Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства

Кавитационни роторни топлогенератори

<< < (2/17) > >>

teofilius:
Торсионния топлогенератор е най-подходящ за централно жилищно отопление тъй като тогава се поставя на място където е достатъчно звукоизолирано и топли цялата сграда. Ако го поставиш един 2-3Квт двигател в апартамента и ако е достатъчно ефективен за да го затопли целия например тристаен. Проблема ти ще е в шума. Украинските топлогенератори на www.akoil.ru някои от тях ги поставят във водни кожуси и звукоизолиращи кожуси но водата също е проводник на звука и по търбите ще се предава на радиаторите и прочее. Личното ми мнение е че ще се чува работата му, особено нощем което ще е непритно дори и да е сравнително малошумен. Въпрос на експериментиране в тази област е да знаем със сигурност как ще е в това отношение.
   Топлогенератора на снимката е с цилиндър който се върти като на него има вдлъбнатини а също и на вътрешната страна на периферната страна също има вдлъбнатини които са под прав ъгъл.  Дисковите варианти повече наподобяват водна помпа като диска е с прави вдълбнатини а не под ъгъл. Вдълбнатините може да са правоъгълни или заоблени отвътре - това е без особено значение. Торсионния топлогенератор работи едновременно и като помпа, в зависимост от конструктивното изпълнение . Личното ми виждане е че диска трябва да е перфориран напълно а не само с вдълбнатини. В последствие откъм мотора може да има още един вход за вода така ефективността ще се повиши но това все още не е  предела. Стандартната скорост на двигателя е стандартна ~ 3600 об.мин. или по-малко дори. При по голяма скорост на въртене и при голям диаметър на диска или цилиндъра те се разпадат от центробежните сили и това е голямо ограничение. Ясно е и се знае че по-голямата скорост ще вдигне ефективността в пъти но проблема си стои нерешен. Няма материал издържащ на големите центробежни разкъсващи сили. Но това не значи че няма оргинално решение - имам го  и то ще вдигне ефективността дори повече от два пъти. Малко по сложно е за изпълнение но не е невъзможно. Въпрос на инвестиране  и изпълнение е.  Но както казах - доколкото се използват електродвигатели трябва да се прецени наличието на шум. Лично си мисля че добрата звукова изолация на една такава система е по сложна от самия топлогенератор.  Аз лично предпочитам климатика или керамична електрическа духалка при съчетаниие с добра изолация на стените с полистирол(полипропилен).

Тони:
 Торсионния топлогенератор, се произвежда и в България от Деметрея-трейд. Коефицент на топлопредаване 1.2-3,
тоест 1кВ ел. мощност 1.3кВ еквивалент топлинна мощмост. Използва се секционна помпа високо налягане за да се изкриви молейкулата на водата в торсионната глава. Помпата е с нисък живот а висока цена, 30кВ машина преди 6-7г. струваше 10000лв.

teofilius:
Зная за тази фирма и съм бил офиса им където ме и запознаха с това което предлагат. Видял съм и са пускали пред мен 20Квт. торсионен топлогенератор. По думите на представителя с който разговарях КПД на устройството е 1,4 но допускам че е и по-малко. Принципа е че чрез обикновена водна помпа се нагнетява вода във спирална търба откъм периферията а в центъра излиза завихрена във цилиндричен съд. При самото завихряне в центъра на вихъра се създава частичен вакуум (кавитационни каверни-мехурчета) които бързо се свиват със свърхзвукова скорост при което се отделя топлина. Разтягането на водните молекули също способства за отделяне на топлина но по-високото от 1 КПД е на основата на торсионни полета и черпене на енергия от вакуума а не от кавитацията и триенето само по себе си. Украинските топлогенератори предлагани от Акойл имат по-голяма ефективност - 1,9 на топлоотдаване спрямо влаганата електрическа и са много по издържливи. Може би на место няма да са толкова скъпи но ще имаме голямо оскъпяване докато пристигне такава машина в България. Доколкото си спомням ясно при българските топлогенератори (които за взаимствани от руснаците) 2-3 Квт. мощност я предлагат на цена около 5000лв. така че 10 000лв. за 30Квт . е доста евтина цена.  При всички случаи ако желая да се топля някога с торсионен топлогенератор то ще си го направя сам и ще е по-добър и от руските(украинските). ...

Тони:
 Да има отделна тема, но тук е мястото да отговоря за да няма заблуда. Топлогенератора е разработен от украински
професор и помпата не е обикновенна а многостепенна високо налягане /доста скъпа/. Щях да си купувам този генератор. А Акойл бяха разпространили, че продават и МЕГ 30кВ струваше 10000 евро и строяха 1Мв. От доста време мълчание.

teofilius:
ефективността също е малка

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия