Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили

Електромобил в домашни условия

<< < (2/20) > >>

Тони:
 Не са нужни повече от 20кВт правотоков двигател нито литиеви батерии. Стигат 4бр. стандартни 165Ah акумолатури
и няколко алтернатора, които се въртят от бензиново моторче. С 15кВт бензинов двигател можеш да се движеш доста добре. А този двигател работи в стационарен режим и лесно може да се захрани с оксиводород.

getca:
Здравейте...Не знам дали сте запознати с товарните характеристики на ел. моторите за постоянен ток, но те имат страхотен въртящ момент от много ниски обороти. Така че тия 15кВт могат да ти откъснат главата на старт, сравнени със същата мощност ДВГ. Това важи още повече за съвременните такива с постоянни магнити и редуцирани габарити. Големият проблем са батериите и поддръжката им, докато не се измисли нов надежден енергиен източник. А идеята за зареждането им с малък ДВГ, захранен с водород ми харесва. Ами остава народа клатещ електролизата да се забърза малко и догодина да правим прототипа... ;D

oniatam:
Казвал съм го и преди, но ще повторя.
Докато всеки си чопка сам поредната главоблъсканица, нищо няма да се направи. Шанса поне един от този форум да направи нещо смислено и качествено и най-вече ефективно, е равносилно на това да спечели 6-ца от тотото ако жсеки от форума си пуска фишче всяка седмица.

Истината е, че трябва обединение на сили, знания, време, средства и каквото друго се сетите.
Едната идея е да се съберат пари за да се осъществи един такъв проект, в случая електромобил, но по мое мнение това не е много удачно, причините покраи парите всеки ги знае.
Другия вариант е, да се отвори една тема и да се изкоментира какво трябва за да се сглоби един такъв електромобил, да се направи един списък, после по списъка всеки да си каже какво от своя страна може да осигури. После ще е много добре ако някой от форума има автосервиз където всичко това да бъде сглобено.
Знам че ще трябват доста неща и всичко това ще струва доста пари, но едва ли някой ще успее да го постигне сам, а и тази кола после може да бъде продадена и с парите да се направи нова много по-добра, а и по този начин ще може да се изпробват и развият доста идеи които само се обсъждат във форума.

Мисля че това което може да сглобиме с общи усилия ще бъде една невероятна машина.

Сега ни трябва само желание и време.

mi68:
Трябва да се използва опита от електромобила на Н.Тесла двуфазен асинхронен(синхронен) двигател.Най-хубавото му свойство е,че ротора се върти с постоянни обoроти
зависещи само от честотата и по-малко от напрежението и тока.2 Лесно се резонира(параметричен,обикновен).3Лесно се дигат високи обороти12000-18000об/мин слага се
редуктор(скоросна кутия).Ако се вземе предвит,че ЛАДА на първа скорост дига 32км/ч при
5600об/мин следва,че при 18000об/мин се дигат 100км/ч без да се превключват скоростите.Значи от 0до 100км/ч електромобилът прави под 10сек и е отличен резултат.

teofilius:
oniatam   Напълно съм съгласен с теб и те подкрепям. Неразполагам с пари за целта но бих помогнал със всичко което е по силите ми като работа , част от електрониката и кактвото ще е полезно за един такъв проект.  По отношение на двигателя за електромобила смятам че най-подходящ ще е импулсен двигател като ротора е възможно да е с мощни постоянни и големи магнити или електромагнити . Самият двигател трябва да е с  нов тип импулсно управление и това като цяло не е нещо сложно и твърде трудоемко. Не пренебреквам и въможностите на познатите ни двигатели но дори някои от обикновените видове двигател може с малко работа по него да се преработи в импулсен вариант който ще е и по-иконвомичен и по-ефективен. Все пак нужно е да имаме екип който да работи по един такъв проект и да има енвестиране в него. Хората които работят в това направление трябва също да са съсредоточени основно в него , което означава да получават заплати именно за работата си по него. Мсля че двама - трима човека максимум биха се справили добре , стига да разбират от работата си и това което ще правят.  При всички случаи пак е нужно някой да инвестира в тази работа и максимум за година да имаме готов прототип. Може да се обяви като проект в сайта и форума пък и ние да направим каквото е по силите ни, пък ще видим ...
   Иначе малцина от присъстващите в този форум експериментираме , и това че постваме по нещо за какво ли не не означава че нищо не правим. Нормално е всеки да следва някаква своя цел и да работи по нея и нормално е и е въпрос и на зрялост , да стигнем положение в което правилните хора да се обединим в едно обща и конкретна цел . Понякога начина да постигнем личните цели е като си поставим общи цели...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия