Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Системи за обработка на въздуха и горивото
Йонизатор за двигател
rider777:
Струва ми се, че само Кадуцеус прави нещо с което да се намали разхода на гориво, аз съм само пасивен читател в този форум но темата с разхода ме е вълнувала винаги, мисля, че мноооого повече се коментираше темата когато горивата бяха доста по-евтини,,,, сега никой нищо. Айде мислете и творете !!!!
caduceus:
Здрасти rider777,
Как е новия дизел ;) Като си дойдеш, ще го ъпгрейдваме и него, щото ти караш доста и си пич :)
Работим и напредваме по оргонизирането на двигателите и горивната смес - слава Богу вече не съм сам, група от няколко колеги сме. Амбицията в момента е да докараме софийските таксита на под 5 лева/100 км метан, те карат по 200 км на ден. Близо сме, сега рекордът е между 6 и 7 лв. при стандарт около 10 лв. В момента правя две нови изделия и се надявам да мина 50-те процента с тяхна помощ. При метана сме на експерименти и не се знае още, но при пропана разумната граница е около 2% гориво в сместа, т.е. ако таралясникът гори 10 литра/100 газ да стане на 2-2,5 литра най-много :), на границата на обедняване на сместа /когато теоретично още може да гори/. Естествено, всичко това не за сметка на мощността, а напротив. Т.е. гоним частична автотермия - и ще я стигнем, сигурен съм.
Поздрави!
mzk:
Здравейте. Когато преди няколко години започнах да се интересувам от водорода като добавка в ГВС, основната идея беше обедняване на сместа, т.е. добавката цели предотвратяването на детонации, предварително изгаряне и въобще нормален горивен процес.
Освен добавка, други методи са директно впръскване- смеси до 60:1 (бензин), запалване с повишена енергия на разряда, многоискрово запалване, комбинации и т.н.
Скопяването на мотора по един или друг начин неминуемо ще доведе до икономии.
Разбира се, работата по повишаването на КПД, напр. нова конструкция на КММ, са директна печалба за сметка на изхвърлената през ауспуха топлина.
Образно казано това означава да сменим мотора с такъв от мотопед в първия случай или да му сменим електрониката и/или конструкцията във втория. За съжаление източника на първичния ресурс винаги остава един и същ, и докато той може да повишава цената безкрайно, консумацията на гориво не търпи безкрайно понижение. Можем да разчитаме на водородна икономика и общество, ако има изградена газопреносна мрежа и гарантирана сигурност, но няма изгледи това да се случи, дори в развитите страни.
С този пост казвам, че са ни необходими фундаментално нови методи и енергийни източници, макар да не подценявам желанието и работата на колегите за усъвършенстване на вече съществуващите такива.
На пасивните пожелавам да не са до болка искрени, не говори добре.
Поздрави на всички.
rider777:
Асене, радвам се за резултатите постигнати от теб и екипа ти в реализирането на реално намаляване на разхода, очаквам с нетърпение да се срещнем и да помислим как можем да намалим и моя разход ;) Преди да стана пасивен читател бях активен експериментатор,,, ако има от участниците в този форум учили във Вилхелм Пик 69ти набор ще се сетят кой съм ,,, още 85-86та година имах едно Пежо 403, което гореше вода и му се чудеха и учители и ученици,,,,,,, Успех на всички експериментатори.
Maistora52:
Райдър, като видях кога си учил във Вилхелм Пик (сега Хенри Форд) си мисля, че с теб сме почти набори... и ще те агитирам да се позавърнеш към експериментите... Сина ми (навремето) го записах там (автомобили и кари), че и съвсем наблизо ни беше ...
Пежото, Райдър, кажи с пежото какво стана, и как стана? Отвори отделна тема... много ще й се зарадваме!
Поздрави!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия