитринка не работи.
Проблема на съвременната хидроенергетика е, че инженерите са забравили или въобще никой не им го е казвал, че втората формула е изведена от първата, като е заместена скоростта (V) по формулата V = sqrt(2*g*H).
Заради тази заблуда, реките, на които не може да се осигури пад не се считат за полезни от хидроенергийна гледна точка.

--- Край на цитат ---

oneman,
Това, което пишеш е точно така.
В случая с проточните турбини падът се явява един вид скрита картинка, т.е. влияе косвено или както пишеш той участва в изчисляването на потенциалната енергия.
Но не е само това. От друга страна без пад на водата, т.е. без потенциална разлика между съседни точки от флуида не би имало и протичане. Или винаги дебитът Q е функция на пада на налягането (разлика в наляганията). В случая дебитът на потока или реката е функция на разликата в нивата на водата в различните части от трасето.
В едно езеро (с еднакво ниво на водата във всички точки) водата може ли да тече?

Както и да е. Като пуснах темата нямах предвид това, за което пишем в момента.
Предлагам да вървим напред.

От линка, който даваш става ясно, че к.п.д. на проточните турбини се повишава явно, когато водният поток, минаващ през лопатките не е свободен, а се оформи по определен начин. Предполагам, че за целта може да се намери литература.

:)

oneman:
paparosko,
и аз предполагам, че има литература по въпроса.  ;)

Я по-добре кажи какво целиш да постигнеш с тази тема.
Ако ще правиш нещо конкретно - опиши го за да те посъветваме каквото можем.
Ако просто искаш да обмениш мнения на тема кинетични турбини и т.н. ще трябва да почакаш да минат празниците, че сега
са ме юрнали в работата да свършим всичко преди края на света.  ;D

Давам ти един новогодишен подарък - книжка за гирляндните ВЕЦ да си я четеш по празниците.  :)

paparosko:
oneman,

Интересни са ми водните ВЕИ поради няколко причини:
Най-напред водата според мен е може би най-интересното, странно и бих казал благодатно вещество в природата (нямам предвид формулата H2O).
Който практически се занимава с водата (при изграждане и експлоатация на водни ВЕИ) е "потопен" в природата.
Конвенционалните водни турбини обикновено са доста скъпи, но мисля, че няма да се изискват големи инвестиции и неимоверен труд за да се конструират и изработят някои опростени и евтини "водни колела" за генериране на малки енергийни мощности от порядъка на 5...10 kW за задоволяване нуждите на отделни домакинства.

Лошото е като цяло, че в България водните ресурси са доста ограничени, а в личен план много малко хора живеят близо до подходящи за целта водни източници.

Благодаря за готовността да ме посъветваш с каквото можеш при необходимост!
Що се отнася до края на света - за едни ще дойде скоро, за други - по-късно, а за някои - никога.  ;)

Новогодишният ти подарък нещо не може да се отвори - файлът mrb0460.djvu поне за мен е със странно разширение.  ???
Може би книжката за гирляндите ВЕЦ ще бъде интересна.
Все пак благодаря!

Успешна работа! :)

Радико:
Разширението на файла изобщо не е странно. "Djvu" формата е подобен на "PDF" но с отворен код. програма за четене от тук:http://windjview.sourceforge.net/

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия