Алтернативни енергоизточници > Toroidal Power Unit - Steven Mark
Проект - Етерен вихър (тетраедърно TPU)
Радeв:
Здравейте!
EDM electronics@ е използвал си много добър вариант на One Shot. Тези мултивибратори са много по бързи от кирливия 555!
Мислих по въпроса. Според, мене най-удачно е както каза EDM - да ползвам 4 мултивибратора с обща задаваща RC група. Симулирах схемата само с 1 разрешаващ мултивибратор за всичките фази, но на по-високи тактови чести вече имаше разминаване ... Не смятам да използвам високи честоти, но когато става дума за много кратки импулси синхрона е от голямо значение, защото може да изяде част от импулса. Проблема идва от това че сигнала изминава различен път, и всяко звено има различно време на реакция => трябват много буфери - което е излишно усложняване.
Наистина EDM, прав си! TTL по-бързи са и стабилни, за сметка на по-голма консумация (и шумна работа), но по магазините не се намират вече TTL-и.
При наличие на мултивибратори, прескачането на разряди става излишно.
Това с високите напрежения (300V) което е писано като изискване във оригиналния документ го приемам като условие при работа с лампи.
Като тест за ефективност на схемата ще пулсирам тесла трафчето ми на 1 канал. Ако успее да пулсира добе тесла траф => вече няма основание за провал!
Залагам на нискоомни мосфети(IRFZ44N 0.017mOhm), ниски напрежения (30-35V) и големи импулсни токове.
Радeв:
Здравейте!
Много вода изтече от последните ми постове, надявам се да съм си научил уроците за да пусна най-послетова устройство. /ако е писано/
На схемата съм драснал приблизително на каква концепция смятам да заложа. Главната идея е да ползвам енергията натрупана в кондензаторите за пулса + ограничаването на продължителността му чрез чакащи мултивибратори. В компютърните захранвания се ползват корави дарлингтони => мисля да пробвам нещо такова. Но сосбенно ми допада идеята да управлявам биполярния транзистор с mosfet т.е. по подобие на IGBT /мисля че ще се подобри стръмността на импулса по този начин/. Имам голямо желание да сложа галванично разделение /бързи оптрони /6n137/ или импулсни трансформатори/ но ме притеснява че може да се внесе дефазиране понеже се натрупват доста асинхронни звена.
За бобините 2 думи - те са навити от медна тел 4мм^2, около 2 метра тел навита на 2см тръба.
Изравнение са по-между си до 0.1 грама чрез електронна везна /смятам че е много важно/.
Конструкцията на тетраедъра не съм решил още от какво да я направя. Мисля да е от някакви пръчки на които да струговам ролки от фибран и на тях плътно да нанижа бобините.
Това е за сега.
Очаквам критики и предложения.
Благодаря!
Радeв:
Здравейте!
Попаднах преди време на най-различни решения за драйвене на пиезокерамика за ултразвукови изпълнения, но там товара е капацитивен. Приготвил съм irf840 за ключове, стигам до извода че е безумие да се помпат големи токове през дебели мосфети.... губи се елегантността.
Работя по нова концепция. Поради техническите трудности за пулсиране на въздушни бобини с посочените напрежения в момента работя по макет при който спусъчните бобини са под формата на въздушни трансформатори подобни на Тесла трансформатор.
Телсла трансформаторът работи и при честоти различни от резонанстната на 2-ричната, но не с пълна ефективност.
Според описаното - колабиращият етерен вихър отдава енергия в следствие и е следствие от въртящото магнитно поле и магнитния вакуум създаден от дефазирането м/у двете съставни бобини на спусъчната. /едната се пуска през закъснителна бобина от желязна тел/
Технически е по-лесно да направя първичните "спусъчни" т.е. бифилярно навити 2 бобини като едната минава през закъснителна верига. Но според мен вероятно няма да се получи "магнитен вакуум" при вторичната.... /така и съм започнал макета, почти е готов/
Някакви идеи и предложения?
А пък във краен случай ще навия 2-ричните бифилярно и през закъснителна верига, но това сякаш усложнява доста ..... най-вече защото ще възникнат пробиви м/у навивките на вторичните.
mzk:
По отношение на ТТ (тесла трансформатор) има мнгоо да се говори, така че няма да го коментирам в момента. Ще споделя, че се изготвя специална тема, в която ще опишем нещата.
--- Цитат ---Поради техническите трудности за пулсиране на въздушни бобини с посочените напрежения в момента работя по макет при който спусъчните бобини са под формата на въздушни трансформатори подобни на Тесла трансформатор.
--- Край на цитат ---
Преди време с velstar обсъждахме какво може да се направи по въпроса. Има два варианта:
1. бърз мосфет, наносекунди импулс и голям пик. Мощните мосфети са с малко D-S съпротивление, но пък не издържат високи напрежения.
2. BU508 - 1500 волта, но пък по-бавен.
Рових се, стигнах до някакво средно решение - IRFBG30, 1000 волта, но 5 ома D-S. Според мен това е най-удачният вариант.
Въпрос на вкус, според мен си заслужава да се опита и да се пулсира само намотката, все пак това е въздушна намотка и няма голяма самоиндукция.
Според мен е най-добре да оставиш бифилярки за накрая, тъй като там е малко неясна историята.
ПС: Тетраедърното ТПУ въвлича два принципа: импулсен и вихров. И двата са "вихрови" реално, тъй като първият (импулсният) създава надлъжни вълни. Вторият е ясно защо е вихров. Трябва да се отбележи, че е много по-опасен. :)
Радeв:
Днес се наканих да завърша макета.
EDIT: Сега видях че тороида е малко накривен на една страна, ще го коригирам.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия