Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори
Малък хидрогенератор
paparosko:
Благодаря Радико!
С програмата за четене WinDjView отворих книжката за гирляндните ВЕЦ.
:)
paparosko:
--- Цитат на: oneman в Декември 18, 2012, 01:46:44 am ---Давам ти един новогодишен подарък - книжка за гирляндните ВЕЦ да си я четеш по празниците. :)
--- Край на цитат ---
Много интересна книжка, описваща 2 типа конструкции на мини водни турбинни колела за мини ВЕЦ с възможност за паралелно свързване (гирлянден тип) за увеличаване на мощността.
Благодаря още веднъж за подаръка!
От книжката се разбира, че гирляндните мини ВЕЦ не са подходящи за плитки и с неравно дъно водни източници като високопланински потоци и рекички, което в момента ме интересува. Имам предвид водни източници с малки дебити, но с възможност за големи падове - хващане на водата от известна височина.
Мисля, че при тези условия за реализиране на мини ВЕЦ най-добре ще бъде да се използва конструкция на мини турбина тип Пелтон.
Доколкото съм запознат при Пелтона е проблемно изработването на чашките и дюзите, а има проблем също и с осигуряването за недопускане на безконтролното развъртане на турбината при празен ход (оставане без товар).
Имам въпрос, някой знае ли изработват ли се у нас турбини тип Пелтон за мини ВЕЦ с мощност от порядъка на 3...10 kW?
http://www.youtube.com/watch?v=0uU1RtqdzVw
oneman:
Ако имаш възможност за голям пад може да пробваш с tugro турбина.
Тя работи на по-малък пад от Пелтън и е по-проста за изработка.
Тук продават 'лъжички' , цели ротори и дюзи. Останалото може да си го сглобиш сам.
http://h-hydro.com/
Има и файл със сметки някъде из сайта според нужната мощност
Има и лопатки за Пелтон.
paparosko:
Все още нямам необходимите възможности - нещата са хипотетични.
Подготвям идеи за бъдещи практически проекти.
Сайта, който предлагаш за turgo турбините според мен е много интересен.
Оня ден като гледах някои видеоматериали за практическо действие на турбини се чудех какви са тези турбинни колела с единични изрязани от едната страна лъжички, а то били turgo турбинни колела.
Като гледам, разликата между turgo и Пелтон и точно в посоката на подвеждане на струята към турбинното колело, а от там и съответно използването на единични лъжички при едните и двойни лъжички при другите.
При Пелтона струята е насочена строго тангенциално към турбинното колело по средния диаметър на лъжичките като струята и турбинният диск лежат в една равнина.
А при turgo-то струята е насочена пак тангенциално към турбинното колело, но посоката и сключва известен малък остър ъгъл с равнината на въртене на колелото.
Може би целта на подвеждането на струята под ъгъл при turgo-то е с цел да се премине на турбина с единични лъжички.
Ще прегледам нещата по-подробно.
Благодаря за сайта!
П.П. Мисля, че е по-правилно лъжичките (буквален превод от английски) да се наричат лопатки. Просто не си спомням как ги наричаха едно време в техническата литература.
Но това не е най-важно.
oneman:
paparosko,
използвам 'лъжички', защото буквално може да вземеш лъжички за чай или супени и да си направиш такава турбина.
Разбира се няма да е с оптимален кпд, но става.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия