Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства

Теория на заряд на акумулаторните батерии

<< < (10/17) > >>

Аtos:

--- Цитат на: технократ в Септември 18, 2018, 04:09:01 pm ---О кей, идеята ми е 10 от тези батерии как да ги навържа така че да дават 12 волта и да им стане капацитета 120 A/h. При този вариант, ако е възможен, ще може ли да се захрани електрически двигател за надувна лодка от 1,1/2  Hp - конски сили?

--- Край на цитат ---
Така...абстрахирам се от подмятанията на колегите (въпреки, че са прави) :D
Да вземем идеалния случай - батериите ти са наистина по 12 A/h едната и са истински (хипотетично, нали).
Няма как хем да ги навържеш последователно, за да имаш 12 волта, хем да им сумираш капацитета, сякаш са свързани успоредно!
Прегледай "свързване на кондензатори" http://www.referati.org/fizika-formuli/13406/ref/p3 , за да ти се изясни картинката. Още по-дилетантско обяснение има тук -

" Паралелно и последователно свързване на акумулатори

88AhTruckBasic-BlockHDАко искате по-голям капацитет, отколкото можем да постигнем с достъпните акумулатори (или място за тях), акумулаторите могат да се свързват паралелно – (+) с (+), (-) с (-). Такъв комплект се държи като един акумулатор със сбора от амперчасовете. Просто е, ако се спазват следните правила:
* Не се свързват паралелно акумулатори с различна технология (обслужеаеми, необслужеаеми, гелови, AGM).
* Не се свързват паралелно стартерни и полутягови акумулатори.
* Паралелно се свързват само нови акумулатори.
* Кабелът между двата акумулатора да е поне толкова дебел, колкото от акумулаторите към останалата мрежа.
* Силно препоръчително е акумулаторите да са от една марка, модел, капацитет и по възможност с близки серийни номера.
Ако искате двойно по-високо напрежение (24 волта вместо 12) се използва последователно свързване – (+) на единия с (-) на другия, а свободните два края – към ел. мрежа на машината. Такъв комплект се държи като акумулатор със същия капацитет като съставните, но с двойно напрежение. И тук има правила, за да се получи както трябва:
* Не се свързват последователно акумулатори с различна технология (обслужеаеми, необслужеаеми, гелови, AGM).
* Не се свързват последователно стартерни и полутягови акумулатори.
* Не се свързват последователно акумулатори с различен капацитет, марка, модел.
* Последователно се свързват само нови акумулатори.
* Кабелът между двата акумулатора да е толкова дебел, колкото от акумулаторите към останалата мрежа.
* НИЩО не се свързва към средната точка между двата акумулатора. Ако ви трябва половината напрежение, вземете си преобразувател!
* СИЛНО препоръчително е да се вземат два акумулатора с близки серийни номера, пристигнали при дистрибутора в един контейнер."

Михаил Кузмов:
Виж бе човек, вземи напиши типа на акумулаторите. Това Li-Ion 3.7 v 12000 mah все още е недостатъчно. Поне на снимка покажи!

технократ:

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Септември 19, 2018, 02:12:34 pm ---Виж бе човек, вземи напиши типа на акумулаторите. Това Li-Ion 3.7 v 12000 mah все още е недостатъчно. Поне на снимка покажи!

--- Край на цитат ---

Параметрите и марката са :  Rakieta -  18650 - 12 000mAh. 3,7v - ion Руски са, тежат, снимка не мога да пратя, съжалявам. Абе ще си поиграя да свържа успоредно няколко от тях. Капацитета може да е истински ама стартовият ток Imax може да е недостатъчен за двигателчето което е кон и половина. Най добре ще е да се експериментира. Някакви съвети как ще е най добре да се разбере?

--- Цитат на: atos в Септември 19, 2018, 12:50:28 am ---Така...абстрахирам се от подмятанията на колегите (въпреки, че са прави) :D
Да вземем идеалния случай - батериите ти са наистина по 12 A/h едната и са истински (хипотетично, нали).
Няма как хем да ги навържеш последователно, за да имаш 12 волта, хем да им сумираш капацитета, сякаш са свързани успоредно!
Прегледай "свързване на кондензатори" http://www.referati.org/fizika-formuli/13406/ref/p3 , за да ти се изясни картинката. Още по-дилетантско обяснение има тук -

" Паралелно и последователно свързване на акумулатори

88AhTruckBasic-BlockHDАко искате по-голям капацитет, отколкото можем да постигнем с достъпните акумулатори (или място за тях), акумулаторите могат да се свързват паралелно – (+) с (+), (-) с (-). Такъв комплект се държи като един акумулатор със сбора от амперчасовете. Просто е, ако се спазват следните правила:
* Не се свързват паралелно акумулатори с различна технология (обслужеаеми, необслужеаеми, гелови, AGM).
* Не се свързват паралелно стартерни и полутягови акумулатори.
* Паралелно се свързват само нови акумулатори.
* Кабелът между двата акумулатора да е поне толкова дебел, колкото от акумулаторите към останалата мрежа.
* Силно препоръчително е акумулаторите да са от една марка, модел, капацитет и по възможност с близки серийни номера.
Ако искате двойно по-високо напрежение (24 волта вместо 12) се използва последователно свързване – (+) на единия с (-) на другия, а свободните два края – към ел. мрежа на машината. Такъв комплект се държи като акумулатор със същия капацитет като съставните, но с двойно напрежение. И тук има правила, за да се получи както трябва:
* Не се свързват последователно акумулатори с различна технология (обслужеаеми, необслужеаеми, гелови, AGM).
* Не се свързват последователно стартерни и полутягови акумулатори.
* Не се свързват последователно акумулатори с различен капацитет, марка, модел.
* Последователно се свързват само нови акумулатори.
* Кабелът между двата акумулатора да е толкова дебел, колкото от акумулаторите към останалата мрежа.
* НИЩО не се свързва към средната точка между двата акумулатора. Ако ви трябва половината напрежение, вземете си преобразувател!
* СИЛНО препоръчително е да се вземат два акумулатора с близки серийни номера, пристигнали при дистрибутора в един контейнер."

--- Край на цитат ---

Разбирам, Мога да им вдигна чрез успоредно или последователно свързване или само капацитета или само волтажа. Ами ако им сумирам капацитета примерно на 10 такива батерии чрез успоредно свързване и да вържа пак успоредно едно оловно акумулаторче на 12 волта, няма ли да се получи? идеята ми е да снижа тежестта на захранването, не че ми свиди да си купя един 100 амперчасов оловен, ама тежи яко, пък лодката ми не е параход.

--- Цитат на: krasias в Септември 18, 2018, 08:14:23 pm ---Е там е работата че не се съмнявам а съм проверил на практика а не си говоря празни приказки. То интересно що питаш като не вярваш, ма както искаш щом имаш време и пари за губене, позанимавай се.

--- Край на цитат ---

Прекалено си предубеден, така не се постигат успехи.

--- Цитат на: EDM electronics в Септември 18, 2018, 09:14:51 pm ---Колега, кефиш  :D  ;D  :D
Ти рибарче ли си? Да не си от моята секта дето броди по водоемите зиме, лете, деня и нощя? Хвърляш ли мрежи, бракониерстваш ли, обираш ли рибата от водоемите, хищник ли си - все въпроси, на които, ако сгрешиш, няма да получиш отговор на задачата.  ;D  :D  ;D
Интересно ми е, какъв е модела на тоя мотор за лодка 1 PH  2 PH, че първо да изясним какво е електрическа и какво механична мощност /много ми се видяха тези конски сили нещо/, докато ти кажа решение на твоята задача за акумулатора и въобще ел. задвижването на лодки и техните подобия.

--- Край на цитат ---

Рибар съм разбира се, та затова имам надувна лодка, ползвам я за риболов на влачене с изкуствена стръв. Двигателя ми е обикновен китайски, забравих му името но не ми е правил въртели вече 6 години, кон и половина е, икономичен, не развива голяма скорост и не се спира от насрещен вятър, но за какво ми е висока скорост, няма да правя водни надбягвания със скутери  :)

Аtos:

--- Цитат на: технократ в Септември 19, 2018, 08:16:45 pm ---Ами ако им сумирам капацитета примерно на 10 такива батерии чрез успоредно свързване и да вържа пак успоредно едно оловно акумулаторче на 12 волта, няма ли да се получи? идеята ми е да снижа тежестта на захранването, не че ми свиди да си купя един 100 амперчасов оловен, ама тежи яко, пък лодката ми не е параход.

--- Край на цитат ---

Абсурд!!!
Ако ще и 100 да "сумираш" успоредно, напрежението им ще е пак...3.7 волта! Какъвто и друг акумулатор с по-висок волтаж да включиш към тях - скапваш го!
Понеже тяхното напрежение няма как да се вдигне с повече от 5-6% , 12 волтовият ще ги "захранва", както консуматор!
В резултат на това той ще грохне, а те ще се изпържат. И това, преди да включиш консуматор още! Като го включиш вече, нещата стават непредвидими (дано лодката ти е киселинно-устойчива).

Обаче, аз те разбирам какво искаш да направиш, та ще ти дам съвет:
Свържи ги в 3 групи последователно по 3 броя, така ще имаш 11.1 волта на група, която е 12 A/h.(един ти остава за резерва).
После самите 3 групи ги свържи успоредно, така ще имаш общ блок с напрежение 11.1 волта и капацитет 36 A/h.
Пробвай да захраниш лодката (само да не забравиш да си вземеш греблата) :D

Едва ли за риболов ти трябва повече от 15-20 минути работа на мотора за излет...освен ако не си в морето, но тогава самата идея за електродвигател е неуместна!
Ако ти е малко - купуваш си още акумулатори и добавяш нови "тройки", толкоз!

fantom4e:
Без управление (платки+) само ще постигне бум, с вода и бензин ще е хипнотизиращо :) за тия дет го гледат от далече.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия